Trwa ładowanie...

Mocna i aromatyczna: najlepsza zupa pieczarkowa, jaką jadłaś

Jesień to idealny moment na zupy grzybowe. Najszybsza i najprostsza to oczywiście pieczarkowa. Jednak często jest zbyt wodnista i brakuje jej mocnego, pieczarkowego aromatu. Mamy na to sposób!

Gęsta i aromatyczna zupa pieczarkowaGęsta i aromatyczna zupa pieczarkowaŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Nie ma nic lepszego niż miska gęstej, aromatycznej zupy pieczarkowej w chłodne, deszczowe popołudnie. Z mnóstwem pieczarek, ziemniakami lub makaronem, świeżą i pachnącą natką pietruszki. Można jeść codziennie, przez całą jesień.

Ale co zrobić, żeby zupa pieczarkowa faktycznie miała ten niepowtarzalny aromat, a nie była po prostu rosołem z pieczarkami? Po pierwsze, warto gotować ją dłużej, ale na mniejszym ogniu i pod przykryciem. Gęste zupy naprawdę lubią długi czas gotowania. To wydobywa smak składników i dodaje potrawie głębi. A w przypadku pieczarkowej sprawdzi się jeszcze jeden trik - podsmażenie pieczarek na dużej ilości masła, z dodatkiem czosnku i cebuli, a następnie zmiksowanie połowy grzybów i dodanie ich do wywaru!

Przepis na gęstą i aromatyczną zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa 123RF
Zupa pieczarkowaŹródło: 123RF

Składniki

  • 800 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu mięsnego, najlepiej drobiowego lub warzywnego
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 200 ml słodkiej śmietanki 12 proc. (jak do kawy)
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pieczarki dokładnie umyj. Możesz je obrać, choć nie jest to konieczne. Pokrój w dość grube plasterki.
  2. Na dużej patelni roztop masło. Dodaj posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj na małym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż zaczną brązowieć.
  4. Połowę podsmażonych pieczarek z cebulą przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
  5. Bulion wlej do dużego garnka. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz zmiksowane pieczarki. Gotuj 15 minut.
  6. Następnie dodaj pozostałe pieczarki i gotuj jeszcze 5 minut.
  7. Na koniec dodaj słodką śmietankę i dopraw zupę solą i pieprzem.
  8. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i świeżym chlebem z chrupiącą skórką.

Jesienne inspiracje w kuchni. Francuska zupa cebulowa

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj