Jak przygotować karkówkę na grilla
Niekwestionowana królowa grillowego menu. Odpowiednio przyrządzona karkówka będzie zachwycała smakiem, kruchością i soczystością, jednak niewłaściwie potraktowana może okazać się twarda i wysuszona. Jak się do niej zabrać?
Choć podczas grillowania Polacy coraz chętniej eksperymentują zapiekając krewetki czy egzotyczne owoce, na ruszt wciąż najchętniej kładą kiełbasę, kaszankę i plastry karkówki wieprzowej, która idealnie nadaje się do takiej obróbki – kawałki mięsa są poprzerastane żyłkami tłuszczu wytapiającego się pod wpływem wysokiej temperatury i rozluźniającego włókna, co umożliwia wnikanie w nie soków, w efekcie czego otrzymujemy kruchą oraz delikatną potrawę.
Jednak wbrew pozorom karkówka nie jest produktem łatwym do przyrządzenia. Mimo naszych starań na talerzu często lądują kawałki zbyt twarde, przesuszone albo – co gorsza – częściowo surowe. Jak uniknąć tego typu pułapek?
Karkówka na grilla - Jak zrobić marynatę do karkówki
Grillowane potrawy z wieprzowiny najlepiej smakują, gdy mięso wcześniej zamarynujemy. Dotyczy to zwłaszcza karkówki. Najprostszą marynatę przygotujemy z oliwy zmieszanej z ziołami i przyprawami, np. tymiankiem, rozmarynem, słodką papryką, goździkami czy czosnkiem. Taką aromatyczną emulsją należy natrzeć mięso i pozostawić je na kilka godzin w lodówce. Przed marynowaniem warto nakłuć karkówkę szpikulcem, dzięki czemu marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.
Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Karkówka z grilla nabierze smaku, gdy do marynaty dodamy trochę ostrej musztardy, chociażby rosyjskiej albo ketchupu – zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa, czyniąc je bardziej kruchym i delikatnym.
Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego najzdrowszą marynatę do wieprzowiny otrzymamy na bazie… piwa, zwłaszcza ciemnego. Dzięki niej zredukujemy ilość niebezpiecznych dla zdrowia substancji, które wytwarzają się podczas obróbki termicznej mięsa. Poza tym chmielowy napój nada karkówce smaku i soczystości. Nabierze aromatu, jeśli spędzi kilka godzin w zalewie przygotowanej z oleju rzepakowego (25 ml), piwa (pół litra), kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, suszonego tymianku (łyżka), ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę), papryczki chili, soli i pieprzu.
Jak jeszcze przyprawić karkówkę? Ciekawe efekty uzyskamy nacierając mięso emulsją z oleju, miodu, rozmarynu i roztartych ziaren jałowca. Orientalnym akcentem będzie dodatek sosu sojowego, trawy cytrynowej albo skórki otartej z limonki. Jeśli chcemy nadać karkówce więcej smaku, do marynaty możemy też dolać trochę czerwonego wina.
Karkówka na grilla - Jak grillować karkówkę?
Przed grillowaniem karkówkę należy pokroić na plastry o grubości około centymetra, co da nam pewność, że mięso się dobrze wysmaży i po podaniu na stół nie okaże się np. częściowo surowe.
Wieprzowinę najlepiej grillować pod przykryciem – dzięki stałej temperaturze na całej powierzchni lepiej się dopiecze. Obróbka termiczna powinna trwać około 8-10 minut z każdej strony. Jednak cały czas trzeba kontrolować stan karkówki, by uniknąć jej przesuszenia czy przypalenia. Przekładając mięso na drugą stronę można je smarować pozostałą marynatą.
Karkówka na grilla – z czym ją podawać?
Karkówka z grilla świetnie sprawdza się w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatek. Dobrze komponują się z nią także rozmaite sosy, choćby grecki tzatziki – pyszny i orzeźwiający dip, który pomaga również w trawieniu potraw mięsnych. Jego bazę stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.
Do grillowanej karkówki świetnie pasuje także południowoamerykański sos chimichurri. Jak go przygotować? Drobno siekamy natkę pietruszki oraz liście oregano i kolendry, dodajemy świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (nie przesadzając z jej ilością), trochę soku z cytryny i oliwy, a na koniec wszystko dobrze mieszamy. Przed podaniem chimichurri należy schodzić przez kilka godzin w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl