Najczęstsze błędy popełniane przy grillowaniu

Polacy uwielbiają grillować. A w perspektywie przecież mamy długi weekend! Wtedy nic nie smakuje lepiej niż chrupiąca karkówka, aromatyczny szaszłyk czy soczysta ryba z rusztu. Grillowanie to prosta i szybka metoda przygotowania posiłków. I zdrowa, o ile pamiętamy o paru zasadach. Warto wiedzieć, jakie najczęstsze błędy przytrafiają się miłośnikom grilla.

Obraz

/ 10Rozpoczynamy sezon

Obraz
© archiwum

Polacy uwielbiają grillować. A w perspektywie przecież mamy długi weekend! Wtedy nic nie smakuje lepiej niż chrupiąca karkówka, aromatyczny szaszłyk czy soczysta ryba z rusztu. Grillowanie to prosta i szybka metoda przygotowania posiłków. I zdrowa, o ile pamiętamy o paru zasadach. Warto wiedzieć, jakie najczęstsze błędy przytrafiają się miłośnikom grilla.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Rozpalanie grilla benzyną albo plastikiem

Obraz
© archiwum

To jedna z pierwszych czynności, za które musimy się zabrać, jeśli marzy nam się pieczona kiełbaska. Grilla nie można jednak rozpalać byle czym. Nie wolno używać do tego benzyny czy żadnych olejów, które zawierają substancje szkodliwe dla zdrowia. Równie niebezpiecznie mogą być plastiki czy zadrukowany papier użyte jako podpałka. Najlepiej skorzystać z podpałki do grilla na bazie parafiny - wystarczy polać nią węgiel i podpalić. Z kolei stałe podpałki produkuje się ze spreparowanych płyt paździerzowych. Jeśli nie mamy podpałki, można ewentualnie sięgnąć po niezadrukowane kartki albo suche drewno liściaste. W tradycyjnych grillach pali się węglem drzewnym - węgielki długo się żarzą i utrzymują odpowiednią temperaturę.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Za duży płomień

Obraz
© archiwum

Grillowanie rozpoczynamy, gdy podpałka się wypali, a na węglach pojawi się białawy, przypominający śnieg nalot. Węgiel musi się żarzyć. Mięsa nie piecze się w ogniu, bo ten spala je z zewnątrz, a w środku mięso i tak pozostaje surowe. Poza tym w trakcie spalania wytwarzają się rakotwórcze substancje, których ilość rośnie, gdy mięso ma bezpośredni kontakt z ogniem. Pamiętajmy również, że tłuszcz skapujący z pieczonych produktów nie powinien lać się na węgle - także wtedy wytwarzają się niebezpieczne dla zdrowia substancje chemiczne, w tym rakotwórcze. Jeśli zapalił się skapujący z mięsa tłuszcz, węgle można spryskać (!) wodą, ale należy robić to ostrożnie, bo zbyt duża ilość wody może obniżyć temperaturę grilla. A najlepiej piec na jednorazowych, aluminiowych tackach.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Solenie przed wrzuceniem na ruszt

Obraz
© archiwum

Sól i pieprz to ulubione przyprawy Polaków, które sprawdzają się w przypadku wielu potraw. Ale solenie mięsa przed pieczeniem to błąd. Sól sprawia, że mięso puszcza sok i staje się twarde, traci również smak. Dlatego produkty, które trafią na grilla, najlepiej wcześniej zamarynować - dzięki marynacie mięso będzie aromatyczne i kruche. Marynować możemy np. jogurtem naturalnym, czosnkiem, miodem, winem, olejem roślinnym, musztardą, sokiem z cytryny, octem winnym czy sosem sojowym. Zamiast soli warto również sięgnąć po przyprawy, najlepiej świeże. Jeśli jednak bez soli nie możemy się obejść, doprawmy nią mięso pod koniec grillowania i koniecznie w niewielkiej ilości.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Grillowanie mięsa peklowanego i mrożonego

Obraz
© archiwum

Jedzenie z rusztu smakuje wyśmienicie, ale nie wszystko do pieczenia się nadaje. Z dietetycznego punktu widzenia, ze względu na wytapiający się tłuszcz najlepiej grillować chude gatunki mięs - drób, chudą wołowinę i wieprzowinę, ryby, cielęcinę. Na grilla nie powinniśmy natomiast kłaść mięsa peklowanego. Podczas obróbki, zwłaszcza w wysokiej temperaturze, mogą bowiem tworzyć się nitrozoaminy o rakotwórczych właściwościach. Na ruszt nie wrzuca się też mięsa mrożonego, tylko świeże. Z powodzeniem możemy natomiast piec warzywa - paprykę, kukurydzę, cebulę itp. Najlepiej będą smakowały owinięte w folię aluminiową z dodatkiem masła. W folii warto grillować również ryby. Niektórzy grillują też owoce, owoce morza i jajka.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Za długie grillowanie

Obraz
© archiwum

Aby jedzenie z rusztu było smaczne i aromatyczne, należy piec je nad rozżarzonymi węglami przez kilka, kilkanaście minut z każdej strony. Niestety, zbyt długie grillowanie sprawia, że mięso wysycha i jest niesmaczne. Gdy grillujemy za długo, mięso może się spalić - a jedzenie przypalonych produktów jest bardzo niezdrowe (w powłoce węglowej tworzą się rakotwórcze substancje). Poza tym wysuszone mięso staje się ciężkostrawne i pozbawione jakichkolwiek wartości odżywczych. Jeśli chcemy, aby było kruche i soczyste, nie należy go rozbijać tłuczkiem, tylko delikatnie rozpłaszczyć ręką. Mięsa nie dociska się również w trakcie pieczenia.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Grillowanie w niewłaściwych miejscach

Obraz
© archiwum

Pieczenie na świeżym powietrzu w miłym towarzystwie to jeden z najbardziej lubianych przez Polaków sposobów spędzania wolnego czasu. Ale uważajmy, gdzie grillujemy. Wraz z rozpoczęciem sezonu dla wielu osób zaczyna się prawdziwa udręka. Często nie można otworzyć okna, by nie czuć ostrego dymu z grillowanych smakołyków. Kierujmy się zdrowym rozsądkiem, stosujmy się do zasad bezpieczeństwa i nie utrudniajmy życia innym. Wiele osób utożsamia zakaz rozpalania ognia z zakazem grillowania. Jednak to nie to samo. Zgodnie z przepisami nie można rozniecać ognia w odległości do 100 metrów od lasów, łąk, wrzosowisk czy torfowisk. Według wewnętrznych przepisów Lasów Państwowych taka sama zasada obowiązuje w przypadku grilla, ale straż pożarna ma ten temat inne zdanie. By uniknąć ewentualnych nieprzyjemności, najlepiej piec w odległości co najmniej 100 metrów od granicy lasu. Spółdzielnie mieszkaniowe, reagując na skargi, często wprowadzają wewnętrzne zakazy grillowania na balkonach czy tarasach. To czy na danym terenie
można grillować, czy nie, zależy od administratora budynku.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Objadanie się potrawami z rusztu

Obraz
© archiwum

Polacy mają słabość do grilla, dlatego w sezonie objadają się produktami z rusztu bez opamiętania. Nie zapominajmy, że zazwyczaj grillujemy tłuste, wysokokaloryczne mięsa - karkówkę, boczek czy kiełbasę. Tłuszcz co prawda wytapia się z grillowanych potraw, ale i tak jedna upieczona kiełbaska to blisko 200 kalorii, która w 100 gramach ma prawie 20 gramów tłuszczu. Tuczą również kaloryczne dodatki - pieczywo, majonez, keczup oraz chętnie popijany w czasie grillowania alkohol. Ale jest na to rada: produkty z grilla spożywać z głową, od czasu do czasu. Upieczone mięso można podać z warzywną surówką, doprawić je sosem na bazie jogurtu naturalnego, a pszenne pieczywo zastąpić pełnoziarnistym.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

/ 10Nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa

Obraz
© archiwum

Nie wystarczy rozpalić grilla, wrzucić na ruszt kilka kawałków mięsa i wrócić do zabawiania gości. Obowiązują nas pewne zasady bezpieczeństwa. Grill powinien być ustawiony na stabilnym podłożu, ponieważ jego przenoszenie może grozić poparzeniem. Nie stójmy cały czas przy ruszcie i nie nachylajmy się nad nim - udowodniono, że w czasie dwugodzinnego grillowania emitowanych jest tyle szkodliwych substancji, ile z... 220 tysięcy papierosów. Mięsa i innych produktów, które pieką się na ruszcie, nie przewracamy rękami, tylko specjalnymi szpikulcami albo sztućcami. Poparzyć można się również żarzącymi się w grillu węglami - najlepiej ugasić je piaskiem. Po zakończeniu grillowania popiół powinno się wsypać do wykopanego dołu i zasypać go ziemią. Można jeszcze zalać to miejsce wodą.

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

10 / 10Zapominanie o wyczyszczeniu grilla

Obraz
© archiwum

Przed ponownym użyciem ruszt trzeba koniecznie wyczyścić. Pamiętajmy, że po każdym grillowaniu osadza się na nim tłuszcz, którego musimy się pozbyć. Najłatwiej czyści się grill ciepły. W sklepach dostępne są specjalne łopatki, szczotki i skrobaczki, w które warto się zaopatrzyć - zeskrobiemy nimi zaschnięty tłuszcz. Możemy użyć również płynu do czyszczenia rusztu albo wykorzystać do tego ciepłą wodę z dodatkiem mydła i octu. Pamiętajmy o spłukaniu grilla na koniec i wytarciu go do sucha papierowymi ręcznikami. Uwaga - błędem jest szorowanie np. drucianą szczotką powierzchni ze stali nierdzewnej. Nie zapominajmy także o wyczyszczeniu i naoliwieniu kółek, o ile grill je ma. A jeśli na ruszcie pojawi się rdza, również ją zeskrobmy. Miejsce to można potem pomalować farbą. Masz grilla gazowego? Usuń pokrętła, wyczyść je oraz wyszoruj miejsca pod nimi. Przed ponownym ich założeniem pokrętła należy naoliwić.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz? Grilla wcale nie trzeba myć! Prawda czy fałsz?

Wybrane dla Ciebie

Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja