Robert Makłowicz uczy, jak gotować parówki. Wytyka Polakom karygodny błąd!

Na swoim kanale na YouTube Robert Makłowicz wrzucił filmik "Q&A", w którym przez ponad godzinę odpowiadał na pytania swoich fanów, sącząc białe wino. Wśród poważnych pytań i tematów padło nagle pytanie o parówki. Co na to Makłowicz?

Robert Makłowicz mówi, jak gotować parówkiRobert Makłowicz mówi, jak gotować parówki
Źródło zdjęć: © 123RF, Instagram
Karolina Rozmus

Robert Makłowicz mówi o gotowaniu parówek

Robert Makłowicz to ikona polskiej kuchni – jego kulinarne podróże przez Polskę i świat fascynują chyba każdego amatora dobrego jedzenia. Poza programami telewizyjnymi swą obecność zaznacza w mediach społecznościowych, ma także kanał na YouTube, obserwowany przez niemal 300 tysięcy subskrybentów.

To właśnie tam pojawił się filmik pod tytułem "Q&A", w którym Robert Makłowicz odpowiada na pytania swoich fanów.

Wśród pytań padło jedno znamienne: o to, jak poprawnie gotować parówki. Choć temat wydaje się błahy, to Robert Makłowicz odpowiedział, zachowując pełną powagę: – Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę – instruuje krytyk kulinarny – (…) jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego się wkłada parówki.

Wiedzieliście o tym, że parówki wkłada się do gorącej wody? A może dotąd żyliście w nieświadomości i wrzucaliście parówki do gotującej się wody?

Bakłażany faszerowane parówkami. Zrób na kolację

Dlaczego parówek nie należy gotować?

Długie gotowanie, zdaniem Makłowicza, powoduje, że kiełbaski po prostu pękają.

Ale to nie jest jedyny powód, który powinien powstrzymać was przed gotowaniem parówek we wrzątku. Te uwielbiane przez wielu Polaków kiełbaski zawierają sole peklujące, które podczas obróbki cieplnej wytwarza bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Z tego samego powodu parówek nie należy piec, smażyć czy grillować.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika