Mocna i aromatyczna: najlepsza zupa pieczarkowa, jaką jadłaś

Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa. Jednak często jest zbyt wodnista i brakuje jej mocnego, pieczarkowego aromatu. Mamy na to sposób!

Gęsta i aromatyczna zupa pieczarkowaGęsta i aromatyczna zupa pieczarkowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Kisiel

Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.

Ale co zrobić, żeby zupa pieczarkowa faktycznie miała ten niepowtarzalny aromat, a nie była po prostu rosołem z pieczarkami? Po pierwsze, warto gotować ją dłużej, ale na mniejszym ogniu i pod przykryciem. Gęste zupy naprawdę lubią długi czas gotowania. To wydobywa smak składników i dodaje potrawie głębi. A w przypadku pieczarkowej sprawdzi się jeszcze jeden trik - podsmażenie pieczarek na dużej ilości masła, z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie zmiksowanie połowy grzybów i dodanie ich do wywaru!

Przepis na gęstą i aromatyczną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa © 123RF

Składniki

  • 800 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu mięsnego, najlepiej drobiowego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12 proc. (jak do kawy)
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyj. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Pokrój w dość grube plasterki.
  2. Na dużej patelni roztop masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną brązowieć.
  4. Połowę podsmażonych pieczarek z cebulą przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
  5. Bulion wlej do dużego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz zmiksowane pieczarki. Gotuj 15 minut.
  6. Następnie dodaj pozostałe pieczarki i gotuj jeszcze 5 minut.
  7. Na koniec dodaj słodką śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
  8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym chlebem z chrupiącą skórką.

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce