Trwa ładowanie...

Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź jest prosta!

Kiedy portfel świeci pustkami, a do końca miesiąca jeszcze daleko albo gdy po prostu głód ściska i chcemy zjeść coś na szybko, kupujemy parówki. Polacy są europejskimi rekordzistami, jeśli chodzi o spożycie parówek. Prawdziwą zmorą parówkożerców są jednak pękające w czasie gotowania kiełbaski. I tu nasuwa się pytanie: dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Z odpowiedzią przychodzi nauka.

Gotowanie parówek Gotowanie parówek Źródło: Adobe Stock
dr049oz
dr049oz

Dlaczego parówki pękają?

Parówki, czyli drobnozmielone kiełbaski, są najczęściej obleczone specjalną osłonką, wykonaną przeważnie z jelit zwierząt. Podczas intensywnej obróbki termicznej niektóre składniki zawarte w parówkach zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Gaz się rozszerza i próbuje znaleźć ujście. Wewnątrz parówki wzrasta ciśnienie, gaz napiera na powierzchnię, nie wytrzymuje, poddaje się i pęka. Ale dlaczego parówka pęka wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź znajdziemy na profilu Ratunku, fizyka na platformie Tumblr.

p - ciśnienie, S - pole przekroju Ratunku, Fizyka (Tumblr)
p - ciśnienie, S - pole przekroju Źródło: Ratunku, Fizyka (Tumblr)

Temat pękających parówek podjęli także autorzy "Domostacji. Kompendium wiedzy wątpliwie zbędnej". Wyjaśniają, że parówka w uproszczeniu przypomina kształt walca. W jednym z przekrojów jest kołem, natomiast w drugim prostokątem. Naprężenie powstaje, kiedy siła (w tym przypadku ciśnienie) naciska na powierzchnię. Ciśnienie wewnętrzne działające na powierzchnię prostokąta w parówce jest dwa razy silniejsze od tego, jakie działa na koło. A skoro tak, to rozrywa parówkę siłami poprzecznymi, co w efekcie końcowym powoduje jej rozerwanie wzdłuż długości.

Jak prawidłowo przygotować parówki?

Przygotowanie parówek jest prostym zadaniem. Pamiętajmy jednak, by wyjąć je z lodówki na pół godziny przed obróbką. Nabiorą wówczas więcej smaku, a także nie popękają podczas kontaktu z gorącą wodą.

dr049oz

Jeśli parówki są zapakowane w foliową osłonkę, warto usnąć ją przed podgrzaniem. Tak przygotowane parówki wkładamy do gorącej wody na ok. 5 minut. Jak radzi Robert Makłowicz, parówek nie należy gotować. Intensywna obróbka termiczna parówek kiepsko wpływa nie tylko na walory smakowe i konsystencję, ale również może szkodzić zdrowiu. Szczególnie, jeśli w składzie produktu znajdują się azotany lub azotyny, które podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy – związki przyczyniające się m.in. do rozwoju nowotworów, przede wszystkim jelita grubego, żołądka, wątroby i nerek.

Parówki najczęściej podajemy na śniadanie z dodatkiem pieczywa i keczupu, musztardy czy sosu czosnkowego. Parówki stanowią także nieodłączny składnik popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Smaczne jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami.

Wielki test parówek. Jednej nie mogli przełknąć

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dr049oz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr049oz
Więcej tematów