WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Przechowywanie wędlin - jak zachować ich świeżość?

Kupując wędliny chcemy jak najdłużej cieszyć się ich świeżością i smakiem. Niestety, coraz więcej produktów dostępnych na polskim rynku to wyroby, które kiepsko smakują i szybko się psują. Nieestetyczny i groźny nalot to wina nie tylko jakości wędlin, ale również błędów związanych z ich przechowywanie. Co zrobić, aby uniknąć problemu ze śliskim nalotem? Oto kilka porad.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Prawidłowe przechowywanie wędlin

Obraz
© 123RF.COM

Kupując wędliny chcemy jak najdłużej cieszyć się ich świeżością i smakiem. Niestety, coraz więcej produktów dostępnych na polskim rynku to wyroby, które kiepsko smakują i szybko się psują. Jednak nieestetyczny i groźny nalot to wina nie tylko jakości wędlin, ale również błędów związanych z ich przechowywanie. Oto kilka porad, jak wybierać i obchodzić się z tymi produktami, aby były pyszne i zdrowe.

/ 6Przepis na wędliny domowej roboty

/ 6Jak rozpoznać nieświeży produkt?

Obraz
© 123RF.COM

Dobrej jakości produkt łatwo rozpoznać po trzech cechach: barwie, smaku i zapachu. Wędliny, które nie nadają się już do spożycia wydzielają wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Zdarza się, że wyczuwalny jest także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Ostrzeżeniem będą również nitki śluzu czy liczne pęcherzyki powietrza.

Zepsuta wędlina charakteryzuje się również zmienioną barwą i licznymi plamami na powierzchni, która staje się także oślizgła i sprawia wrażenie zabrudzonej.

/ 6Istotny łańcuch chłodniczy

Obraz
© 123RF.COM

Konsumpcja nieświeżej wędliny może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Aby tego uniknąć nie należy kupować wyrobów niewiadomego pochodzenia, a już zakupiony towar lepiej spożywać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (uwzględniając datę przydatności do spożycia).

W zachowaniu świeżości wyrobu bardzo ważny jest również sposób jego przechowywania. Niezwykle istotne jest zachowanie "łańcucha chłodniczego". Wędliny powinny być umieszczone w lodówce - najlepiej na środkowych półkach, w temperaturze 3-7 stopni. Nie wolno zostawiać produktów w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać czy zamrażać.

/ 6Stop foliowym woreczkom

Obraz
© 123RF.COM

Psucie żywności przyspiesza dostęp tlenu, dlatego ograniczenie jego dostępu pozwala na przedłużenie ich świeżości. Dlatego poleca się przechowywanie wędlin w specjalnych pojemnikach próżniowych do żywności. Pozwalają one również dłużej cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem.

Wędliny lepiej kupować w jednym kawałku niż pokrojone w plasterki, ponieważ wtedy dłużej zachowują świeżość. Warto pamiętać o tym, że każdy rodzaj mięsa czy wędliny powinien być przechowywany oddzielnie. Wędliny można również przechowywać zawinięte w papier, natomiast stanowczo odradza się trzymania ich w foliowych woreczkach.

/ 6Jakość gwarantuje świeżość

Obraz
© 123RF.COM

Świeżość dłużej zachowują wędliny suszone, podsuszane, wędzone i peklowane, sprzedawane w naturalnych osłonkach pochodzenia zwierzęcego (wieprzowych, baranich czy kozich). Zawierają mniej wody, dzięki czemu są dłużej przydatne do spożycia.

Tylko kilka dni mogą spędzić w lodówce wyroby z wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.). Tak nietrwałe są m.in. parówki, biała kiełbasa czy wędliny podrobowe: pasztet, salceson, kaszanka. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później - w miarę potrzeb - rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie