Żurek wielkanocny
Tradycyjny żurek wielkanocny, podawany w chlebie lub na półmisku, to klasyczne danie, które gości na świątecznym śniadaniu w każdym polskim domu. W Twoim też nie może go zabraknąć. Sprawdź nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
- wywar z domowej szynki 1 litr
- żurek śląski 1/2 litra
- kiełbasa 2 kawałki
- mąka 1 łyżka
- kostka rosołowa 1 sztuka
- koperek 1 łyżka
- sól
- Vegeta
- chrzan do smaku
- 4 jaja
Wywar zagotować, dodać kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować 5 minut, dodać dobrze rozmieszany koncentrat żuru (smak będzie bardziej wyrazisty), doprowadzić do wrzenia i dodać chrzan. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę.
Doprawić do smaku i ponownie przegotować. Po zdjęciu z palnika wsypać koperek i pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo.
Przepis dodał użytkownik Bozenka16
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze