Trwa ładowanie...
d2juhku

Mocna i aromatyczna: najlepsza zupa pieczarkowa, jaką jadłaś

Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa. Jednak często jest zbyt wodnista i brakuje jej mocnego, pieczarkowego aromatu. Mamy na to sposób!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gęsta i aromatyczna zupa pieczarkowa
Gęsta i aromatyczna zupa pieczarkowa (123RF)
d2juhku

Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.

Ale co zrobić, żeby zupa pieczarkowa faktycznie miała ten niepowtarzalny aromat, a nie była po prostu rosołem z pieczarkami? Po pierwsze, warto gotować ją dłużej, ale na mniejszym ogniu i pod przykryciem. Gęste zupy naprawdę lubią długi czas gotowania. To wydobywa smak składników i dodaje potrawie głębi. A w przypadku pieczarkowej sprawdzi się jeszcze jeden trik - podsmażenie pieczarek na dużej ilości masła, z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie zmiksowanie połowy grzybów i dodanie ich do wywaru!

Przepis na gęstą i aromatyczną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa 123RF
Zupa pieczarkowa (123RF)

Składniki

  • 800 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu mięsnego, najlepiej drobiowego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12 proc. (jak do kawy)
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz
d2juhku

Przygotowanie

1. Pieczarki dokładnie umyj. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Pokrój w dość grube plasterki.
2. Na dużej patelni roztop masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną brązowieć.
4. Połowę podsmażonych pieczarek z cebulą przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
5. Bulion wlej do dużego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz zmiksowane pieczarki. Gotuj 15 minut.
6. Następnie dodaj pozostałe pieczarki i gotuj jeszcze 5 minut.
7. Na koniec dodaj słodką śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym chlebem z chrupiącą skórką.

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2juhku

Podziel się opinią

Share
d2juhku
d2juhku
Więcej tematów