Dziesiąte i ostatnie Warsztaty Kulinarne w restauracji Magdy Gessler Masz Gulasz
W ostatni weekend zakończył się cykl Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Pierwsza część dziesiątej i ostatniej edycji miała miejsce w restauracji Magdy Gessler Masz Gulasz, która znana jest z pysznych, a do tego lekkich i zdrowych gulaszy.
Warsztaty Kulinarne organizowane pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej skierowane były do osób, których pasją jest gotowanie. Każde z 10 spotkań poświęcone zostało innemu kulinarnemu tematowi. Wśród głównych motywów znalazły się między innymi potrawy z drobiu, zupy, sałaty, dania główne, potrawy z mięs czy z ziemniaków.
Dziesiąta, ostatnia edycja Warsztatów poświęcona była warzywom i daniom fit, czyli lekkim i zdrowym potrawom, które pozytywnie wpływają na utrzymanie szczupłej sylwetki i dobre samopoczucie. Pierwszego dnia warsztatów uczestnicy degustowali specjalnie przygotowane przysmaki w bistro królowej kuchni Magdy Gessler Masz Gulasz. Jego specjalnością są gulasze – wspaniałe potrawy z jednego gara, które znakomicie smakują, są lekkie, zdrowe i sycące i wspaniale rozgrzewają. Pod nazwą „gulasz” kryją się przeróżne smaki i inspiracje. Tworząc menu Magda Gessler mieszała w jednym rondlu smaki i zapachy, które poznała podróżując po całym świecie. W Masz Gulasz znajdziemy zatem fascynację krajami śródziemnomorskimi, między innymi Hiszpanią, są tam także wpływy austriackie, oczywiście bałkańskie i węgierskie, a nawet kuchnia żydowska. Jednak tematem przewodnim jest gulasz… A jak gulasz, tradycyjnie kojarzący się z potrawą dosyć ciężką, stał się daniem fit? To proste - wszystkie smaki to kuchnia lekka, świeża i zdrowa. W
bistro Masz Gulasz nie ma ulepszaczy, potrawy mają naturalny smak doprawiony ziołami, a sosów nie zagęszcza się mąką, lecz warzywami. Dzięki temu dania nie są przesadnie tłuste i kaloryczne, za to grają kolorami, zapachami i smakiem. O tym wszystkim opowiadała uczestnikom Warsztatów Urszula Ziółkowska, szefowa kuchni Masz Gulasz.
W niedzielę uczestnicy zabrali się za przygotowywanie dań degustowanych dzień wcześniej. Pod okiem mistrzów kuchni – Uli Ziółkowskiej i Marcina Budynka przygotowali pięć pysznych potraw. Pierwszą z nich był gulasz z zielonych warzyw, prezentujący nietypowe podejście do gulaszu, składał się bowiem wyłącznie z warzyw w kolorze zielonym, a były to między innymi: bób, szpinak, cukinia, fasolka szparagowa i papryka. Następnym daniem był absolutny faworyt uczestników – wspaniały gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, który dzięki delikatnemu i wybornemu smakowi zyskał miano dania dnia. Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce zaskoczyły wszystkich nietypowym podejściem do tych pysznych owoców, a gulasz z cieciorki i papryki na brokułach był, według uczestników, najbardziej kolorową, wiosenną potrawą. Ostatnim przyrządzonym w niedzielę daniem była papryka faszerowana kuskusem z fasolką szparagową – potrawa szybka w przygotowaniu i pięknie wyglądająca na talerzu.
Sponsorami cyklu Warsztatów Kulinarnych byli: Hortex, Saga, Witek’s, Fit&Easy, looklikeCookie.pl
Partnerzy medialni cyklu to: polska-gotuje.pl, TVP2, Pytanie na Śniadanie, e-mieszkanie.pl, kobieta.wp.pl oraz wp.pl.