Mocna i aromatyczna: najlepsza zupa pieczarkowa, jaką jadłaś
Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa. Jednak często jest zbyt wodnista i brakuje jej mocnego, pieczarkowego aromatu. Mamy na to sposób!
Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.
Ale co zrobić, żeby zupa pieczarkowa faktycznie miała ten niepowtarzalny aromat, a nie była po prostu rosołem z pieczarkami? Po pierwsze, warto gotować ją dłużej, ale na mniejszym ogniu i pod przykryciem. Gęste zupy naprawdę lubią długi czas gotowania. To wydobywa smak składników i dodaje potrawie głębi. A w przypadku pieczarkowej sprawdzi się jeszcze jeden trik - podsmażenie pieczarek na dużej ilości masła, z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie zmiksowanie połowy grzybów i dodanie ich do wywaru!
Przepis na gęstą i aromatyczną zupę pieczarkową
Składniki
- 800 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu mięsnego, najlepiej drobiowego lub warzywnego
- 2 marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 200 ml słodkiej śmietanki 12 proc. (jak do kawy)
- pęczek natki pietruszki
- masło do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Pieczarki dokładnie umyj. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Pokrój w dość grube plasterki.
- Na dużej patelni roztop masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną brązowieć.
- Połowę podsmażonych pieczarek z cebulą przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
- Bulion wlej do dużego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz zmiksowane pieczarki. Gotuj 15 minut.
- Następnie dodaj pozostałe pieczarki i gotuj jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodaj słodką śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym chlebem z chrupiącą skórką.