Robert Makłowicz uczy, jak gotować parówki. Wytyka Polakom karygodny błąd!

Na swoim kanale na YouTube Robert Makłowicz wrzucił filmik "Q&A", w którym przez ponad godzinę odpowiadał na pytania swoich fanów, sącząc białe wino. Wśród poważnych pytań i tematów padło nagle pytanie o parówki. Co na to Makłowicz?

Robert Makłowicz mówi, jak gotować parówkiRobert Makłowicz mówi, jak gotować parówki
Źródło zdjęć: © 123RF, Instagram
Karolina Rozmus

Robert Makłowicz mówi o gotowaniu parówek

Robert Makłowicz to ikona polskiej kuchni – jego kulinarne podróże przez Polskę i świat fascynują chyba każdego amatora dobrego jedzenia. Poza programami telewizyjnymi swą obecność zaznacza w mediach społecznościowych, ma także kanał na YouTube, obserwowany przez niemal 300 tysięcy subskrybentów.

To właśnie tam pojawił się filmik pod tytułem "Q&A", w którym Robert Makłowicz odpowiada na pytania swoich fanów.

Wśród pytań padło jedno znamienne: o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat wydaje się błahy, to Robert Makłowicz odpowiedział, zachowując pełną powagę: – Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę – instruuje krytyk kulinarny – (…) jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki.

Wiedzieliście o tym, że parówki wkłada się do gorącej wody? A może dotąd żyliście w nieświadomości i wrzucaliście parówki do gotującej się wody?

Bakłażany faszerowane parówkami. Zrób na kolację

Dlaczego parówek nie należy gotować?

Długie gotowanie, zdaniem Makłowicza, powoduje, że kiełbaski po prostu pękają.

Ale to nie jest jedyny powód, który powinien powstrzymać was przed gotowaniem parówek we wrzątku. Te uwielbiane przez wielu Polaków kiełbaski zawierają sole peklujące, które podczas obróbki cieplnej wytwarza bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Z tego samego powodu parówek nie należy piec, smażyć czy grillować.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść