WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wielkanocna baba ze sklepu? Zastanów się dwa razy, zanim się na nią zdecydujesz

Święta tuż-tuż, a przygotowania do nich za chwilę ruszą pełną parą. Jeśli zastanawiasz się, czy nie ułatwić sobie życia i oszczędzić trudu pieczenia ciast, dobrze się zastanów. Myślisz, że w składzie gotowych sklepowych wypieków znajdziesz mąkę, cukier i jaja? No to możesz być zdziwiony…

Babka wielkanocnaSklepowe babki wielkanocne mogą mieć kiepski skład
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Co znajduje się w składzie gotowych bab wielkanocnych?

Wielkanocna babka obowiązkowo musi stanąć na świątecznym stole, bo nierozerwalnie łączy się z tradycją tych wyjątkowych świąt. Nie każdy jednak czuje się na siłach bądź ma czas na pieczenie babki. W końcu niewyrośnięta albo zawierająca zakalec baba wielkanocna to, zgodnie z tradycją, wielki wstyd i ujma dla gospodyni.

Jest na to rada – w sklepach nie brakuje gotowych wypieków. Są piękne, dekoracyjne i aż się proszą, by postawić je na wielkanocnym stole. Któż nie uległby pokusie. A jednak… zamiast wrzucać babę do koszyka, zerknij na jej skład. Możesz być zaskoczony.

W składzie najprostszej babki – z której upieczeniem prawdopodobnie poradziłoby sobie nawet dziecko – powinny znaleźć się jajka, mąka, olej, proszek do pieczenia i cukier. Te bardziej okazałe – jak drożdżowe czy muślinowe są już nieco trudniejsze, choć ich skład nadal nie powinien być długi.

Chemiczne dodatki w słodkich wypiekach

Tymczasem, co znajduje się w niektórych gotowych wypiekach ze sklepów? Sprawdźmy

  • tłuszcze utwardzone/tłuszcz palmowy na ich miejscu powinno być masło, ewentualnie olej roślinny – np. rzepakowy. Tłuszcze utwardzone lub jeszcze tańszy tłuszcz palmowy nie powinny znaleźć się w wielkanocnym, tradycyjnym wypieku
  • substancje spulchniające, choć budzą obawy, to w niewielkiej ilości nie szkodzą – niektóre babki wymagają użycia spulchniacza (zawiera go przecież proszek do pieczenia!), jeśli jednak boicie się tego dodatku, poszukajcie bab drożdżowych. Zwróćcie uwagę na węglan sodu i wodorowęglan sodu E500 i E500b – babki z tym dodatkiem lepiej nie podawać dzieciom, a gdy w składzie ujrzycie dodatek aż kilku spulchniaczy, to lepiej odpuśćcie w ogóle zakup tego wypieku.
  • etylowanilina i inne sztuczne aromaty gwarantują pyszny, waniliowy aromat babki. Czym jest etylowanilina? To syntetyczny aromat, który charakteryzuje się wyjątkową intensywnością. A przecież mogłaby tu się znaleźć wanilia!
  • sorbitol to półsytetyczny środek słodzący, którego absolutnie nie wolno podawać dzieciom. Wykorzystywany jest nie tylko z uwagi na słodki smak, ale także jest w produktach spożywczych stabilizatorem.
  • syrop glukozowo-fruktozowy najczęściej występuje jako gwarant słodkiego smaku babki. Niestety jest jednym z najbardziej szkodliwych zamienników cukru, przyczyniającego się w znacznej mierze do otyłości, cukrzycy typu 2. i wielu innych. W słodkim świątecznym wypieku może stać na czele innych słodkich wrogów naszego zdrowia, w tym cukru, ksylitolu czy sacharozy.
  • sztuczne barwniki mogą nasilać reakcje alergiczne czy astmę. Trwają badania mające dać odpowiedź na pytanie o ich kancerogenny wpływ na zdrowie.

To tylko część składników, które mogą znaleźć się na twoim świątecznym stole. Czy warto? Chyba nie – choć upieczenie dobrej babki nie jest tak szybkie, jak zakupy w sklepie, to na pewno wybór ciasta z dobrym, krótkim składem wcale nie jest tak czasochłonny.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru