Kawa z mlekiem czy z cukrem? Które dodatki do kawy szkodzą?

Zapach, smak, moc i właściwości kawy zależą w dużej mierze od dodatków. Cukier czy mleko? Staromodna śmietanka w proszku czy bijące rekordy popularności mleko owsiane? A może… masło? Co warto dodać do kawy, a które dodatki szkodzą?

Moccha z bitą śmietanąKawa z dodatkami może nie być szczególnie zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kawa z mlekiem

Biała kawa to wciąż ulubiony napój wielu fanów tego napoju. Jeśli nie lubisz mocnej kawy, śmiało dodaj mleko – najlepiej sięgnij po niskotłuszczowe świeże mleko krowie.

Mleko to źródło wapnia, witaminy D3 i białka. Dietetycy uważają, że taka kawa jest dobrym wyborem, oczywiście pod warunkiem, że kilku łyżkom mleka nie towarzyszy także i cukier.

Kawa ze śmietanką w proszku

Zdecydowanie jest to jeden z najgorszych dodatków do kawy. Niegdyś w Polsce bardzo popularny biały proszek, który zabielał kawę. Plusy? Nie psuł się, zatem mógł stać długimi tygodniami w kuchennej szafce, a w dodatku nadawał kremowego posmaku kawy białej.

Minusy? Spójrz na skład, niewykluczone, że ujrzysz karagen, tłuszcz utwardzony, syrop glukozowo-fruktozowy i substancje przeciwzbrylające.

Dziś, kiedy pasteryzowane mleko długo zachowuje świeżość, naprawdę nie ma powodu, by trzymać na półce śmietankę w proszku.

5 najgorszych dodatków do kawy

Kawa z mlekiem roślinnym

Każdy fan napoju roślinnego, zwanego mlekiem, powie ci, że to zdrowsza alternatywa dla mleka zwierzęcego. Cóż, nie do końca jest to prawdą. Nie każde mleko roślinne jest więc dobrym dodatkiem do kawy.

Rada? Sprawdź skład dostępnych w sklepie napojów roślinnych. Dobry produkt ma stosunkowo krótki skład i na pewno nie znajdzie się w nim cukier, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy czy sztucznie dodane tłuszcze roślinne. Teoretycznie do przygotowania mleka roślinnego potrzebny jest tylko surowiec (ryż, płatki owsiane, orzechy) i woda. W produktach sklepowych oczywiście obecny będzie jakiś konserwant, może być też szczypta soli i dodatek wapnia.

Kawa z cukrem

Umiar wskazany – pod względem odżywczym cukier jest bezwartościowy, a już jedna łyżeczka, dodana do porannej kawy, podnosi poziom glukozy gwałtownie.

Napar z dodatkiem cukru, pity regularnie, może być źródłem problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Pamiętaj, że cukier uzależnia, więc jeśli myślisz, że to tylko jedna łyżeczka, bez której kawa nie ma prawa bytu, to wiedz, że jesteś na dobrej drodze ku uzależnieniu od tej słodkiej substancji.

Kawa ze słodzikiem

Może więc słodzik? Jest niskokaloryczny, więc chętnie po niego sięgają osoby na diecie. Polecany przez dietetyków, ale uwaga! Słodzik słodzikowi nierówny.

  • słodziki syntetyczne (aspartam, acesulfam-K, sacharyna) – lepiej ich unikaj. Te małe, białe tabletki to maksimum słodyczy, którą pozornie można się delektować bez wyrzutów sumienia, jednak nie są obojętne dla zdrowia
  • słodziki naturalne (stewia, ksylitol, erytrol) – po te sięgaj bez obaw, ale z umiarem. Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, a erytrol – zerowy, stewia z kolei jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Kawa z masłem

Taką kawę pija się m.in. w Tybecie – u nas kawa z tłuszczem wciąż nie jest tak popularna, choć jej popularyzator pokazuje, że jest bardzo zdrowa.

Bulletproof coffee ponoć ma właściwości odchudzające, może zastąpić śniadanie, zmniejsza łaknienie i naprawdę daje kopa. Masło można z powodzeniem zastąpić olejem kokosowym, który uchodzi za jeden ze zdrowszych tłuszczów. Co więcej, taka kawa podobno usprawnia pracę mózgu i wspomaga koncentrację.

A czy naprawdę działa? O to warto zapytać fanów diety keto lub przekonać się na własnej skórze, bo dobry tłuszcz w kawie jest zdrowym dodatkiem.

Kawa z przyprawami

Przyprawy podnoszą walory smakowe kawy i na pewno nie szkodzą. Dyskusyjne może być tylko upodobanie do konkretnych przypraw. Jeśli lubicie jednak kawę z przyprawami, dodawajcie je śmiało i bez obaw.

Niektóre z nich wspierają odporność jak kurkuma lub działają przeciwzapalnie, inne, takie jak cynamon, dbają o odpowiedni poziom glukozy we krwi.

Jeśli dotąd nie próbowaliście takiej kawy, warto się przełamać. Co można dodać do naparu?

  • cynamon
  • kardamon
  • kurkumę
  • anyż
  • imbir
  • wanilię
  • chili

Kawa z bitą śmietaną

Jeden z najgorszych dodatków do kawy – jeśli ubijesz śmietanę samodzielnie, to prawdopodobnie będzie to po prostu tłusty, słodki i wysokokaloryczny dodatek. A gdy lenistwo zmusi cię do wyboru śmietany w sprayu lub w proszku – wówczas kawa nie tylko będzie kaloryczna, ale i wyjątkowo niezdrowa.

Wniosek? Takiej kawy lepiej nie pij. Dużo zdrowszym, słodkim dodatkiem będzie po prostu gałka dobrej jakości lodów waniliowych.

Kawa z syropem

Coraz częściej syropy stanowią stały asortyment wielu sklepów spożywczych. Karmelowy, waniliowy, czekoladowy, rumowy – jest ich wiele, ale łączy je jedno: są niezdrowe.

Co jest w ich składzie? Dużo cukru i jego zamienników, a także sztuczne aromaty. Standardowa porcja syropu w kawie zazwyczaj stanowi dzienny limit cukru w diecie dorosłego człowieka! Jeśli nie możesz się oprzeć, sięgnij po miód i naturalne dodatki w postaci przypraw, owoców, kakao.

Kawa z bitą śmietaną i syropem
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód