WAŻNE
TERAZ

Znany lekarz oskarżony. Ujawniał wrażliwe informacje

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź jest prosta!

Kiedy portfel świeci pustkami, a do końca miesiąca jeszcze daleko albo gdy po prostu głód ściska i chcemy zjeść coś na szybko, kupujemy parówki. Polacy są europejskimi rekordzistami, jeśli chodzi o spożycie parówek. Prawdziwą zmorą parówkożerców są jednak pękające w czasie gotowania kiełbaski. I tu nasuwa się pytanie: dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Z odpowiedzią przychodzi nauka.

Gotowanie parówekGotowanie parówek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego parówki pękają?

Parówki, czyli drobnozmielone kiełbaski, są najczęściej obleczone specjalną osłonką, wykonaną przeważnie z jelit zwierząt. Podczas intensywnej obróbki termicznej niektóre składniki zawarte w parówkach zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Gaz się rozszerza i próbuje znaleźć ujście. Wewnątrz parówki wzrasta ciśnienie, gaz napiera na powierzchnię, nie wytrzymuje, poddaje się i pęka. Ale dlaczego parówka pęka wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź znajdziemy na profilu Ratunku, fizyka na platformie Tumblr.

p - ciśnienie, S - pole przekroju
p - ciśnienie, S - pole przekroju © Ratunku, Fizyka (Tumblr)

Temat pękających parówek podjęli także autorzy "Domostacji. Kompendium wiedzy wątpliwie zbędnej". Wyjaśniają, że parówka w uproszczeniu przypomina kształt walca. W jednym z przekrojów jest kołem, natomiast w drugim prostokątem. Naprężenie powstaje, kiedy siła (w tym przypadku ciśnienie) naciska na powierzchnię. Ciśnienie wewnętrzne działające na powierzchnię prostokąta w parówce jest dwa razy silniejsze od tego, jakie działa na koło. A skoro tak, to rozrywa parówkę siłami poprzecznymi, co w efekcie końcowym powoduje jej rozerwanie wzdłuż długości.

Jak prawidłowo przygotować parówki?

Przygotowanie parówek jest prostym zadaniem. Pamiętajmy jednak, by wyjąć je z lodówki na pół godziny przed obróbką. Nabiorą wówczas więcej smaku, a także nie popękają podczas kontaktu z gorącą wodą.

Jeśli parówki są zapakowane w foliową osłonkę, warto usnąć ją przed podgrzaniem. Tak przygotowane parówki wkładamy do gorącej wody na ok. 5 minut. Jak radzi Robert Makłowicz, parówek nie należy gotować. Intensywna obróbka termiczna parówek kiepsko wpływa nie tylko na walory smakowe i konsystencję, ale również może szkodzić zdrowiu. Szczególnie, jeśli w składzie produktu znajdują się azotany lub azotyny, które podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy – związki przyczyniające się m.in. do rozwoju nowotworów, przede wszystkim jelita grubego, żołądka, wątroby i nerek.

Parówki najczęściej podajemy na śniadanie z dodatkiem pieczywa i keczupu, musztardy czy sosu czosnkowego. Parówki stanowią także nieodłączny składnik popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Smaczne jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami.

Wielki test parówek. Jednej nie mogli przełknąć

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać