Trwa ładowanie...
d3m7f2h
d3m7f2h

Żurek wielkanocny

Przepis

Tradycyjny żurek wielkanocny, podawany w chlebie lub na półmisku, to klasyczne danie, które gości na świątecznym śniadaniu w każdym polskim domu. W Twoim też nie może go zabraknąć. Sprawdź nasz przepis.

3.0
(1 głos)
Oceń:
d3m7f2h
Czas przygotowania:
Okazja:
Żurek wielkanocny
Getty Images
Żurek wielkanocny
Składniki
    • wywar z domowej szynki 1 litr
    • żurek śląski 1/2 litra
    • kiełbasa 2 kawałki
    • mąka 1 łyżka
    • kostka rosołowa 1 sztuka
    • koperek 1 łyżka
    • sól
    • Vegeta
    • chrzan do smaku
    • 4 jaja
Przepis

Wywar zagotować, dodać kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować 5 minut, dodać dobrze rozmieszany koncentrat żuru (smak będzie bardziej wyrazisty), doprowadzić do wrzenia i dodać chrzan. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę.

Doprawić do smaku i ponownie przegotować. Po zdjęciu z palnika wsypać koperek i pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo.

Przepis dodał użytkownik Bozenka16

d3m7f2h
Żurek wielkanocny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3m7f2h
d3m7f2h

d3m7f2h
d3m7f2h
d3m7f2h