Kawa z mlekiem czy z cukrem? Które dodatki do kawy szkodzą?
Zapach, smak, moc i właściwości kawy zależą w dużej mierze od dodatków. Cukier czy mleko? Staromodna śmietanka w proszku czy bijące rekordy popularności mleko owsiane? A może… masło? Co warto dodać do kawy, a które dodatki szkodzą?
Kawa z mlekiem
Biała kawa to wciąż ulubiony napój wielu fanów tego napoju. Jeśli nie lubisz mocnej kawy, śmiało dodaj mleko – najlepiej sięgnij po niskotłuszczowe świeże mleko krowie.
Mleko to źródło wapnia, witaminy D3 i białka. Dietetycy uważają, że taka kawa jest dobrym wyborem, oczywiście pod warunkiem, że kilku łyżkom mleka nie towarzyszy także i cukier.
Kawa ze śmietanką w proszku
Zdecydowanie jest to jeden z najgorszych dodatków do kawy. Niegdyś w Polsce bardzo popularny biały proszek, który zabielał kawę. Plusy? Nie psuł się, zatem mógł stać długimi tygodniami w kuchennej szafce, a w dodatku nadawał kremowego posmaku kawy białej.
Minusy? Spójrz na skład, niewykluczone, że ujrzysz karagen, tłuszcz utwardzony, syrop glukozowo-fruktozowy i substancje przeciwzbrylające.
Dziś, kiedy pasteryzowane mleko długo zachowuje świeżość, naprawdę nie ma powodu, by trzymać na półce śmietankę w proszku.
5 najgorszych dodatków do kawy
Kawa z mlekiem roślinnym
Każdy fan napoju roślinnego, zwanego mlekiem, powie ci, że to zdrowsza alternatywa dla mleka zwierzęcego. Cóż, nie do końca jest to prawdą. Nie każde mleko roślinne jest więc dobrym dodatkiem do kawy.
Rada? Sprawdź skład dostępnych w sklepie napojów roślinnych. Dobry produkt ma stosunkowo krótki skład i na pewno nie znajdzie się w nim cukier, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy czy sztucznie dodane tłuszcze roślinne. Teoretycznie do przygotowania mleka roślinnego potrzebny jest tylko surowiec (ryż, płatki owsiane, orzechy) i woda. W produktach sklepowych oczywiście obecny będzie jakiś konserwant, może być też szczypta soli i dodatek wapnia.
Kawa z cukrem
Umiar wskazany – pod względem odżywczym cukier jest bezwartościowy, a już jedna łyżeczka, dodana do porannej kawy, podnosi poziom glukozy gwałtownie.
Napar z dodatkiem cukru, pity regularnie, może być źródłem problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Pamiętaj, że cukier uzależnia, więc jeśli myślisz, że to tylko jedna łyżeczka, bez której kawa nie ma prawa bytu, to wiedz, że jesteś na dobrej drodze ku uzależnieniu od tej słodkiej substancji.
Kawa ze słodzikiem
Może więc słodzik? Jest niskokaloryczny, więc chętnie po niego sięgają osoby na diecie. Polecany przez dietetyków, ale uwaga! Słodzik słodzikowi nierówny.
- słodziki syntetyczne (aspartam, acesulfam-K, sacharyna) – lepiej ich unikaj. Te małe, białe tabletki to maksimum słodyczy, którą pozornie można się delektować bez wyrzutów sumienia, jednak nie są obojętne dla zdrowia
- słodziki naturalne (stewia, ksylitol, erytrol) – po te sięgaj bez obaw, ale z umiarem. Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, a erytrol – zerowy, stewia z kolei jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę C.
Kawa z masłem
Taką kawę pija się m.in. w Tybecie – u nas kawa z tłuszczem wciąż nie jest tak popularna, choć jej popularyzator pokazuje, że jest bardzo zdrowa.
Bulletproof coffee ponoć ma właściwości odchudzające, może zastąpić śniadanie, zmniejsza łaknienie i naprawdę daje kopa. Masło można z powodzeniem zastąpić olejem kokosowym, który uchodzi za jeden ze zdrowszych tłuszczów. Co więcej, taka kawa podobno usprawnia pracę mózgu i wspomaga koncentrację.
A czy naprawdę działa? O to warto zapytać fanów diety keto lub przekonać się na własnej skórze, bo dobry tłuszcz w kawie jest zdrowym dodatkiem.
Kawa z przyprawami
Przyprawy podnoszą walory smakowe kawy i na pewno nie szkodzą. Dyskusyjne może być tylko upodobanie do konkretnych przypraw. Jeśli lubicie jednak kawę z przyprawami, dodawajcie je śmiało i bez obaw.
Niektóre z nich wspierają odporność jak kurkuma lub działają przeciwzapalnie, inne, takie jak cynamon, dbają o odpowiedni poziom glukozy we krwi.
Jeśli dotąd nie próbowaliście takiej kawy, warto się przełamać. Co można dodać do naparu?
- cynamon
- kardamon
- kurkumę
- anyż
- imbir
- wanilię
- chili
Kawa z bitą śmietaną
Jeden z najgorszych dodatków do kawy – jeśli ubijesz śmietanę samodzielnie, to prawdopodobnie będzie to po prostu tłusty, słodki i wysokokaloryczny dodatek. A gdy lenistwo zmusi cię do wyboru śmietany w sprayu lub w proszku – wówczas kawa nie tylko będzie kaloryczna, ale i wyjątkowo niezdrowa.
Wniosek? Takiej kawy lepiej nie pij. Dużo zdrowszym, słodkim dodatkiem będzie po prostu gałka dobrej jakości lodów waniliowych.
Kawa z syropem
Coraz częściej syropy stanowią stały asortyment wielu sklepów spożywczych. Karmelowy, waniliowy, czekoladowy, rumowy – jest ich wiele, ale łączy je jedno: są niezdrowe.
Co jest w ich składzie? Dużo cukru i jego zamienników, a także sztuczne aromaty. Standardowa porcja syropu w kawie zazwyczaj stanowi dzienny limit cukru w diecie dorosłego człowieka! Jeśli nie możesz się oprzeć, sięgnij po miód i naturalne dodatki w postaci przypraw, owoców, kakao.
Zobacz także: