Drewniana czy plastikowa? Którą deskę do krojenia lepiej mieć w kuchni

Zadbaj o higienę w kuchni

Jakie błędy w kuchni mogą prowadzić do niebezpiecznych zakażeń? Wyjaśniła to w "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Dlaczego każdy z produktów powinien mieć oddzielną deskę do krojenia? Bosacka wyjaśniła też, dlaczego deska plastikowa jest lepsza od drewnianej.

Niestety, w kuchni popełniamy wielki błąd i nie dbamy o higienę. Powinniśmy zbudować świadomość, jak ważne jest to, aby zminimalizować ryzyko zakażenia. Bosacka proponuje, aby każdy produkt spożywczy, miał swoją deskę.

Bosacka podzieliła produkty znajdujące się w kuchni na grupy i do każdej zaproponowała inny kolor deski. Do patroszenia i dzielenia drobiu oraz mięsa surowego zaproponowała czerwoną deskę. Do warzyw, owoców i produktów surowych – zieloną. Niebieska została przeznaczona do ryb, a biała do produktów suchych typu ser i chleb.

Drewniane deski powinny być wykorzystane raczej do produktów suchych. Przeprowadzono badania, z których wynikło, że na deskach drewnianych do krojenia znajduje się dużo więcej bakterii zakaźnych niż na deskach klozetowych. Dlatego lepszym wyborem jest plastikowa deska.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów