Jak zabielić zupę, aby śmietana się nie zwarzyła? Koniecznie dodaj ten składnik

Nie ma nic gorszego niż zwarzona śmietana w zupie. Taka śmietana psuje zarówno smak, jak i wygląd naszego dania. Zabielanie ma przecież poprawić smak zupy, a nie go pogorszyć. Jak więc zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła?

Zabielana zupa pomidorowaZabielana zupa pomidorowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupy często goszczą na naszych stołach. W niektórych domach są nieodłącznym elementem każdego obiadu. Pomidorowa, ogórkowa, grzybowa czy koperkowa — wszystkie te zupy łączy to, że są zabielane. Łatwo jest jednak zepsuć taką pyszną i pożywną zupę, popełniając błąd przy jej zabielaniu. Często zdarza się to zwłaszcza niedoświadczonym kucharzom. Mamy dla was jednak dobrą wiadomość - wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby śmietana w zupie się nie zwarzyła.

Jak prawidłowo zabielić zupę?

Najpierw dodajemy śmietaną do osobnej szklanki lub miseczki i wsypujemy do niej trochę cukru, który pomoże naszym składnikom lepiej się połączyć.

Kolejnym, kluczowym krokiem jest hartowanie. Niektórzy wrzucają zimną śmietanę bezpośrednio do wrzącej zupy – w ten sposób śmietana na pewno się zwarzy. Zamiast tego odlewamy trochę zupy do rondelka i powoli dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z cukrem. Ciągle mieszamy. Kiedy zupa w naszym rondelku połączy się ze śmietaną, stopniowo wlewamy ją do reszty zupy w garnku, nie przerywając mieszania. Następnie zupę zagotowujemy.

Jeśli lubicie smak zabielanej zupy, ale przerażają was dodatkowe kalorie, śmietanę możecie zastąpić jogurtem. Trzeba jednak pamiętać o tym, że im mniejsza zawartość tłuszczu w produkcie, tym łatwiej o jego zwarzenie. Jeśli więc zabielanie zupy jest dla was zbyt stresujące, wystarczy, że zamiast śmietany 18 proc. czy jogurtu użyjecie kremówki. Wówczas możecie ją wlać bezpośrednio do gorącej zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pomidorowa jak u mamy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek