Drewniana czy plastikowa? Którą deskę do krojenia lepiej mieć w kuchni
Zadbaj o higienę w kuchni
Jakie błędy w kuchni mogą prowadzić do niebezpiecznych zakażeń? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Dlaczego każdy z produktów powinien mieć oddzielną deskę do krojenia? Bosacka wyjaśniła też, dlaczego deska plastikowa jest lepsza od drewnianej.
Niestety, w kuchni popełniamy wielki błąd i nie dbamy o higienę. Powinniśmy zbudować świadomość, jak ważne jest to, aby zminimalizować ryzyko zakażenia. Bosacka proponuje, aby każdy produkt spożywczy, miał swoją deskę.
Bosacka podzieliła produkty znajdujące się w kuchni na grupy i do każdej zaproponowała inny kolor deski. Do patroszenia i dzielenia drobiu oraz mięsa surowego zaproponowała czerwoną deskę. Do warzyw, owoców i produktów surowych – zieloną. Niebieska została przeznaczona do ryb, a biała do produktów suchych typu ser i chleb.
Drewniane deski powinny być wykorzystane raczej do produktów suchych. Przeprowadzono badania, z których wynikło, że na deskach drewnianych do krojenia znajduje się dużo więcej bakterii zakaźnych niż na deskach klozetowych. Dlatego lepszym wyborem jest plastikowa deska.