Trwa ładowanie...

Z czym mylimy pasternak? Odpowiedź nie jest oczywista

W programie "Milionerzy" padło pytanie, z czym najczęściej można pomylić pasternak. Uczestniczka musiała wykorzystać dwa koła ratunkowe. Podpowiadamy, jakie warzywo do złudzenia przypomina pasternak.

Z czym mylimy pasternak? Odpowiedź nie jest oczywistaŹródło: 123RF
d3hc0fv
d3hc0fv

Kiedy Hubert Urbański zadał pytanie, z czym mylimy pasternak, uczestniczka wyraźnie się zmieszała. Do wyboru miała cztery warianty – A – pietruszkę, B – szczaw, C – buraka, D – kalarepę. Nie była pewna, dlatego wykorzystała koło ratunkowe – pytanie do przyjaciela. Nie uzyskała jednak jednoznacznej odpowiedzi. Sięgnęła więc po kolejne koło ratunkowe, tym razem pytanie do publiczności. Zdecydowana większość widzów zgromadzonych w studiu (65 proc.) postawiło na pietruszkę. To była prawidłowa odpowiedź.

Pietruszka korzeniowa i pasternak są zdrowe i smaczne, choć to pietruszka zadomowiła się w polskiej kuchni. Warzywa wyglądają niemal identycznie. Może się nam zatem zdarzyć, że w sklepie czy na targu je pomylimy. Z niewiedzy albo winy sprzedawców.

Milionerzy
Źródło: Milionerzy

Pasternak do tego stopnia wyglądem przypomina pietruszkę, że w kuchni anglosaskiej zastępuje ją. Najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach. Pietruszka ma liście gładkie i ciemnozielone, bez włosków. Liście pasternaku są natomiast od spodu pokryte włoskami i mają jaśniejszy kolor. Jeśli jednak kupowane warzywo nie ma naci, warto przyjrzeć się miejscu, gdzie powinna się ona znajdować. W miejscu wyrastania liści pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy w przypadku pietruszki.

Zobacz też: Wiosenne porządki w kuchni. Ekspertka podpowiada, jak to ogarnąć

Oba warzywa różnią się smakiem i zapachem. Ułam delikatnie końcówkę korzenia lub potrzyj paznokciem. Pasternak nie pachnie pietruszką, a bardziej marchewką. Jest słodszy w smaku, z wyczuwalnym posmakiem orzechów. Aromat pietruszki jest za to bardziej intensywny i lepiej nam znany. Starty na tarce, młody pasternak będzie idealnym dodatkiem do sałatek. Popularne jest także purée z pasternaku z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Warzywo pokrojone w kostkę dodaje smaku zupom i potrawom duszonym, ale nie zastąpi smaku i aromatu pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3hc0fv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hc0fv
Więcej tematów