Trwa ładowanie...

Makowiec z bakaliami na kruchym cieście

Doskonałe ciasto nie tylko na Boże Narodzenie.

Makowiec z bakaliami na kruchym cieścieŹródło: www.malacukierenka.pl
d21fn19
d21fn19

Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie. Smak maku wzbogaci skórka pomarańczowa i aromat migdałowy. Wierzch pokrywa polewa z białej czekolady i kandyzowane owoce. Przepis poleca na Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka".

Składniki na makowiec z bakaliami na kruchym cieście

Ciasto:
500 g mąki pszennej (np. tortowej)
250 g masła
180 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
180-200 g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki bułki tartej
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
500 g maku
2 jajka
4 białka
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Polewa:
200 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
Dodatkowo:
około 400-450 g kandyzowanych owoców (ananas, papaja, kokos)

Przygotowanie:

Mak zalać gorącą wodą, zagotować. Ogień zmniejszyć na najmniejszy i gotować przez około 15 minut. Następnie odcedzić. Jak mak trochę przestygnie, zemleć go 2 razy.

d21fn19

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto (jeśli będzie za suche, dodać jeszcze trochę śmietany). Ciasto zawinąć z folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę można posmarować najpierw masłem i dopiero wtedy wyłożyć papierem, będzie dobrze przylegał). Schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki i ponakłuwać je widelcem.

Jajka utrzeć z cukrem pudrem na jasną kremową masę. Dodać miód, aromat i wymieszać mikserem. Następnie dodać mak, bułkę tartą, kandyzowaną skórkę i dokładnie wymieszać łyżką.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać delikatnie łyżką.

d21fn19

Masę makową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Polewa:
Śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Gotową polewą polać wierzch makowca i posypać kandyzowanymi owocami (lekko docisnąć).

[

(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d21fn19

Sprawdź również: świąteczne mini keksy.

d21fn19
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
Więcej tematów