Dziesiąte i ostatnie Warsztaty Kulinarne w restauracji Magdy Gessler Masz Gulasz

W ostatni weekend zakończył się cykl Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Pierwsza część dziesiątej i ostatniej edycji miała miejsce w restauracji Magdy Gessler Masz Gulasz, która znana jest z pysznych, a do tego lekkich i zdrowych gulaszy.

Dziesiąte i ostatnie Warsztaty Kulinarne w restauracji Magdy Gessler Masz Gulasz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe | materiały prasowe
SKOMENTUJ

Warsztaty Kulinarne organizowane pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej skierowane były do osób, których pasją jest gotowanie. Każde z 10 spotkań poświęcone zostało innemu kulinarnemu tematowi. Wśród głównych motywów znalazły się między innymi potrawy z drobiu, zupy, sałaty, dania główne, potrawy z mięs czy z ziemniaków.

Dziesiąta, ostatnia edycja Warsztatów poświęcona była warzywom i daniom fit, czyli lekkim i zdrowym potrawom, które pozytywnie wpływają na utrzymanie szczupłej sylwetki i dobre samopoczucie. Pierwszego dnia warsztatów uczestnicy degustowali specjalnie przygotowane przysmaki w bistro królowej kuchni Magdy Gessler Masz Gulasz. Jego specjalnością są gulasze – wspaniałe potrawy z jednego gara, które znakomicie smakują, są lekkie, zdrowe i sycące i wspaniale rozgrzewają. Pod nazwą „gulasz” kryją się przeróżne smaki i inspiracje. Tworząc menu Magda Gessler mieszała w jednym rondlu smaki i zapachy, które poznała podróżując po całym świecie. W Masz Gulasz znajdziemy zatem fascynację krajami śródziemnomorskimi, między innymi Hiszpanią, są tam także wpływy austriackie, oczywiście bałkańskie i węgierskie, a nawet kuchnia żydowska. Jednak tematem przewodnim jest gulasz… A jak gulasz, tradycyjnie kojarzący się z potrawą dosyć ciężką, stał się daniem fit? To proste - wszystkie smaki to kuchnia lekka, świeża i zdrowa. W
bistro Masz Gulasz nie ma ulepszaczy, potrawy mają naturalny smak doprawiony ziołami, a sosów nie zagęszcza się mąką, lecz warzywami. Dzięki temu dania nie są przesadnie tłuste i kaloryczne, za to grają kolorami, zapachami i smakiem. O tym wszystkim opowiadała uczestnikom Warsztatów Urszula Ziółkowska, szefowa kuchni Masz Gulasz.

Obraz

W niedzielę uczestnicy zabrali się za przygotowywanie dań degustowanych dzień wcześniej. Pod okiem mistrzów kuchni – Uli Ziółkowskiej i Marcina Budynka przygotowali pięć pysznych potraw. Pierwszą z nich był gulasz z zielonych warzyw, prezentujący nietypowe podejście do gulaszu, składał się bowiem wyłącznie z warzyw w kolorze zielonym, a były to między innymi: bób, szpinak, cukinia, fasolka szparagowa i papryka. Następnym daniem był absolutny faworyt uczestników – wspaniały gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, który dzięki delikatnemu i wybornemu smakowi zyskał miano dania dnia. Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym podane na roszponce zaskoczyły wszystkich nietypowym podejściem do tych pysznych owoców, a gulasz z cieciorki i papryki na brokułach był, według uczestników, najbardziej kolorową, wiosenną potrawą. Ostatnim przyrządzonym w niedzielę daniem była papryka faszerowana kuskusem z fasolką szparagową – potrawa szybka w przygotowaniu i pięknie wyglądająca na talerzu.

Obraz

Sponsorami cyklu Warsztatów Kulinarnych byli: Hortex, Saga, Witek’s, Fit&Easy, looklikeCookie.pl
Partnerzy medialni cyklu to: polska-gotuje.pl, TVP2, Pytanie na Śniadanie, e-mieszkanie.pl, kobieta.wp.pl oraz wp.pl.

Obraz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm