Czy warto jeść dziczyznę?

- Na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów mięs. Wśród nich na uwagę zasługuje dziczyzna charakteryzująca się wysoką wartość odżywczą - mówi Żaneta Spóz z Centrum Dietetycznego Naturhouse. Z dziczyzny przygotujemy wykwintny posiłek, ma ona bowiem głęboki smak i można ją podawać na wiele sposobów. Z korzyścią dla zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zapomniany przysmak

Obraz
© 123RF.COM

- Na naszym rynku dostępnych jest wiele rodzajów mięs. Wśród nich na uwagę zasługuje dziczyzna charakteryzująca się wysoką wartość odżywczą - mówi Żaneta Spóz z Centrum Dietetycznego Naturhouse. Z dziczyzny przygotujemy wykwintny posiłek, ma ona bowiem głęboki smak i można ją podawać na wiele sposobów. Z korzyścią dla zdrowia.

Wielkopolska pieczeń z dzika, dzik w cieście w województwa lubelskiego, pieczeń z jeleniowatych w warzywach po wielkopolsku - to niektóre z potraw powstałych na bazie dziczyzny wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spożywanie dziczyzny jest Polakom bliskie. W dawnej Polsce szlachta chętnie wybierała się na polowanie, by móc potem raczyć się potrawami z dzikiej zwierzyny, co odnotował Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Współcześnie rzadko wybieramy tego typu produkty, dlatego warto przypomnieć ich zalety.

/ 6Mięso wysokiej jakości

Obraz
© 123RF.COM

W XIX wieku spożywanie dziczyzny bardzo się upowszechniło, co zaczęło jednak zmieniać się w następnych dziesięcioleciach. Kultura serwowania dziczyzny zanikła po II wojnie światowej. - Niestety ze względu na wysoką cenę i problemy z sezonową dostępnością dziczyzna jest obecnie mało popularna - przyznaje dietetyczka Żaneta Spóz. Przeciętny Polak w ciągu roku zjada zaledwie 0,8 kg dziczyzny. Dla porównania: roczne spożycie wieprzowiny wśród Polaków to ponad 40 kg.

Mięso z dzika, sarny, jelenia, żubra, zająca, królika, a także przepiórki, bażanty, kuropatwy czy dzikie kaczki stanowią dziś rarytas. Po przysmaki z dziczyzny sięgamy rzadko. A szkoda, bo to mięso wysokiej jakości. - Mięso z dziczyzny można odróżnić od mięsa ze zwierząt hodowlanych po smaku, wyglądzie i zapachu. Wynika to z innego trybu życia (dzikie zwierzę ma więcej ruchu, a przez to mniejszą ilość tłuszczu) i niecałkowitego wykrwawienia po ubiciu - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzikie zwierzęta określane są mianem "szczęśliwych zwierząt". Nie karmi się ich antybiotykami ani paszami zawierającymi hormony; nie przeżywają również stresu, jaki wiąże się z hodowlą przemysłową.

/ 6Dziczyzna dobra nawet na diecie

Obraz
© 123RF.COM

- Dziczyzna jest mięsem o wyjątkowym smaku i o niskiej kaloryczności, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby na diecie. W porównaniu z mięsem hodowlanym zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a w zamian za to pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jego ogromną zaletą jest fakt, że zwierzęta odżywiają się w sposób naturalny. Dzięki temu mięso nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogacone są wysokowydajne pasze zwierząt hodowlanych - tłumaczy Żaneta Spóz z Centrum Naturhouse.

Jeśli chodzi o kaloryczność, przyjmuje się, że 100 g mięsa z dzikiej zwierzyny ma ok. 115 kcal, podczas gdy taka sama ilość mięsa wieprzowego dostarcza od ok. 150 do nawet 520 kcal. W dziczyźnie jest od 19 do 30 proc. pełnowartościowego białka i niewielka zawartość tłuszczu (1,5-8 proc.).

/ 6Źródło zdrowych tłuszczów

Obraz
© 123RF.COM

Dziczyzna to zdrowe mięso również ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i odpowiednie proporcje pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega-6, co jest istotne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. - Dziczyzna zawiera nawet czterokrotnie więcej witamin i składników mineralnych niż mięso zwierząt rzeźnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Jej ciemnoczerwony kolor (mioglobina) świadczy o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego żelaza - wyjaśnia Żaneta Spóz.

/ 6Dziczyzna na polskich stołach

Obraz
© 123RF.COM

Dietetyczka Centrum Naturhouse przyznaje, że w Polsce dziczyzna jest teraz rzadko spożywana nie tylko ze względu na cenę, ale również z powodu panującego przekonania, że jest to mięso trudne w przygotowaniu.
- Najpopularniejsze jest mięso z młodych okazów zająca, sarny, jelenia i dzika. Wykorzystuje się je do produkcji szynek, kiełbas, pasztetów, gulaszów, pieczeni, zrazów, a również na surowo w postaci tatara - mówi Żaneta Spóz. Dodając, że przy przyrządzaniu mięsa z dzikiej zwierzyny bardzo ważne jest jego odpowiednie zamarynowanie, dzięki czemu będzie kruche i delikatne.

/ 6Tylko od sprawdzonego dostawcy

Obraz
© 123RF.COM

Trzeba pamiętać, że choć dziczyzna to mięso zdrowe, musimy kupować je z pewnego źródła; powinno mieć ono pieczęć służby weterynaryjnej. - Zakup mięsa niewiadomego pochodzenia może być niebezpieczny dla zdrowia i wywołać ciężką chorobę pasożytniczą zwaną włośnicą. Zarazić można się poprzez zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa i wędlin zakażonych nicieniami lub larwami włośnicy - ostrzega dietetyczka.
Mięso zwierząt łownych ze względu na wysoką wartość odżywczą może w znacznym stopniu zastąpić inne gatunki mięsa w codziennej diecie. Żaneta Spóz zaznacza, że niewskazane jest jedynie dla kobiet w ciąży ze względu na ryzyko zakażenia włośnicą czy toksoplazmozą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce