Dziwne przysmaki regionalne

Jak pisał niegdyś polski poeta i geolog Wincenty Pol: "Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie". Słowa te doskonale pokazują, jak niewiele wiemy o daniach serwowanych w różnych regionach naszego kraju

Dziwne przysmaki regionalne
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
16
Jak pisał niegdyś polski poeta i geolog Wincenty Pol: „Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie". Słowa te doskonale pokazują, jak niewiele wiemy o daniach serwowanych w różnych regionach naszego kraju.

Czernina kujawska

Tradycyjne pożywienie ludowe w północnej Polsce. Czarnina to rodzaj polewki zaprawionej krwią z drobiu. Przygotowuje się ją przeważnie na rosole z podrobów, grzbietu i szyi kaczych z włoszczyzną i suszonymi owocami (gruszkami i śliwkami) z dodatkiem majeranku i cząbru. Do zupy podawany jest grubo krojony makaron lub kluski kładzione, kluski ziemniaczane. Czarnina była jednym z głównych dań podawanych podczas obrządku weselnego („A żeby ci żużel w czerninę wpadł" - mówili ci, których nie zaproszono na uroczystość).

Podchmielone wisienki

Produkt znany jest w okolicach Zakroczymia (małopolska) od ponad 30 lat. Podstawowymi składnikami są cukier, spirytus oraz pochodzące z przydomowych sadów bądź kupowane na targu wiśnie. Nie jest wyraźnie określona proporcja między wiśniami a ilością spirytusu. Ten ostatni dodawany był zależnie od upodobań. Produkt ten jest ważnym domowym przysmakiem i stanowi ważny dodatek do deserów.

Pierekaczewnik

Tradycyjny produkt tatarski, który nazwę swą wywodzi z terenów dawnych kresów. Podawany jako potrawa świąteczna. Obecnie wykonywany bardzo rzadko ze względu na wyjątkowo dużą pracochłonność i koszty składników. Pierekaczewnik jest pierogiem makaronowym składającym się z wielu, bardzo cienkich warstw ciasta przekładanych farszem (baraniną, wołowiną, serem lub masą jabłkową). Ciasto zwijane jest w rulon, łączony na brzegach na kształt litery „O". Podaje się go na ciepło, dzięki czemu poszczególne warstwy rozdzielają się i staja się lekko chrupiące.

Rosół z gołębi

Wraz z rozwojem górnictwa i hutnictwa na Górnym Śląsku rozpowszechniła się hodowla gołębi. Ptaki pozwoliły robotnikom nie tylko oderwać się od codziennych obowiązków, ale były też źródłem pożywienia. Według hodowców wywar z gołębi powinien być spożywany przede wszystkim przez dzieci, ponieważ zawiera mało tłuszczu, a posiada dużo wartości odżywczych.

Polecamy również:

Smażona ikra

W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Przygotowanie banalnie proste - ikrę umyć, usunąć błony, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć ikrę z dodatkiem cebuli, najlepiej pod przykryciem. Posypać solą i podawać z kromkami chleba lub gotowanymi ziemniakami.

Ślepe ryby

Tradycyjna zupa powszechnie gotowana w Wielkopolsce. Nie ma nic wspólnego z rybami. Jej nazwa oznacza zupę ziemniaczaną, na której nie pływa żadne oko tłuszczu. Tradycyjny przepis na ślepe ryby to 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w 2 litrach wody, które uciera się i krasi słoniną, a następnie zalewa lub zaprawia mlekiem, maślanką lub śmietaną z mąką. Czasem dodaje się kaszę i podsmażoną na tłuszczu cebulę.

Kawa żołędziówka

Na obszarach nadbużańskich sporządzanie takiego napoju ma wielowiekową tradycję. Ze względu na swe zdrowotne właściwości wzmianki o kawie żołędziowej znajdują się w literaturze wielu polskich pisarzy. Nadbużańska kawa to zdrowy, posilny i wzmacniający napój, dający poczucie sytości, wzmacniający żołądek, wątrobę i śledzionę, likwidujący zaburzenia żołądkowe.

qk

fot. iStockphoto/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć