Robert Makłowicz uczy, jak gotować parówki. Wytyka Polakom karygodny błąd!
Na swoim kanale na YouTube Robert Makłowicz wrzucił filmik "Q&A", w którym przez ponad godzinę odpowiadał na pytania swoich fanów, sącząc białe wino. Wśród poważnych pytań i tematów padło nagle pytanie o parówki. Co na to Makłowicz?
Robert Makłowicz mówi o gotowaniu parówek
Robert Makłowicz to ikona polskiej kuchni – jego kulinarne podróże przez Polskę i świat fascynują chyba każdego amatora dobrego jedzenia. Poza programami telewizyjnymi swą obecność zaznacza w mediach społecznościowych, ma także kanał na YouTube, obserwowany przez niemal 300 tysięcy subskrybentów.
To właśnie tam pojawił się filmik pod tytułem "Q&A", w którym Robert Makłowicz odpowiada na pytania swoich fanów.
Wśród pytań padło jedno znamienne: o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat wydaje się błahy, to Robert Makłowicz odpowiedział, zachowując pełną powagę: – Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę – instruuje krytyk kulinarny – (…) jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki.
Wiedzieliście o tym, że parówki wkłada się do gorącej wody? A może dotąd żyliście w nieświadomości i wrzucaliście parówki do gotującej się wody?
Bakłażany faszerowane parówkami. Zrób na kolację
Dlaczego parówek nie należy gotować?
Długie gotowanie, zdaniem Makłowicza, powoduje, że kiełbaski po prostu pękają.
Ale to nie jest jedyny powód, który powinien powstrzymać was przed gotowaniem parówek we wrzątku. Te uwielbiane przez wielu Polaków kiełbaski zawierają sole peklujące, które podczas obróbki cieplnej wytwarza bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Z tego samego powodu parówek nie należy piec, smażyć czy grillować.
Zobacz także: