Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Miód przetrzymywany w lodówce szybko się skrystalizuje.
Większość z nas z przyzwyczajenia przetrzymuje artykuły spożywcze w lodówce sądząc, że dłużej zachowają świeżość. Jednak nie dla wszystkich produktów jest to konieczne.
Aneta Łańcuchowska wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN", których produktów zdecydowanie nie należy wkładać do w lodówce.
- Pomidor lepiej trzymać na blacie kuchennym, wtedy maja szanse dojrzeć i stać się soczyste. Im papryka jest bardziej dojrzała, tym więcej ma witaminy C. Kiedy włożymy ją do lodówki, to jej proces dojrzewania zostanie zahamowany - dodała.
Natomiast oliwa przetrzymywana w lodówce gęstnieje i stanie się mętna. Nie może stać na słońcu. Jak prawidłowo przechowywać kremy, kaszę, mąkę, sól czy pieczywo?