Focaccia – jak zrobić włoski smakołyk

Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego sięgają po nią o każdej porze dnia – na śniadanie, maczając w cappuccino i na kolację, jedząc jako przekąskę przed głównymi daniami. Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Jak przygotować focaccię?

Focaccia – jak zrobić włoski smakołyk
Źródło zdjęć: © iStock.com

Historia tego specjału sięga starożytnego Rzymu, w którym wielką popularnością cieszył się "panis foacacius", czyli rodzaj płaskiego chlebka wypiekanego w popiele na środku paleniska. Od niego pochodzi zresztą współczesna nazwa wypieku.

Receptura uwielbianej dziś w całych Włoszech focacci narodziła się w Ligurii, pięknym regionie od południa oblanym przez wody Morza Liguryjskiego, od zachodu graniczącym z Francją, od północy z Piemontem, zaś od wschodu z Toskanią. W tutejszych nadmorskich miastach, m.in. Genui, wilgotne i słone powietrze utrudniało rozmnażanie drożdżom, dlatego niemożliwe było wypiekanie tradycyjnego chleba. Przez wieki zastępowała go właśnie focaccia. Choć pierwotnie przyrządzano ją bez drożdży, dziś w większości włoskich przepisów są one dodawane do ciasta. Wciąż nie znajdziemy ich natomiast w klasycznej focaccia genovese.

Jeszcze do XVI wieku focaccią zajadano się nawet w… kościołach, podczas ślubów czy pogrzebów. Zakazał tego dopiero biskup Matteo Gambaro, zniesmaczony odgłosami chrupania podczas nabożeństw. Jednak mieszkańcy Ligurii i innych regionów Włoch nadal nie wyobrażają sobie życia bez tego specjału. "Liguryjczycy jedzą ją o każdej porze. Na śniadanie, maczając ją w cappuccino, zagryzając podczas spaceru, jako zakąskę w barze (np. z kieliszkiem białego wina) albo pod wieczór, jako przekąskę przed kolacją" – pisze autorka bloga "That’s Liguria", Polka mieszkająca od kilku lat w tej części Europy.

Zobacz też: Jajko na miękko z musztardowymi grzankami

Focaccia w wielu odsłonach

"Pierwsze spotkanie z tym pysznym pieczywem następuje zwykle w restauracji. Kelner podając menu dostarcza karafkę wina lub wodę oraz koszyczek z gorącą focaccią, co pozwala studiować spis smakołyków przygotowanych przez szefa kuchni" – wspominał Piotr Adamczewski, dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej.

Każdy region Włoch może się pochwalić inną formą tego wypieku, od wspomnianej już focaccia genovese, czyli płaskiego, chrupiącego placka po pulchne, napęczniałe dzięki drożdżom ciasto. Często jedynym dodatkiem smakowym jest sól morska, ewentualnie aromatyczne zioła, takie jak rozmaryn, bazylia czy szałwia. Wielu miłośników mają jednak także wypieki wzbogacone oliwkami, pomidorami (suszonymi lub świeżymi), cebulą czy szynką. Focaccię jada się również na słodko, posypaną cukrem, rodzynkami i cynamonem, a w ostatnich latach – nadziewaną nutellą.

Niezwykłym produktem jest focaccia al formaggio, czyli focaccia z serem, której receptura narodziła się w XII wieku, w klasztorze w San Fruttuoso, goszczącym krzyżowców wyruszających na krucjatę do Ziemi Świętej. Przysmak do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem, zazwyczaj jest nadziewany tłustym, kremowym serem stracchino, o lekko kwaskowatym smaku.

Przepis na focaccię

Do przygotowania focacci potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (70 g), mieszamy z ciepłą wodą (260 ml), świeżymi drożdżami (12 g) i cukrem (12 g). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy 12 g soli i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny – ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Ciasto możemy też rozwałkować i w całości wyłożyć nim prostokątną blachę – focaccia będzie wówczas cieńsza oraz bardziej chrupiąca.

Teraz przyszedł czas na dodatki smakowe – ciasto możemy tylko posypać grubą solą morską albo suszonymi przyprawami, ewentualnie powtykać w nie listki rozmarynu czy tymianku, oliwki wymieszanie z oliwą, pomidorki koktajlowe lub kawałki sera, np. fety. Możemy też poeksperymentować ze słodkimi smakami, wzbogacając ciasto plasterkami jabłek czy figami.

Tak przygotowaną focaccię przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., przed pieczeniem smarując ciasto wodą z oliwą i robiąc w plackach zagłębienia czubkami palców, co ułatwi równomierny wzrost. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.

Specjał najlepiej smakuje ciepły, skropiony dobrą oliwą i posypany płatkami soli morskiej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇