Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice

Pyszny dodatek, który odmieni smak twojej kawy z mlekiem.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

To modny, a zarówno bardzo smaczny, jesienny dodatek do kawy. Syrop ugotowany z dodatkiem puree dyniowego i korzennych przypraw poleca Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking". Przyprawy dobiera się według własnego smaku. W przepisie znajdziecie zestawienie, które posmakowało autorce najbardziej, ale proporcje można dowolnie modyfikować pod swój gust.

Składniki:
1 i 1/3 szklanki wody
1 szklanka brązowego cukru
1/2 szklanki dyniowego puree*
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki esencji waniliowej

Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym ogniu przez 5-7 minut. Powstanie dość gęsty syrop - niemal mus. Należy go mieszać co jakiś czas, żeby nie pryskał, ani nie przypalił się. Po ugotowaniu można przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się większych drobinek dyni. Nie jest to jednak konieczne.

Gotowy syrop stosować jako dodatek do kawy lub do deserów, na przykład lodów czy też ciast. Można zrobić większą ilość tego syropu. Wrzący przelać do wyparzonych słoiczków, a te odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Zimą sprawdzi się idealnie. Może to też być oryginalny i smaczny prezent dla jakiegoś kawowego smakosza.

  • Dyniowe puree można zrobić na dwa sposoby: można dynię ugotować po rozdrobnieniu lub upiec w piekarniku pokrojoną w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować blenderem.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji