Jakich produktów nie należy trzymać w lodówce?

Przechowując żywność w odpowiedni sposób, przedłużamy jej świeżość i dbamy o własne zdrowie. Większość z nas z przyzwyczajenia trzyma artykuły spożywcze w lodówce, chroniąc jedzenie przed ciepłem i światłem. Jednak nie wszystkim produktom służy przechowywanie w lodówce. O jakich mowa?

Obraz

/ 8Chłód im nie służy

Obraz
© Thinkstock

Przechowując żywność w odpowiedni sposób, przedłużamy jej świeżość i dbamy o własne zdrowie. Większość z nas z przyzwyczajenia trzyma artykuły spożywcze w lodówce, chroniąc jedzenie przed ciepłem i światłem. Jednak nie wszystkim produktom służą takie warunki. Sprawdźmy, czego lepiej nie wkładać do lodówki.

Ewa Podsiadły-Natorska

/ 8Pieczywo

Obraz
© Thinkstock

Jeśli chleb i bułki będą przechowywane w chłodzie, szybciej staną się czerstwe, a te szczelnie zapakowane po prostu spleśnieją. - Pieczywo dłużej zachowa świeżość przetrzymywane w plastikowym albo drewnianym chlebaku - podpowiada Ewa Wijatkowska, doradca odchudzania i odżywiania. Ale nawet w takich warunkach nie należy przechowywać go dłużej niż przez trzy dni. Dlatego najlepszym wyborem będzie naturalne pieczywo robione na zakwasie, które w temperaturze pokojowej zachowa smak i nie zeschnie nawet po paru dniach. A jeśli zostaną ci resztki pieczywa, możesz je zamrozić.

/ 8Pomidory i ogórki

Obraz
© Thinkstock

To częsty dodatek do posiłków w polskiej kuchni - kładziemy je na kanapki, dodajemy do sałatek, robimy z nich zupy, przetwarzamy. By jednak zachowały swój smak i aromat, nie należy trzymać ich w lodówce. Poza tym, jak zaznacza Ewa Wijatkowska, pomidory i ogórki przechowywane w warunkach chłodniczych szybciej się psują. Gdzie znaleźć dla nich miejsce? Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku albo czystym blacie - koniecznie wyjęte z woreczków foliowych. Uwaga, z lodówki wyjmij również takie warzywa jak papryka, ziemniaki, marchew i cebula. Aby nie zgniły zbyt szybko, przetrzymuj je w suchym i ciemnym miejscu.

/ 8Egzotyczne owoce

Obraz
© Thinkstock

Mango, ananas, banany, awokado, cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w zimnie tracą smak i aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lubią za to miejsca suche i ciepłe. Najlepiej wygospodarować dla nich osobny kosz lub półmisek. Co ciekawe, wyjątek stanowią owoce kiwi, które śmiało możemy przechowywać w umieszczonym w lodówce pojemniku na warzywa - nawet do dwóch tygodni. W chłodzie nie trzyma się również owoców i warzyw, które muszą dojrzeć. Należy przechowywać je w spiżarni lub w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Dojrzeją szybciej, jeśli będą miały dostęp do światła.

/ 8Miód

Obraz
© Thinkstock

Miodu nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Trzymajmy go w szklanym opakowaniu, bez dostępu światła. - Miód naturalny najlepiej trzymać w ciemności, w szafce, w dobrze zakręconym słoiku - radzi specjalista. Pamiętajmy jednak, aby obok niego nie znajdowały się produkty wydzielające silny aromat - miód szybko je wchłonie.

/ 8Konserwy i oleje

Obraz
© 123 RF

- Wszystkie produkty konserwowane, zamknięte w puszkach, nie muszą stać w chłodzie, oczywiście do momentu otwarcia - tłumaczy Ewa Wijatkowska. Przechowujmy je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany, nieocenione źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, który - jak zaznacza specjalistka - wymaga niskiej temperatury. Długą datę przydatności do spożycia mają natomiast ostre sosy, które trzyma się w szafce albo spiżarni.

/ 8Kawa i herbata

Obraz
© Thinkstock

Jeśli będziemy przechowywać je w lodówce, stracą swój smak i zapach. Kawę i herbatę trzymajmy w metalowych puszkach, szklanych słojach albo szczelnych pojemnikach. Ważne, aby nie chować ich do opakowań, w których wcześniej znajdowały się intensywnie pachnące produkty - przesiąkną ich aromatem. Pojemniki muszą być idealnie suche, aby nie rozwinęła się w nich pleśń. Kawa i herbata lubią chłodne, zaciemnione i suche miejsca. Najlepiej jednak kupować je w niedużych ilościach i spożywać na bieżąco, aby nie straciły aromatu.

/ 8Produkty sypkie

Obraz
© Thinkstock

Mąkę, kaszę, ryż, groch, a także sól i cukier najlepiej przechowywać poza lodówką w szczelnych pojemnikach - plastikowych lub szklanych. Optymalną temperaturą dla nich będzie ok. 15 stopni. W ten sposób unikniemy warunków, w których mogłyby pojawić się mole. Ciekawostka: suszone liście laurowe odstraszają te owady. Możesz zatem włożyć po jednym do każdego słoika i szczelnie je zakręcić albo rozłożyć liście między pojemnikami z sypkimi produktami. W ciemnym i suchym miejscu trzymaj również suszone przyprawy. Świeżym trzeba zapewnić dostęp do światła.

Ewa Podsiadły-Natorska

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw