Przechowywanie wędlin - jak zachować ich świeżość?
Kupując wędliny chcemy jak najdłużej cieszyć się ich świeżością i smakiem. Niestety, coraz więcej produktów dostępnych na polskim rynku to wyroby, które kiepsko smakują i szybko się psują. Nieestetyczny i groźny nalot to wina nie tylko jakości wędlin, ale również błędów związanych z ich przechowywanie. Co zrobić, aby uniknąć problemu ze śliskim nalotem? Oto kilka porad.
Prawidłowe przechowywanie wędlin
Kupując wędliny chcemy jak najdłużej cieszyć się ich świeżością i smakiem. Niestety, coraz więcej produktów dostępnych na polskim rynku to wyroby, które kiepsko smakują i szybko się psują. Jednak nieestetyczny i groźny nalot to wina nie tylko jakości wędlin, ale również błędów związanych z ich przechowywanie. Oto kilka porad, jak wybierać i obchodzić się z tymi produktami, aby były pyszne i zdrowe.
Przepis na wędliny domowej roboty
Jak rozpoznać nieświeży produkt?
Dobrej jakości produkt łatwo rozpoznać po trzech cechach: barwie, smaku i zapachu. Wędliny, które nie nadają się już do spożycia wydzielają wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Zdarza się, że wyczuwalny jest także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Ostrzeżeniem będą również nitki śluzu czy liczne pęcherzyki powietrza.
Zepsuta wędlina charakteryzuje się również zmienioną barwą i licznymi plamami na powierzchni, która staje się także oślizgła i sprawia wrażenie zabrudzonej.
Istotny łańcuch chłodniczy
Konsumpcja nieświeżej wędliny może skończyć się nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. Aby tego uniknąć nie należy kupować wyrobów niewiadomego pochodzenia, a już zakupiony towar lepiej spożywać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (uwzględniając datę przydatności do spożycia).
W zachowaniu świeżości wyrobu bardzo ważny jest również sposób jego przechowywania. Niezwykle istotne jest zachowanie "łańcucha chłodniczego". Wędliny powinny być umieszczone w lodówce - najlepiej na środkowych półkach, w temperaturze 3-7 stopni. Nie wolno zostawiać produktów w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać czy zamrażać.
Stop foliowym woreczkom
Psucie żywności przyspiesza dostęp tlenu, dlatego ograniczenie jego dostępu pozwala na przedłużenie ich świeżości. Dlatego poleca się przechowywanie wędlin w specjalnych pojemnikach próżniowych do żywności. Pozwalają one również dłużej cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem.
Wędliny lepiej kupować w jednym kawałku niż pokrojone w plasterki, ponieważ wtedy dłużej zachowują świeżość. Warto pamiętać o tym, że każdy rodzaj mięsa czy wędliny powinien być przechowywany oddzielnie. Wędliny można również przechowywać zawinięte w papier, natomiast stanowczo odradza się trzymania ich w foliowych woreczkach.
Jakość gwarantuje świeżość
Świeżość dłużej zachowują wędliny suszone, podsuszane, wędzone i peklowane, sprzedawane w naturalnych osłonkach pochodzenia zwierzęcego (wieprzowych, baranich czy kozich). Zawierają mniej wody, dzięki czemu są dłużej przydatne do spożycia.
Tylko kilka dni mogą spędzić w lodówce wyroby z wysoką zawartością wody (powyżej 60 proc.). Tak nietrwałe są m.in. parówki, biała kiełbasa czy wędliny podrobowe: pasztet, salceson, kaszanka. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później - w miarę potrzeb - rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.
mp/WP Kuchnia