Trwa ładowanie...

Egipskie przystawki. Jak zmienić zwykły obiad w wystawny posiłek?

Choć każdego roku tysiące Polaków spędza wakacje w Egipcie, tamtejsza kuchnia jest w Polsce mało znana. Może dlatego, że większość turystów większość czasu spędza w resortach i jada w hotelowych restauracjach. A tam, nawet tradycyjne dania, smakują inaczej - celowo przygotowywane są tak, by bardziej odpowiadały "zachodnim gustom kulinarnym" gości.

Egipskie przystawki. Jak zmienić zwykły obiad w wystawny posiłek?Źródło: 123RF
d626yay
d626yay

Żeby faktycznie rozsmakować się w egipskiej kuchni trzeba nie tylko wyjść z hotelu, ale też zboczyć z najbardziej turystycznych ścieżek. Najlepsze dania znajdziemy w lokalnych knajpkach i ulicznych straganach. Nie bez powodu to właśnie tam stołują się mieszkańcy kraju Faraonów.

Jeśli trafimy do lokalnej restauracji, po zamówieniu głównych dań, nie zdziwmy się, że na stół wjadą potrawy, których ani nie zamawialiśmy, ani nawet nie zauważyliśmy w menu. To przystawki, za które nikt nie doliczy nam do rachunku ani funta. To ważne, bo ich ilość i różnorodność jest ogromna - właściwie mogłyby zastąpić cały posiłek.

To właśnie dzięki fantastycznym przystawkom, serwowanym z lokalnym, świeżo wypiekanym chlebem, nawet skromny egipski posiłek, natychmiast zmienia się w ucztę. Może więc warto poznać startery znad Nilu i włączyć je do polskiego menu. Zaserwowane przed daniem głównym, na pewno zrobią wrażenie na rodzinie i gościach.

Pasta sezamowa

Wybór egipskich przystawek może być różny. Jednak niemal zawsze jest wśród nich tahini, czyli pasta z mielonych ziaren sezamu. Przepis na pastę jest prosty. Łuskane ziarna trzeba uprażyć na złoto i zmiksować na gładką, dość płynną pastę. Aby powstał delikatny sos, wystarczy dodać do niej odrobinę oliwy i doprawić ją solą.
Możemy też poszaleć z innymi przyprawami np. czosnkiem.

d626yay

W Egipcie bardzo często podawana jest sama pasta sezamowa. Popularny jest tu jednak także inny sos, którego tahini jest nieodłącznym składnikiem. To hummus, czyli bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu i północnej Afryce, pasta z ciecierzycy i czosnku.

Healthy Vegetarian Falafel Balls with Rice and Salad 123RF
Healthy Vegetarian Falafel Balls with Rice and Salad Źródło: 123RF

W Egipcie hummus robi się ze świeżej, moczonej przez noc ciecierzycy, którą następnie należy drobno zmielić, doprawić czosnkiem, solą i sokiem z cytryny oraz pastą tahini. W Polsce tą popularną pastę w wersji błyskawicznej często przygotowuje się z ciecierzycy z puszki.

Falafele

Mielona ciecierzyca to stanowi też podstawę innego, bardzo popularnego w Egipcie smakołyku - falafeli. Nad Nilem spotkamy też lokalną wersję smażonych na głębokim tłuszczu kotlecików - taamija, w których zamiast cieciorki, wykorzystuje się bób.

d626yay

Do zmielonego bobu dodajemy posiekany czosnek, zieloną pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostra papryką w proszku i kminem rzymskim. Egipskie gospodynie taką masę chowają do lodówki na kilka dni, by nabrała dodatkowego smaku, a potem smażą małe kulki na głębokim oleju. Taamija, podobnie jak falafele, serwowane są w Egipcie jako przystawka (choć nie koniecznie w darmowym zestawie), w bułce jako kanapka, albo jako samodzielne danie.

Warzywa w cieście

Kolejna z egipskich przystawek, także smażona jest na głębokim tłuszczu. To lokalna wersja popularnej indyjskiej pakory, czyli warzywa w gęstym cieście naleśnikom. W tej formie podaje się niemal wszystkie jarzyny, najpopularniejsze są jednak ziemniaki, cukinia i kalafior. Warzywne ciasteczka smakują doskonale z aromatycznymi sosami.

Baba ghanoush

Jednym z sosów, których koniecznie trzeba spróbować będąc w Egipcie, jest baba ghanoush, czyli pasta z bakłażanów. To jedna z przystawek, która obok tahini, najczęściej podawana jest w restauracjach przed głównym posiłkiem. W różnych lokalach dostaniemy jednak inne wersje tego oryginalnego dania. Czasem bardziej przypomina sos, kiedy indziej właściwie można je uznać za sałatkę. Rozmaite są nie tylko gęstość i faktura, ale nawet smak. Wszystko bowiem zależy od dodatków. Po smaku tej przystawki możemy śmiało wnioskować o jakości restauracji.

Baba ghanoush, levantine baked eggplant dip with olive oil and parsley 123RF
Baba ghanoush, levantine baked eggplant dip with olive oil and parsley Źródło: 123RF

Doskonała baba ghanoush zwiastuje prawdziwą ucztę, marna sugeruje, że nie powinniśmy się spodziewać fajerwerków. Choć oczywiście zdarzają się wyjątki.
Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć czasochłonne. Bakłażany pieczemy w piekarniku przez godzinę. Studzimy je, obieramy, usuwamy pestki i kroimy bardzo drobno. W podstawowym przepisie dodajemy tahini, oliwę z oliwek, pieprz, sól, posiekany czosnek i wszechobecny praktycznie w każdym egipskim daniu kmin rzymski. Baba ghanoush jest gotowe!

d626yay

Twarożek z warzywami

Jedni tą przystawkę uwielbiają, inni nie rozumieją, czemu biały serek z pomidorami serwowany jest w Egipcie niemal o każdej porze dnia - do śniadania, obiadu i kolacji. Jednak w Egipcie to prawdziwy klasyk, którego raczej nie unikniemy - warto więc dać mu szansę. W gorszych lokalach może nie rzuci nas na kolana, ale z ręki dobrego kucharza, nawet ten prosty starter może zachwycić.

Delikatny, bardzo kremowy i lekko słonawy twarożek z mleka krowiego stanowi postawę dania, które jest czymś między past a sałatką. Do serka dodawane są różne warzywa. Najczęściej są to pomidory, ogórki, słodka papryka i szalotki, Drobno posiekane warzywa miesza się z twarożkiem, doprawia solą i sokiem z limonki.

Piklowane warzywa

Egipcjanie przepadają za piklowanymi warzywami, dlatego też ich obecność na stole z przystawkami nie dziwi. Pikluje się praktycznie wszystkie warzywa: od marchewki i buraków poczynając, na selerze naciowym, ogórkach, pomidorach, cukinii i fasolce szparagowej kończąc. Takie pikle możemy bez problemu przygotować w domu: pokrojone w dość duże kawałki warzywa (możemy je mieszać ze sobą) zalewamy przygotowanym wcześniej i schłodzonym wywarem z octu, wody, cynamonu, soli, pieprzu w ziarnach, gorczycy i liścia laurowego. Pikle będą gotowe po kilkunastu godzinach. Możemy podać je przed daniem głównym albo jako surówkę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj