Gotowanie na ekranie: placki po węgiersku
Piotr Ogiński zaprezentował przepis na tradycyjny gulasz po węgiersku. Aromatyczne, choć czasochłonne danie zniewala fuzją smaków. Jak przygotować tradycyjny placek oraz gulasz z wołowiny?
Piotr Ogiński zaprezentował przepis na tradycyjny gulasz po węgiersku. Aromatyczne, choć czasochłonne danie zniewala fuzją smaków. Treściwy gulasz wraz z drożdżowym, grubym plackiem to propozycja na syty obiad lub gorącą kolację.
Składniki na gulasz: 500 g mięsa wołowego, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 1 szklanka wody, 3 pomidory, 1 papryka żółta i zielona, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1/2 łyżeczki tymianku, szczypta soli ziołowej, zielona cebulka dymka,
Składniki na placki: 4 średnie ugotowane ziemniaki, 1 szklanka mleka, 20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki, olej do smażenia.
Dodatkowo do podania: 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%, zielona cebulka, 40 g sera żółtego.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia