Robert Makłowicz uczy, jak gotować parówki. Wytyka Polakom karygodny błąd!

Na swoim kanale na YouTube Robert Makłowicz wrzucił filmik "Q&A", w którym przez ponad godzinę odpowiadał na pytania swoich fanów, sącząc białe wino. Wśród poważnych pytań i tematów padło nagle pytanie o parówki. Co na to Makłowicz?

Robert Makłowicz mówi, jak gotować parówkiRobert Makłowicz mówi, jak gotować parówki
Źródło zdjęć: © 123RF, Instagram
Karolina Rozmus

Robert Makłowicz mówi o gotowaniu parówek

Robert Makłowicz to ikona polskiej kuchni – jego kulinarne podróże przez Polskę i świat fascynują chyba każdego amatora dobrego jedzenia. Poza programami telewizyjnymi swą obecność zaznacza w mediach społecznościowych, ma także kanał na YouTube, obserwowany przez niemal 300 tysięcy subskrybentów.

To właśnie tam pojawił się filmik pod tytułem "Q&A", w którym Robert Makłowicz odpowiada na pytania swoich fanów.

Wśród pytań padło jedno znamienne: o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat wydaje się błahy, to Robert Makłowicz odpowiedział, zachowując pełną powagę: – Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę – instruuje krytyk kulinarny – (…) jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki.

Wiedzieliście o tym, że parówki wkłada się do gorącej wody? A może dotąd żyliście w nieświadomości i wrzucaliście parówki do gotującej się wody?

Bakłażany faszerowane parówkami. Zrób na kolację

Dlaczego parówek nie należy gotować?

Długie gotowanie, zdaniem Makłowicza, powoduje, że kiełbaski po prostu pękają.

Ale to nie jest jedyny powód, który powinien powstrzymać was przed gotowaniem parówek we wrzątku. Te uwielbiane przez wielu Polaków kiełbaski zawierają sole peklujące, które podczas obróbki cieplnej wytwarza bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Z tego samego powodu parówek nie należy piec, smażyć czy grillować.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka