Jak zrobić wielkanocny żurek?

Z tym charakterystycznym, kwaśnym smakiem większości z nas kojarzy się Wielkanoc. Żurek jest jednym z podstawowych dań stawianych na stole podczas świątecznego śniadania.

Jak zrobić wielkanocny żurek?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
12

Żur to specjalność naszej rodzimej kuchni. Nie brakuje głosów, że to najstarsza polska potrawa, która wcześniej nie była znana w żadnej innej kuchni świata. W „Encyklopedii staropolskiej" z XIX wieku Zygmunt Gloger pisał: „żur - polewka z mąki zakwaszonej, niekraszona, ale zabielana mlekiem, jadana z sypkim czyli próżonym grochem, należała do najulubieńszych potraw postnych ludu i szlachty polskiej”.

Nazwa tego specjału pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu „sauer”, co oznacza kwaśny lub skisły. Takie określenie zupy przyjęło się na całych ziemiach polskich ok. XV wieku, a słowem żur nazywano wtedy potrawy z zakwaszonej mąki.

I dziś żurek zaliczany jest do najbardziej lubianych zup. Kwaśny, aromatyczny, pachnący wędzonką, zawsze jest wyjątkowy. W wielu domach przepis na żurek wielkanocny przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, jednak młodsze pokolenia zapominają o prostym przepisie.

- Wiele osób robi żurek z paczki. Myślę, że jest to spowodowane brakiem czasu. Sporo ludzi nie wie też, jak przygotować bardzo dobry zakwas, choć wcale nie jest to kłopotliwe zajęcie. Ja zdecydowanie polecam zakwas własnego wyrobu. Wystarczą 2 minuty na zmieszanie składników, a kolejne 4 dni to samoistny proces kiszenia. I co najważniejsze, żurek przygotowany z własnego zakwasu jest bez konserwantów i ze składników, o których sami decydujemy – mówi Janusz Myjak, szef kuchni z Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. - Mając dobry zakwas, na który podaję przepis, resztę zrobimy równie prosto. Sam sposób przygotowania żurku to połączenie zakwasu z bulionem, grzybami, kiełbasą i boczkiem, do tego dochodzą przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz. Jeżeli żurek wydaje nam się za ostry, można dodać szczyptę cukru. Na tę zupę jest wiele przepisów w książkach czy też w internecie, natomiast ten przepis jest moim ulubionym, bo robiła go jeszcze moja babcia.

Przepis na żurek według przepisu szefa kuchni

Składniki na 10 porcji

Zakwas

Mąka żytnia 1 szklanka
Woda 4 szklanki
Czosnek 3 ząbki
Liść laurowy 2 szt.
Ziele angielskie 4 szt.
Kawałek skórki z chleba żytniego

Wykonanie

Mąkę zalać letnią wodą, dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek.
Dodać pozostałe składniki (czosnek lekko zgnieść ręką ).Całość przelać do glinianego naczynia i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce, następnie przecedzić. Zakwas można przechowywać w lodówce około 10 dni.

Składniki do żurku

Gotowy zakwas 1/2 litra
Żeberka wieprzowe wędzone 1,2 kg
Włoszczyzna 1 pęczek
Kiełbasa 1/2 kg – może być śląska
Boczek wędzony 80 g
Borowik suszony kilka szt.
Mąka 1 łyżka
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz

Sposób wykonania

Żeberka zalać wodą (4 – 5 litrów), gotować na wolnym ogniu około godziny, dodać umytą, obraną włoszczyznę, gotować jeszcze 35 – 40 minut.
Grzyby namoczyć w letniej wodzie, wyjąć, pokroić w paseczki, przełożyć do małego rondla. Wodę, w której się moczyły grzyby ostrożnie zlać do rondla, uważając, aby nie zlać całości, ponieważ na spodzie lubi się osadzać piasek. Gotować kilka minut na wolnym ogniu.
Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić na patelni teflonowej, powstałe skwarki wyjąć łyżką cedzakową, natomiast do smalcu dodać mąkę, wymieszać i odstawić.
Do scedzonego wywaru dodać około 1/2 litra zakwasu, dobrze wymieszać, dodać kiełbasę i boczek oraz grzyby, przyprawy, zagotować, dodać mąkę, gotować na wolnym ogniu 15 minut.

- Tak wygląda mój przepis na żurek – mówi Janusz Myjak. - Można podawać do niego ziemniaki pokrojone w kostkę lub gałkę puree, albo jajka na twardo. Ja czasami dodaję łyżkę chrzanu i odrobinę śmietany.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu