Czy dziecko może jeść potrawy z alkoholem? Każda mama będzie zaskoczona

Risotto na winie, stek z brandy, golonka duszona w piwie. Można wymieniać w nieskończoność. Czy ktokolwiek martwi się alkoholem po zagotowaniu potrawy? Właśnie. Czy ty też jesteś przekonany, że alkohol wyparowuje w całości?

Risotto z winemRisotto z winem nie powinno być podawane dzieciom
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Czy dziecko może jeść potrawy z alkoholem?

Wiele mam zadaje sobie pytanie: czy mogę podać dziecku risotto na winie? Po chwili spływa olśnienie – oczywiście, że tak! Przecież wino wyparowuje, a wraz z nim – niebezpieczne procenty.

Niestety, prawda jest nieco inna i czas to powiedzieć. Zastanów się dwa razy zanim siądziesz za kierownicę po golonce pieczonej w piwie i zanim podasz dziecku risotto z dodatkiem białego wina.

W rzeczywistość alkohol wyparowuje w trakcie obróbki termicznej, ale w dużo mniejszym stopniu niż się nam wydaje:

  • flambirowanie – technika polegająca na podpaleniu alkoholu wlanego na patelnię – sprawia, że aż 70-75 procent alkoholu pozostaje w potrawie
  • po 15 minutach gotowania pozostaje wciąż 40 procent alkoholu
  • po 30 minutach gotowania pozostaje w daniu 30 procent alkoholu
  • po 2,5 godzinie ilość alkoholu spada do 5 procent.

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Co to oznacza? Być może golonka w piwie czy tradycyjne francuskie bœuf bourguignon  nie będzie zagrożeniem dla dorosłego, postawnego mężczyzny, ale krótko gotowany ryż z dodatkiem wina zdecydowanie nie powinien być podawany dzieciom. Risotto na winie nie powinno też być spożywane przez ciężarne i kobiety karmiące piersią, podobnie jak flambirowane naleśniki.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja