Trwa ładowanie...

Wielkanocna baba ze sklepu? Zastanów się dwa razy, zanim się na nią zdecydujesz

Święta tuż-tuż, a przygotowania do nich za chwilę ruszą pełną parą. Jeśli zastanawiasz się, czy nie ułatwić sobie życia i oszczędzić trudu pieczenia ciast, dobrze się zastanów. Myślisz, że w składzie gotowych sklepowych wypieków znajdziesz mąkę, cukier i jaja? No to możesz być zdziwiony…
Share
Sklepowe babki wielkanocne mogą mieć kiepski skład
Sklepowe babki wielkanocne mogą mieć kiepski składŹródło: 123RF
d4fmivm

Co znajduje się w składzie gotowych bab wielkanocnych?

Wielkanocna babka obowiązkowo musi stanąć na świątecznym stole, bo nierozerwalnie łączy się z tradycją tych wyjątkowych świąt. Nie każdy jednak czuje się na siłach bądź ma czas na pieczenie babki. W końcu niewyrośnięta albo zawierająca zakalec baba wielkanocna to, zgodnie z tradycją, wielki wstyd i ujma dla gospodyni.

Jest na to rada – w sklepach nie brakuje gotowych wypieków. Są piękne, dekoracyjne i aż się proszą, by postawić je na wielkanocnym stole. Któż nie uległby pokusie. A jednak… zamiast wrzucać babę do koszyka, zerknij na jej skład. Możesz być zaskoczony.

d4fmivm

W składzie najprostszej babki – z której upieczeniem prawdopodobnie poradziłoby sobie nawet dziecko – powinny znaleźć się jajka, mąka, olej, proszek do pieczenia i cukier. Te bardziej okazałe – jak drożdżowe czy muślinowe są już nieco trudniejsze, choć ich skład nadal nie powinien być długi.

Chemiczne dodatki w słodkich wypiekach

Tymczasem, co znajduje się w niektórych gotowych wypiekach ze sklepów? Sprawdźmy

  • tłuszcze utwardzone/tłuszcz palmowy na ich miejscu powinno być masło, ewentualnie olej roślinny – np. rzepakowy. Tłuszcze utwardzone lub jeszcze tańszy tłuszcz palmowy nie powinny znaleźć się w wielkanocnym, tradycyjnym wypieku
  • substancje spulchniające, choć budzą obawy, to w niewielkiej ilości nie szkodzą – niektóre babki wymagają użycia spulchniacza (zawiera go przecież proszek do pieczenia!), jeśli jednak boicie się tego dodatku, poszukajcie bab drożdżowych. Zwróćcie uwagę na węglan sodu i wodorowęglan sodu E500 i E500b – babki z tym dodatkiem lepiej nie podawać dzieciom, a gdy w składzie ujrzycie dodatek aż kilku spulchniaczy, to lepiej odpuśćcie w ogóle zakup tego wypieku.
  • etylowanilina i inne sztuczne aromaty gwarantują pyszny, waniliowy aromat babki. Czym jest etylowanilina? To syntetyczny aromat, który charakteryzuje się wyjątkową intensywnością. A przecież mogłaby tu się znaleźć wanilia!
  • sorbitol to półsytetyczny środek słodzący, którego absolutnie nie wolno podawać dzieciom. Wykorzystywany jest nie tylko z uwagi na słodki smak, ale także jest w produktach spożywczych stabilizatorem.
  • syrop glukozowo-fruktozowy najczęściej występuje jako gwarant słodkiego smaku babki. Niestety jest jednym z najbardziej szkodliwych zamienników cukru, przyczyniającego się w znacznej mierze do otyłości, cukrzycy typu 2. i wielu innych. W słodkim świątecznym wypieku może stać na czele innych słodkich wrogów naszego zdrowia, w tym cukru, ksylitolu czy sacharozy.
  • sztuczne barwniki mogą nasilać reakcje alergiczne czy astmę. Trwają badania mające dać odpowiedź na pytanie o ich kancerogenny wpływ na zdrowie.
d4fmivm

To tylko część składników, które mogą znaleźć się na twoim świątecznym stole. Czy warto? Chyba nie – choć upieczenie dobrej babki nie jest tak szybkie, jak zakupy w sklepie, to na pewno wybór ciasta z dobrym, krótkim składem wcale nie jest tak czasochłonny.

Zobacz także:

Czarnuszka w kuchni. Dlaczego warto ją jeść jak najczęściej?

Przepiórka na naszym stole. Wartości odżywcze i sprawdzone przepisy

Kulinarne przesądy. Czy znasz je wszystkie?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów