Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź jest prosta!

Kiedy portfel świeci pustkami, a do końca miesiąca jeszcze daleko albo gdy po prostu głód ściska i chcemy zjeść coś na szybko, kupujemy parówki. Polacy są europejskimi rekordzistami, jeśli chodzi o spożycie parówek. Prawdziwą zmorą parówkożerców są jednak pękające w czasie gotowania kiełbaski. I tu nasuwa się pytanie: dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Z odpowiedzią przychodzi nauka.

Gotowanie parówekGotowanie parówek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego parówki pękają?

Parówki, czyli drobnozmielone kiełbaski, są najczęściej obleczone specjalną osłonką, wykonaną przeważnie z jelit zwierząt. Podczas intensywnej obróbki termicznej niektóre składniki zawarte w parówkach zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Gaz się rozszerza i próbuje znaleźć ujście. Wewnątrz parówki wzrasta ciśnienie, gaz napiera na powierzchnię, nie wytrzymuje, poddaje się i pęka. Ale dlaczego parówka pęka wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź znajdziemy na profilu Ratunku, fizyka na platformie Tumblr.

p - ciśnienie, S - pole przekroju
p - ciśnienie, S - pole przekroju © Ratunku, Fizyka (Tumblr)

Temat pękających parówek podjęli także autorzy "Domostacji. Kompendium wiedzy wątpliwie zbędnej". Wyjaśniają, że parówka w uproszczeniu przypomina kształt walca. W jednym z przekrojów jest kołem, natomiast w drugim prostokątem. Naprężenie powstaje, kiedy siła (w tym przypadku ciśnienie) naciska na powierzchnię. Ciśnienie wewnętrzne działające na powierzchnię prostokąta w parówce jest dwa razy silniejsze od tego, jakie działa na koło. A skoro tak, to rozrywa parówkę siłami poprzecznymi, co w efekcie końcowym powoduje jej rozerwanie wzdłuż długości.

Jak prawidłowo przygotować parówki?

Przygotowanie parówek jest prostym zadaniem. Pamiętajmy jednak, by wyjąć je z lodówki na pół godziny przed obróbką. Nabiorą wówczas więcej smaku, a także nie popękają podczas kontaktu z gorącą wodą.

Jeśli parówki są zapakowane w foliową osłonkę, warto usnąć ją przed podgrzaniem. Tak przygotowane parówki wkładamy do gorącej wody na ok. 5 minut. Jak radzi Robert Makłowicz, parówek nie należy gotować. Intensywna obróbka termiczna parówek kiepsko wpływa nie tylko na walory smakowe i konsystencję, ale również może szkodzić zdrowiu. Szczególnie, jeśli w składzie produktu znajdują się azotany lub azotyny, które podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy – związki przyczyniające się m.in. do rozwoju nowotworów, przede wszystkim jelita grubego, żołądka, wątroby i nerek.

Parówki najczęściej podajemy na śniadanie z dodatkiem pieczywa i keczupu, musztardy czy sosu czosnkowego. Parówki stanowią także nieodłączny składnik popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Smaczne jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami.

Wielki test parówek. Jednej nie mogli przełknąć

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇