W te przesądy wielu z nas nadal wierzy
Kulinarne przesądy – czy na pewno teorie, w które wierzysz, bo przekazała ci je w sekrecie babcia lub mama, mają naukowe wytłumaczenie? Dlaczego rosół kwaśnieje, kiedy nie wolno kisić ogórków oraz przy którym cieście trzeba mówić szeptem? Czas na rozprawienie się z kulinarnymi przesądami!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Burza i gotowanie rosołu
Jeden z przesądów, w który wierzyły starsze pokolenie. Zgodnie z nim podczas burzy nie należy gotować rosołu, bo zupa zwyczajnie skwaśnieje. Być może naukowych przyczyn szybszego psucia zupy w trakcie burzy można byłoby dopatrywać się w obniżeniu ciśnienia powietrza, jednak w rzeczywistości nie ma żadnych dowodów potwierdzających, by rosołowi lub jakiejkolwiek innej zupie szkodziła burza.
Babka muślinowa i szept
Słyszeliście o babce muślinowej? To najbardziej okazałe i wyjątkowe z ciast wielkanocnych – zgodnie z przepisem Lucyny Ćwierczakiewiczowej na 1 kg mąki potrzeba aż… 96 żółtek! Ten drożdżowy majstersztyk o bardzo delikatnej strukturze i subtelnym kolorze wymaga nie lada odwagi i skupienia. Przesąd związany z ciastami drożdżowymi, a w szczególności – z babką muślinową mówi, że przy wyciąganiu jej z piekarnika należy zachować bezwzględną ciszę, a podczas przygotowywania jej można mówić tylko szeptem. Powód? To wyjątkowe ciasto może opaść. W rzeczywistości ciastom biszkoptowym czy drożdżowym zaszkodzić może nagła zmiana temperatury czy przeciąg, ale mówienie, a nawet okrzyki entuzjazmu nie powinny spowodować opadnięcia wypieku.
Ogórki kiszone i menstruacja
Dawniej menstruujące kobiety wyganiano z kuchni, a przygotowywanie kiszonek było wręcz zabronione w trakcie miesiączki. Ogórki nie ukiszą się, zupa skwaśnieje, a ciasto wyjdzie z zakalcem. Czy to prawda? Cóż, być może zmiany hormonalne powodujące rozdrażnienie, zmęczenie i ból bywają czasem źródłem kulinarnych niepowodzeń, ale dowodów naukowych na to brak!
Zakalec i metalowa łyżka
Ciasto można mieszać tylko drewnianą łyżką – metalowa sprawi, że wyjdzie zakalec. To nie jest prawda, choć faktycznie mitów narosłych wokół drewnianej łyżki jest całkiem sporo! W rzeczywistości przyczyn zakalca należy dopatrywać się w zbyt długim mieszaniu składników, a także nieodpowiednich proporcjach składników. Nie ma to zbyt wiele wspólnego z mieszaniem ciasta metalową łyżką.