Trwa ładowanie...
d281es1
28-03-2010 20:57

Żurek wielkanocny

Przepis

Tradycyjny żurek wielkanocny, podawany w chlebie lub na półmisku, to klasyczne danie, które gości na świątecznym śniadaniu w każdym polskim domu. W Twoim też nie może go zabraknąć. Sprawdź nasz przepis.

d281es1
3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
    • wywar z domowej szynki 1 litr
    • żurek śląski 1/2 litra
    • kiełbasa 2 kawałki
    • mąka 1 łyżka
    • kostka rosołowa 1 sztuka
    • koperek 1 łyżka
    • sól
    • Vegeta
    • chrzan do smaku
    • 4 jaja
Przepis

Wywar zagotować, dodać kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować 5 minut, dodać dobrze rozmieszany koncentrat żuru (smak będzie bardziej wyrazisty), doprowadzić do wrzenia i dodać chrzan. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę.

Doprawić do smaku i ponownie przegotować. Po zdjęciu z palnika wsypać koperek i pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo.

Przepis dodał użytkownik Bozenka16

Żurek wielkanocny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d281es1
d281es1
d281es1
d281es1
Więcej tematów
d281es1