Mocna i aromatyczna: najlepsza zupa pieczarkowa, jaką jadłaś

Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa. Jednak często jest zbyt wodnista i brakuje jej mocnego, pieczarkowego aromatu. Mamy na to sposób!

Gęsta i aromatyczna zupa pieczarkowaGęsta i aromatyczna zupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Kisiel

Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.

Ale co zrobić, żeby zupa pieczarkowa faktycznie miała ten niepowtarzalny aromat, a nie była po prostu rosołem z pieczarkami? Po pierwsze, warto gotować ją dłużej, ale na mniejszym ogniu i pod przykryciem. Gęste zupy naprawdę lubią długi czas gotowania. To wydobywa smak składników i dodaje potrawie głębi. A w przypadku pieczarkowej sprawdzi się jeszcze jeden trik - podsmażenie pieczarek na dużej ilości masła, z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie zmiksowanie połowy grzybów i dodanie ich do wywaru!

Przepis na gęstą i aromatyczną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa © 123RF

Składniki

  • 800 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu mięsnego, najlepiej drobiowego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12 proc. (jak do kawy)
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyj. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Pokrój w dość grube plasterki.
  2. Na dużej patelni roztop masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną brązowieć.
  4. Połowę podsmażonych pieczarek z cebulą przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
  5. Bulion wlej do dużego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz zmiksowane pieczarki. Gotuj 15 minut.
  6. Następnie dodaj pozostałe pieczarki i gotuj jeszcze 5 minut.
  7. Na koniec dodaj słodką śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
  8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym chlebem z chrupiącą skórką.

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

Wybrane dla Ciebie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu