Dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź jest prosta!
Kiedy portfel świeci pustkami, a do końca miesiąca jeszcze daleko albo gdy po prostu głód ściska i chcemy zjeść coś na szybko, kupujemy parówki. Polacy są europejskimi rekordzistami, jeśli chodzi o spożycie parówek. Prawdziwą zmorą parówkożerców są jednak pękające w czasie gotowania kiełbaski. I tu nasuwa się pytanie: dlaczego parówki pękają wzdłuż, a nie w poprzek? Z odpowiedzią przychodzi nauka.
Dlaczego parówki pękają?
Parówki, czyli drobnozmielone kiełbaski, są najczęściej obleczone specjalną osłonką, wykonaną przeważnie z jelit zwierząt. Podczas intensywnej obróbki termicznej niektóre składniki zawarte w parówkach zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Gaz się rozszerza i próbuje znaleźć ujście. Wewnątrz parówki wzrasta ciśnienie, gaz napiera na powierzchnię, nie wytrzymuje, poddaje się i pęka. Ale dlaczego parówka pęka wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź znajdziemy na profilu Ratunku, fizyka na platformie Tumblr.
Temat pękających parówek podjęli także autorzy "Domostacji. Kompendium wiedzy wątpliwie zbędnej". Wyjaśniają, że parówka w uproszczeniu przypomina kształt walca. W jednym z przekrojów jest kołem, natomiast w drugim prostokątem. Naprężenie powstaje, kiedy siła (w tym przypadku ciśnienie) naciska na powierzchnię. Ciśnienie wewnętrzne działające na powierzchnię prostokąta w parówce jest dwa razy silniejsze od tego, jakie działa na koło. A skoro tak, to rozrywa parówkę siłami poprzecznymi, co w efekcie końcowym powoduje jej rozerwanie wzdłuż długości.
Jak prawidłowo przygotować parówki?
Przygotowanie parówek jest prostym zadaniem. Pamiętajmy jednak, by wyjąć je z lodówki na pół godziny przed obróbką. Nabiorą wówczas więcej smaku, a także nie popękają podczas kontaktu z gorącą wodą.
Jeśli parówki są zapakowane w foliową osłonkę, warto usnąć ją przed podgrzaniem. Tak przygotowane parówki wkładamy do gorącej wody na ok. 5 minut. Jak radzi Robert Makłowicz, parówek nie należy gotować. Intensywna obróbka termiczna parówek kiepsko wpływa nie tylko na walory smakowe i konsystencję, ale również może szkodzić zdrowiu. Szczególnie, jeśli w składzie produktu znajdują się azotany lub azotyny, które podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy – związki przyczyniające się m.in. do rozwoju nowotworów, przede wszystkim jelita grubego, żołądka, wątroby i nerek.
Parówki najczęściej podajemy na śniadanie z dodatkiem pieczywa i keczupu, musztardy czy sosu czosnkowego. Parówki stanowią także nieodłączny składnik popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Smaczne jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami.