Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Przechowując żywność w odpowiedni sposób, przedłużamy jej świeżość i dbamy o własne zdrowie. Większość z nas z przyzwyczajenia trzyma artykuły spożywcze w lodówce, chroniąc jedzenie przed ciepłem i światłem. Jednak nie wszystkim produktom służy przechowywanie w lodówce. O jakich mowa?

Obraz

/ 8Chłód im nie służy

Obraz
© Thinkstock

Przechowując żywność w odpowiedni sposób, przedłużamy jej świeżość i dbamy o własne zdrowie. Większość z nas z przyzwyczajenia trzyma artykuły spożywcze w lodówce, chroniąc jedzenie przed ciepłem i światłem. Jednak nie wszystkim produktom służą takie warunki. Sprawdźmy, czego lepiej nie wkładać do lodówki.

Ewa Podsiadły-Natorska

/ 8Pieczywo

Obraz
© Thinkstock

Jeśli chleb i bułki będą przechowywane w chłodzie, szybciej staną się czerstwe, a te szczelnie zapakowane po prostu spleśnieją. - Pieczywo dłużej zachowa świeżość przetrzymywane w plastikowym albo drewnianym chlebaku - podpowiada Ewa Wijatkowska, doradca odchudzania i odżywiania. Ale nawet w takich warunkach nie należy przechowywać go dłużej niż przez trzy dni. Dlatego najlepszym wyborem będzie naturalne pieczywo robione na zakwasie, które w temperaturze pokojowej zachowa smak i nie zeschnie nawet po paru dniach. A jeśli zostaną ci resztki pieczywa, możesz je zamrozić.

/ 8Pomidory i ogórki

Obraz
© Thinkstock

To częsty dodatek do posiłków w polskiej kuchni - kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek, robimy z nich zupy, przetwarzamy. By jednak zachowały swój smak i aromat, nie należy trzymać ich w lodówce. Poza tym, jak zaznacza Ewa Wijatkowska, pomidory i ogórki przechowywane w warunkach chłodniczych szybciej się psują. Gdzie znaleźć dla nich miejsce? Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku albo czystym blacie - koniecznie wyjęte z woreczków foliowych. Uwaga, z lodówki wyjmij również takie warzywa jak papryka, ziemniaki, marchew i cebula. Aby nie zgniły zbyt szybko, przetrzymuj je w suchym i ciemnym miejscu.

/ 8Egzotyczne owoce

Obraz
© Thinkstock

Mango, ananas, banany, awokado, cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w zimnie tracą smak i aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lubią za to miejsca suche i ciepłe. Najlepiej wygospodarować dla nich osobny kosz lub półmisek. Co ciekawe, wyjątek stanowią owoce kiwi, które śmiało możemy przechowywać w umieszczonym w lodówce pojemniku na warzywa - nawet do dwóch tygodni. W chłodzie nie trzyma się również owoców i warzyw, które muszą dojrzeć. Należy przechowywać je w spiżarni lub w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Dojrzeją szybciej, jeśli będą miały dostęp do światła.

/ 8Miód

Obraz
© Thinkstock

Miodu nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Trzymajmy go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. - Miód naturalny najlepiej trzymać w ciemności, w szafce, w dobrze zakręconym słoiku - radzi specjalista. Pamiętajmy jednak, aby obok niego nie znajdowały się produkty wydzielające silny aromat - miód szybko je wchłonie.

/ 8Konserwy i oleje

Obraz
© 123 RF

- Wszystkie produkty konserwowane, zamknięte w puszkach, nie muszą stać w chłodzie, oczywiście do momentu otwarcia - tłumaczy Ewa Wijatkowska. Przechowujmy je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany, nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, który - jak zaznacza specjalistka - wymaga niskiej temperatury. Długą datę przydatności do spożycia mają natomiast ostre sosy, które trzyma się w szafce albo spiżarni.

/ 8Kawa i herbata

Obraz
© Thinkstock

Jeśli będziemy przechowywać je w lodówce, stracą swój smak i zapach. Kawę i herbatę trzymajmy w metalowych puszkach, szklanych słojach albo szczelnych pojemnikach. Ważne, aby nie chować ich do opakowań, w których wcześniej znajdowały się intensywnie pachnące produkty - przesiąkną ich aromatem. Pojemniki muszą być idealnie suche, aby nie rozwinęła się w nich pleśń. Kawa i herbata lubią chłodne, zaciemnione i suche miejsca. Najlepiej jednak kupować je w niedużych ilościach i spożywać na bieżąco, aby nie straciły aromatu.

/ 8Produkty sypkie

Obraz
© Thinkstock

Mąkę, kaszę, ryż, groch, a także sól i cukier najlepiej przechowywać poza lodówką w szczelnych pojemnikach - plastikowych lub szklanych. Optymalną temperaturą dla nich będzie ok. 15 stopni. W ten sposób unikniemy warunków, w których mogłyby pojawić się mole. Ciekawostka: suszone liście laurowe odstraszają te owady. Możesz zatem włożyć po jednym do każdego słoika i szczelnie je zakręcić albo rozłożyć liście między pojemnikami z sypkimi produktami. W ciemnym i suchym miejscu trzymaj również suszone przyprawy. Świeżym trzeba zapewnić dostęp do światła.

Ewa Podsiadły-Natorska

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał