Trwa ładowanie...

Jak zabielić zupę, aby śmietana się nie zwarzyła? Koniecznie dodaj ten składnik

Nie ma nic gorszego niż zwarzona śmietana w zupie. Taka śmietana psuje zarówno smak, jak i wygląd naszego dania. Zabielanie ma przecież poprawić smak zupy, a nie go pogorszyć. Jak więc zabielić zupę, żeby śmietana się nie zwarzyła?

Zabielana zupa pomidorowaZabielana zupa pomidorowaŹródło: Adobe Stock
d36g9o4
d36g9o4

Zupy często goszczą na naszych stołach. W niektórych domach są nieodłącznym elementem każdego obiadu. Pomidorowa, ogórkowa, grzybowa czy koperkowa — wszystkie te zupy łączy to, że są zabielane. Łatwo jest jednak zepsuć taką pyszną i pożywną zupę, popełniając błąd przy jej zabielaniu. Często zdarza się to zwłaszcza niedoświadczonym kucharzom. Mamy dla was jednak dobrą wiadomość - wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby śmietana w zupie się nie zwarzyła.

Jak prawidłowo zabielić zupę?

Najpierw dodajemy śmietaną do osobnej szklanki lub miseczki i wsypujemy do niej trochę cukru, który pomoże naszym składnikom lepiej się połączyć.

Kolejnym, kluczowym krokiem jest hartowanie. Niektórzy wrzucają zimną śmietanę bezpośrednio do wrzącej zupy – w ten sposób śmietana na pewno się zwarzy. Zamiast tego odlewamy trochę zupy do rondelka i powoli dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z cukrem. Ciągle mieszamy. Kiedy zupa w naszym rondelku połączy się ze śmietaną, stopniowo wlewamy ją do reszty zupy w garnku, nie przerywając mieszania. Następnie zupę zagotowujemy.

Jeśli lubicie smak zabielanej zupy, ale przerażają was dodatkowe kalorie, śmietanę możecie zastąpić jogurtem. Trzeba jednak pamiętać o tym, że im mniejsza zawartość tłuszczu w produkcie, tym łatwiej o jego zwarzenie. Jeśli więc zabielanie zupy jest dla was zbyt stresujące, wystarczy, że zamiast śmietany 18 proc. czy jogurtu użyjecie kremówki. Wówczas możecie ją wlać bezpośrednio do gorącej zupy.

d36g9o4

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pomidorowa jak u mamy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj