Pasta z ciecierzycy. Prosty przepis na domowy hummus
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy zyskał wielu zwolenników nad Wisłą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do smażonych czy grillowanych mięs. Smakuje również z chlebkiem pita, bagietką, ciabattą czy grzankami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg ugotowanej ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonych pomidorów (sproszkowanych)
- sól, pieprz
Przepis
Ciecierzyce namoczyć na noc, odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować.
Ciecierzycę odsączyć, schłodzić.
Zemleć w maszynce do mięsa (drobne sitko) lub zmiksować ciecierzycę z pozostałymi składnikami do uzyskania kremowej konsystencji.
Oliwę, pieprz i czosnek (po 1 ząbku ) dodać na końcu.
Posolić do smaku .
Wymieszać do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
Udekorować natką pietruszki i cieniutkimi plasterkami czerwonej cebuli.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl