Halloumi - klejnot w koronie śródziemnomorskich serów

Ten prawdziwy wytwarzany jest w jednym miejscu na świecie ? na Cyprze. Tylko na tej wyspie producenci posiadają prawo do jego wyrobu i do nazwy. Prawdziwy Cypryjczyk biały halloumi uważa za skarb narodowy. Uwielbia jego smak tak bardzo, że jada go na śniadanie, obiad i kolację. Coraz częściej również w naszych sklepach pojawia się ten oryginalny słony ser. Jak rozpoznać jego autentyczność i jak go podawać?

Halloumi - klejnot w koronie śródziemnomorskich serów
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
15

Ser z historią

Halloumi produkowany jest na Cyprze od wieków. Jego historia sięgać ma czasów Bizancjum. Powinien być półtwardy, o biało-kremowej barwie i mieć gładką konsystencję. Nazwę swą zawdzięcza słowu „hallum”, co oznacza ser libański. Dlaczego akurat libański? Trudno powiedzieć.

- To typowy na Cyprze wyrób. Można powiedzieć, że jest symbolem wyspy – mówi Ewa Ioannou, licencjowany przewodnik turystyczny na Cyprze – Proces produkcji sera nie zmienia się od stuleci, a receptura jego wytwarzania nawet przy dużej produkcji jest ściśle przestrzegana. Ser jest mieszaniną mleka koziego i owczego, choć obecnie, głównie ze względów ekonomicznych, dodaje się czasami mleko krowie.

Jak wygląda proces produkcji? Dwa rodzaje mleka podgrzewa się i poddaje działaniu podpuszczki. Powstały skrzep jest odcedzany, dzielony na mniejsze części, odciskany z nadmiaru płynu i ponownie podgrzewany. Tak powstaje plastyczna masa serowa, którą formuje się ręcznie, dzieli na małe porcje i zanurza w solance, dzięki której ser może być przechowywany naprawdę długo – nawet przez rok.

Obecnie produkuje się różne odmiany sera halloumi np. bez skórki, ale z dodatkiem liści mięty dla ożywienia mlecznego smaku. Na wsiach wytwarza się go głównie ze świeżego mleka koziego lub owczego, ale w przemyśle mleczarskim używa się także mleka krowiego. Skład prawdziwego halloumi to maksimum 46 proc. wody, minimum 43 proc. tłuszczu, 22 proc. białka i około 3 proc. soli.

Ser na ciepło

- Trudno powiedzieć, ile jest sposobów podawania halloumi. Mam wrażenie, że liczba jest nieskończona – mówi Ewa Ioannou. - Ser szczególnie nadaje się do grillowania i smażenia, ponieważ nie tylko się nie topi pod wpływem temperatury, ale nabiera wtedy wielu dodatkowych wybitnych właściwości smakowych.

W lokalnych cypryjskich tawernach ser najczęściej podawany jest właśnie tak – w wersji grillowanej lub smażonej. Zachowując swój kształt, okrywa się chrupiącą złocistą skórką. W domach często jada się go na śniadanie, w towarzystwie szynki i jajek. Ser bywa także głównym składnikiem cypryjskiego ravioli. Dobrze smakuje również w połączeniu z makaronami. Niektórzy zapiekają go na pizzy lub innych zapiekankach. Usmażony w panierce świetnie zastępuje kotlet na obiad. Grillowany halloumi możemy podawać też na słodko - oblany miodem i posypany sezamem.
Cokolwiek zdecydujemy się zrobić z tym serem, mamy pewność, że zawsze zachowa swój kształt i konsystencję.

Ser na zimno

Równie dobrze jak na ciepło, cypryjski skarb narodowy smakuje na zimno. Jest zwarty, więc łatwo się go kroi i się nie kruszy. Ser można jadać sam, jako przegryzkę, choć równie smaczny jest na kanapkach albo z sałatą - w tej wersji jest doskonałą przystawką. Do najsmaczniejszych należy połączenie sera halloumi z papryką, czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorami i ogórkami. Taka sałatka musi być przyprawiona znakomitą, miejscową oliwą.

W wersji deserowej podawany jest z plastrami melona lub jako dodatek do owocowych sałatek.
Jeśli po wyjęciu z opakowania ser jest dla nas zbyt słony, nadmiaru soli pozbywamy się zanurzając go na kilkanaście minut w mleku o temperaturze pokojowej.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis