WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Kawa z mlekiem czy z cukrem? Które dodatki do kawy szkodzą?

Zapach, smak, moc i właściwości kawy zależą w dużej mierze od dodatków. Cukier czy mleko? Staromodna śmietanka w proszku czy bijące rekordy popularności mleko owsiane? A może… masło? Co warto dodać do kawy, a które dodatki szkodzą?

Moccha z bitą śmietanąKawa z dodatkami może nie być szczególnie zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kawa z mlekiem

Biała kawa to wciąż ulubiony napój wielu fanów tego napoju. Jeśli nie lubisz mocnej kawy, śmiało dodaj mleko – najlepiej sięgnij po niskotłuszczowe świeże mleko krowie.

Mleko to źródło wapnia, witaminy D3 i białka. Dietetycy uważają, że taka kawa jest dobrym wyborem, oczywiście pod warunkiem, że kilku łyżkom mleka nie towarzyszy także i cukier.

Kawa ze śmietanką w proszku

Zdecydowanie jest to jeden z najgorszych dodatków do kawy. Niegdyś w Polsce bardzo popularny biały proszek, który zabielał kawę. Plusy? Nie psuł się, zatem mógł stać długimi tygodniami w kuchennej szafce, a w dodatku nadawał kremowego posmaku kawy białej.

Minusy? Spójrz na skład, niewykluczone, że ujrzysz karagen, tłuszcz utwardzony, syrop glukozowo-fruktozowy i substancje przeciwzbrylające.

Dziś, kiedy pasteryzowane mleko długo zachowuje świeżość, naprawdę nie ma powodu, by trzymać na półce śmietankę w proszku.

5 najgorszych dodatków do kawy

Kawa z mlekiem roślinnym

Każdy fan napoju roślinnego, zwanego mlekiem, powie ci, że to zdrowsza alternatywa dla mleka zwierzęcego. Cóż, nie do końca jest to prawdą. Nie każde mleko roślinne jest więc dobrym dodatkiem do kawy.

Rada? Sprawdź skład dostępnych w sklepie napojów roślinnych. Dobry produkt ma stosunkowo krótki skład i na pewno nie znajdzie się w nim cukier, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy czy sztucznie dodane tłuszcze roślinne. Teoretycznie do przygotowania mleka roślinnego potrzebny jest tylko surowiec (ryż, płatki owsiane, orzechy) i woda. W produktach sklepowych oczywiście obecny będzie jakiś konserwant, może być też szczypta soli i dodatek wapnia.

Kawa z cukrem

Umiar wskazany – pod względem odżywczym cukier jest bezwartościowy, a już jedna łyżeczka, dodana do porannej kawy, podnosi poziom glukozy gwałtownie.

Napar z dodatkiem cukru, pity regularnie, może być źródłem problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Pamiętaj, że cukier uzależnia, więc jeśli myślisz, że to tylko jedna łyżeczka, bez której kawa nie ma prawa bytu, to wiedz, że jesteś na dobrej drodze ku uzależnieniu od tej słodkiej substancji.

Kawa ze słodzikiem

Może więc słodzik? Jest niskokaloryczny, więc chętnie po niego sięgają osoby na diecie. Polecany przez dietetyków, ale uwaga! Słodzik słodzikowi nierówny.

  • słodziki syntetyczne (aspartam, acesulfam-K, sacharyna) – lepiej ich unikaj. Te małe, białe tabletki to maksimum słodyczy, którą pozornie można się delektować bez wyrzutów sumienia, jednak nie są obojętne dla zdrowia
  • słodziki naturalne (stewia, ksylitol, erytrol) – po te sięgaj bez obaw, ale z umiarem. Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, a erytrol – zerowy, stewia z kolei jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę C.

Kawa z masłem

Taką kawę pija się m.in. w Tybecie – u nas kawa z tłuszczem wciąż nie jest tak popularna, choć jej popularyzator pokazuje, że jest bardzo zdrowa.

Bulletproof coffee ponoć ma właściwości odchudzające, może zastąpić śniadanie, zmniejsza łaknienie i naprawdę daje kopa. Masło można z powodzeniem zastąpić olejem kokosowym, który uchodzi za jeden ze zdrowszych tłuszczów. Co więcej, taka kawa podobno usprawnia pracę mózgu i wspomaga koncentrację.

A czy naprawdę działa? O to warto zapytać fanów diety keto lub przekonać się na własnej skórze, bo dobry tłuszcz w kawie jest zdrowym dodatkiem.

Kawa z przyprawami

Przyprawy podnoszą walory smakowe kawy i na pewno nie szkodzą. Dyskusyjne może być tylko upodobanie do konkretnych przypraw. Jeśli lubicie jednak kawę z przyprawami, dodawajcie je śmiało i bez obaw.

Niektóre z nich wspierają odporność jak kurkuma lub działają przeciwzapalnie, inne, takie jak cynamon, dbają o odpowiedni poziom glukozy we krwi.

Jeśli dotąd nie próbowaliście takiej kawy, warto się przełamać. Co można dodać do naparu?

  • cynamon
  • kardamon
  • kurkumę
  • anyż
  • imbir
  • wanilię
  • chili

Kawa z bitą śmietaną

Jeden z najgorszych dodatków do kawy – jeśli ubijesz śmietanę samodzielnie, to prawdopodobnie będzie to po prostu tłusty, słodki i wysokokaloryczny dodatek. A gdy lenistwo zmusi cię do wyboru śmietany w sprayu lub w proszku – wówczas kawa nie tylko będzie kaloryczna, ale i wyjątkowo niezdrowa.

Wniosek? Takiej kawy lepiej nie pij. Dużo zdrowszym, słodkim dodatkiem będzie po prostu gałka dobrej jakości lodów waniliowych.

Kawa z syropem

Coraz częściej syropy stanowią stały asortyment wielu sklepów spożywczych. Karmelowy, waniliowy, czekoladowy, rumowy – jest ich wiele, ale łączy je jedno: są niezdrowe.

Co jest w ich składzie? Dużo cukru i jego zamienników, a także sztuczne aromaty. Standardowa porcja syropu w kawie zazwyczaj stanowi dzienny limit cukru w diecie dorosłego człowieka! Jeśli nie możesz się oprzeć, sięgnij po miód i naturalne dodatki w postaci przypraw, owoców, kakao.

Kawa z bitą śmietaną i syropem
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów