Herbatka z forsycji
Rośnie za waszym domem, przed waszym blokiem. Przechodzicie obok niej przy wiosennym spacerze. Ale większość nie zdaje sobie sprawy, że forsycja jest jadalna. Herbatka z forsycji, a właściwie napar ziołowy, ma duże właściwości lecznicze. To krzew z rodziny oliwkowatych, kwitnie na żółto, dość charakterystycznie, bo przed ulistnieniem. Jadalne są młode łodygi – mają cudowny, delikatny smak lukrecji. Kwiaty są również jadalne, ale bywają gorzkawe. Nie zniechęca to jednak wielu ludzi, którzy z kwiatów forsycji robią smoothie (oczywiście nie jako jedyny składnik). To za sprawą rutyny zawartej w kwiatach są one tak pożądane. Jeśli połączycie kwiaty z owocami zawierającymi witaminę C, powstanie domowa mikstura idealna na odporność i wzmocnienie. Herbatka z forsycji ma działanie odciążające na wątrobę, działa przeciwmiażdżycowo, moczopędnie, rozkurczowo, ale też uspokajająco.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 lub 4 gałązki forsycji o długości 15 cm
- 250 ml gorącej wody
Gałązki myjemy, tniemy na 3-4 cm odcinki, wrzucamy do garnuszka. Wodę zagotowujemy, zalewamy nią gałązki i gotujemy razem przez około 4 minuty. Napar przelewamy do szklanki, przykrywamy spodeczkiem i pijemy po uzyskaniu temperatury zdatnej do picia.
Zobacz także: czekoladowe ciasto z fasoli
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski