5 przepisów na świąteczny bigos. Kapusta w najlepszym wydaniu
20 stycznia obchodzimy Dzień Bigosu. Jednak potrawa ta tryumfuje w święta Bożego Narodzenia, kiedy jadamy ją szczególnie chętnie. Bigos i kapusta z grzybami pojawiają się na polskich stołach w wielu odsłonach – w zależności od regionu, upodobań czy tradycji rodzinnej.
Świąteczne dania z kapusty – czym jest bigos?
Bigos oraz kapusta z grzybami, grochem czy fasolą to tradycyjna potrawa wigilijna. Przygotowywana ze szczególną pieczołowitością, gotowana niekiedy przez kilka dni. Obfituje w dodatki, które mogłyby obcokrajowca przyprawić o zawrót głowy: wędzone śliwki, korzenne przyprawy, groch lub fasola czy nawet soczewica, jabłka, wódka lub śliwowica itd. W niektórych domach w święta bigos pojawia się nawet dwukrotnie: w postaci wigilijnej postnej kapusty z grzybami oraz w kolejne dni świąt – jako bigos z różnymi rodzajami mięs, prawdziwy król stołu świątecznego.
Jakie więc przysmaki z kapusty towarzyszą nam najczęściej w okresie świątecznym? Oto kilka naszych propozycji na pyszny bigos i kapustę duszoną.
5 przepisów na świąteczny bigos – wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
W niektórych regionach biała fasola nieodmiennie ląduje na wigilijnym stole – gotowana z bułką tartą, w kapuście, a nawet w... kompocie z suszu. Fasola od wieków symbolizuje płodność, miłość, zgodę, urodzaj i bogactwo. Jej symbolika sprawia, że w niektórych rodzinach w Wigilię obowiązkowo je się kapustę z fasolą.
W naszym przepisie wraz z grzybami i kapustą kiszoną biała fasola tworzy spójną, pyszną kompozycję o świątecznym charakterze.
Tradycyjny bigos
5 przepisów na świąteczny bigos – wigilijny bigos z suszonymi śliwkami, jabłkami i fasolą
Kolejna propozycja dania z kapusty z fasolą. Tym razem jednak w nieco słodszej, lecz równie intrygującej odsłonie z suszonymi jabłkami i śliwkami oraz whiskey. Zgodnie ze staropolską tradycją w tym bigosie uderza bogactwo przypraw: jałowiec, anyż, gorczyca i inne.
Przepis na wigilijny bigos z suszonymi owocami znajdziecie pod tym adresem:
5 przepisów na świąteczny bigos – kapusta z grochem i grzybami
Wigilijna kapusta z kolejnym warzywem strączkowym. Tak słynna, że na stałe wrosła w tradycję, widoczną nawet niezbyt pochlebnym powiedzeniu o grochu z kapustą. Niemniej jest to pyszne danie o charakterystycznym smaku. Jeżeli nadal nie mieliście okazji spróbować tej potrawy, to być może czas to zmienić.
Recepturę na kapustę z grochem i grzybami odnajdziecie tutaj:
5 przepisów na świąteczny bigos – wegański bigos
Bigos z zasady, poza tym wigilijnym, jest daniem mięsnym. Setki lat temu był potrawą, która nie zawierała w sobie ani grama kapusty tylko... bogactwo różnorodnych mięs. Im więcej, tym lepiej. Dlatego dla niektórych wegański bigos to abstrakcja. Czy potrawę tę można nazwać bigosem, czy nie – to kwestia sporna, w przeciwieństwie do smaku. Nawet wielbiciele mięsa będą ten bigos zajadać z apetytem.
5 przepisów na świąteczny bigos – bigos z winem i śliwkami
Dla tych, których nie przekonuje postna kapusta, mamy przepis na wyjątkowy bigos ze śliwkami i kiełbasą. Pachnie wędzonką, mielonym kminkiem i jest wykwintny dzięki dodatkowi wytrawnego wina. Słodko-kwaśny za sprawą kiszonej kapusty i koncentratu pomidorowego. Idealny na Boże Narodzenie i kolejne dni świąt.
Zobacz także: