Kulinarne przesądy. Czy znasz je wszystkie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5W te przesądy wielu z nas nadal wierzy

Obraz
© 123RF

Kulinarne przesądy – czy na pewno teorie, w które wierzysz, bo przekazała ci je w sekrecie babcia lub mama, mają naukowe wytłumaczenie? Dlaczego rosół kwaśnieje, kiedy nie wolno kisić ogórków oraz przy którym cieście trzeba mówić szeptem? Czas na rozprawienie się z kulinarnymi przesądami!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Burza i gotowanie rosołu

Obraz
© 123RF

Jeden z przesądów, w który wierzyły starsze pokolenie. Zgodnie z nim podczas burzy nie należy gotować rosołu, bo zupa zwyczajnie skwaśnieje. Być może naukowych przyczyn szybszego psucia zupy w trakcie burzy można byłoby dopatrywać się w obniżeniu ciśnienia powietrza, jednak w rzeczywistości nie ma żadnych dowodów potwierdzających, by rosołowi lub jakiejkolwiek innej zupie szkodziła burza.

/ 5Babka muślinowa i szept

Obraz
© 123RF

Słyszeliście o babce muślinowej? To najbardziej okazałe i wyjątkowe z ciast wielkanocnych – zgodnie z przepisem Lucyny Ćwierczakiewiczowej na 1 kg mąki potrzeba aż… 96 żółtek! Ten drożdżowy majstersztyk o bardzo delikatnej strukturze i subtelnym kolorze wymaga nie lada odwagi i skupienia. Przesąd związany z ciastami drożdżowymi, a w szczególności – z babką muślinową mówi, że przy wyciąganiu jej z piekarnika należy zachować bezwzględną ciszę, a podczas przygotowywania jej można mówić tylko szeptem. Powód? To wyjątkowe ciasto może opaść. W rzeczywistości ciastom biszkoptowym czy drożdżowym zaszkodzić może nagła zmiana temperatury czy przeciąg, ale mówienie, a nawet okrzyki entuzjazmu nie powinny spowodować opadnięcia wypieku.

/ 5Ogórki kiszone i menstruacja

Obraz
© 123RF

Dawniej menstruujące kobiety wyganiano z kuchni, a przygotowywanie kiszonek było wręcz zabronione w trakcie miesiączki. Ogórki nie ukiszą się, zupa skwaśnieje, a ciasto wyjdzie z zakalcem. Czy to prawda? Cóż, być może zmiany hormonalne powodujące rozdrażnienie, zmęczenie i ból bywają czasem źródłem kulinarnych niepowodzeń, ale dowodów naukowych na to brak!

/ 5Zakalec i metalowa łyżka

Obraz
© 123RF

Ciasto można mieszać tylko drewnianą łyżką – metalowa sprawi, że wyjdzie zakalec. To nie jest prawda, choć faktycznie mitów narosłych wokół drewnianej łyżki jest całkiem sporo! W rzeczywistości przyczyn zakalca należy dopatrywać się w zbyt długim mieszaniu składników, a także nieodpowiednich proporcjach składników. Nie ma to zbyt wiele wspólnego z mieszaniem ciasta metalową łyżką.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał