Jak przygotować karkówkę na grilla

Niekwestionowana królowa grillowego menu. Odpowiednio przyrządzona karkówka będzie zachwycała smakiem, kruchością i soczystością, jednak niewłaściwie potraktowana może okazać się twarda i wysuszona. Jak się do niej zabrać?

Sprawdzony przepis na karkówkę z grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images

Choć podczas grillowania Polacy coraz chętniej eksperymentują zapiekając krewetki czy egzotyczne owoce, na ruszt wciąż najchętniej kładą kiełbasę, kaszankę i plastry karkówki wieprzowej, która idealnie nadaje się do takiej obróbki – kawałki mięsa są poprzerastane żyłkami tłuszczu wytapiającego się pod wpływem wysokiej temperatury i rozluźniającego włókna, co umożliwia wnikanie w nie soków, w efekcie czego otrzymujemy kruchą oraz delikatną potrawę.

Jednak wbrew pozorom karkówka nie jest produktem łatwym do przyrządzenia. Mimo naszych starań na talerzu często lądują kawałki zbyt twarde, przesuszone albo – co gorsza – częściowo surowe. Jak uniknąć tego typu pułapek?

Karkówka na grilla - Jak zrobić marynatę do karkówki

Grillowane potrawy z wieprzowiny najlepiej smakują, gdy mięso wcześniej zamarynujemy. Dotyczy to zwłaszcza karkówki. Najprostszą marynatę przygotujemy z oliwy zmieszanej z ziołami i przyprawami, np. tymiankiem, rozmarynem, słodką papryką, goździkami czy czosnkiem. Taką aromatyczną emulsją należy natrzeć mięso i pozostawić je na kilka godzin w lodówce. Przed marynowaniem warto nakłuć karkówkę szpikulcem, dzięki czemu marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Karkówka z grilla nabierze smaku, gdy do marynaty dodamy trochę ostrej musztardy, chociażby rosyjskiej albo ketchupu – zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa, czyniąc je bardziej kruchym i delikatnym.

Zdaniem naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego najzdrowszą marynatę do wieprzowiny otrzymamy na bazie… piwa, zwłaszcza ciemnego. Dzięki niej zredukujemy ilość niebezpiecznych dla zdrowia substancji, które wytwarzają się podczas obróbki termicznej mięsa. Poza tym chmielowy napój nada karkówce smaku i soczystości. Nabierze aromatu, jeśli spędzi kilka godzin w zalewie przygotowanej z oleju rzepakowego (25 ml), piwa (pół litra), kilku ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, suszonego tymianku (łyżka), ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę), papryczki chili, soli i pieprzu.

Jak jeszcze przyprawić karkówkę? Ciekawe efekty uzyskamy nacierając mięso emulsją z oleju, miodu, rozmarynu i roztartych ziaren jałowca. Orientalnym akcentem będzie dodatek sosu sojowego, trawy cytrynowej albo skórki otartej z limonki. Jeśli chcemy nadać karkówce więcej smaku, do marynaty możemy też dolać trochę czerwonego wina.

Karkówka na grilla - Jak grillować karkówkę?

Przed grillowaniem karkówkę należy pokroić na plastry o grubości około centymetra, co da nam pewność, że mięso się dobrze wysmaży i po podaniu na stół nie okaże się np. częściowo surowe.

Wieprzowinę najlepiej grillować pod przykryciem – dzięki stałej temperaturze na całej powierzchni lepiej się dopiecze. Obróbka termiczna powinna trwać około 8-10 minut z każdej strony. Jednak cały czas trzeba kontrolować stan karkówki, by uniknąć jej przesuszenia czy przypalenia. Przekładając mięso na drugą stronę można je smarować pozostałą marynatą.

Karkówka na grilla – z czym ją podawać?

Karkówka z grilla świetnie sprawdza się w towarzystwie grillowanych warzyw lub sałatek. Dobrze komponują się z nią także rozmaite sosy, choćby grecki tzatziki – pyszny i orzeźwiający dip, który pomaga również w trawieniu potraw mięsnych. Jego bazę stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.

Do grillowanej karkówki świetnie pasuje także południowoamerykański sos chimichurri. Jak go przygotować? Drobno siekamy natkę pietruszki oraz liście oregano i kolendry, dodajemy świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (nie przesadzając z jej ilością), trochę soku z cytryny i oliwy, a na koniec wszystko dobrze mieszamy. Przed podaniem chimichurri należy schodzić przez kilka godzin w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz