Czas na budowanie odporności na jesień. Włącz do diety buraki
Buraki są polecane w ciąży, przy anemii, wysokim ciśnieniu i niskiej odporności. Piecze się je w folii, kisi, robi z nich sałatki i ceniony sok na katar.
Buraki – właściwości i kalorie
Buraki je się już od ponad 4 tysięcy lat. Najpopularniejsze obecnie odmiany to buraki cukrowe, pastewne oraz ćwikłowe.
Buraki mają dużo witaminy C, kwasu foliowego, potasu, żelaza oraz magnezu. Wspierają układ odpornościowy, spowalniają procesy starzenia się skóry, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, dotleniają komórki ciała. Są uznawanym przez medycynę naturalną cenionym środkiem krwiotwórczym, zapobiegającym anemii i pomocnym w terapii leczenia białaczki. Zaleca się również wprowadzenie buraków do diety kobiet w ciąży – pozwalają one bowiem uniknąć wad rozwojowych płodów. Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (nie nadają się dla cukrzyków). 100 gramów ugotowanych warzyw to jedynie 44 kalorie.
Barszcz w nowym wydaniu. Zupa malinowa z burakami i ziemniakami
Buraki kiszone
Proces kiszenia sprawia, że kiszone buraki zyskują właściwości probiotyczne, zachowując jednocześnie swoje właściwości zdrowotne i maksimum wartości odżywczych. Podczas kiszenia warzywa zyskują witaminy z grupy B, odpowiedzialne za walkę ze stanami depresyjnymi, bezsennością, skurczami mięśni, niedokrwistością czy chorobami skóry. Dodatkowo kiszone buraki poprawiają trawienie i zdolność koncentracji. Proces kiszenia buraków znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia, dzięki czemu można przechowywać buraki w zapasteryzowanych słoikach miesiącami. Kiszonki są wspaniałym dodatkiem do każdego dania obiadowego: kotleta i ziemniaków, makaronu, zapiekanki ryżowej czy pyz z mięsem z sosem.
Buraki pieczone – carpaccio z buraka, pasta z buraków
Jak piec buraki? Po starannym wyszorowaniu warzyw, delikatnie się je osusza i pojedynczo owija w folię aluminiową. Pieczone buraki mają tę przewagę nad gotowanymi burakami, że wartości odżywcze nie przenikają do wody w garnku, a zostają (razem z aromatem) w soczystej bulwie warzywa. Dzięki szczelnej warstwie folii buraki są słodkie i wilgotne, a ich konsystencja jędrna. Idealnie nadają się do sałatek, np. warzywnej i śledziowej.
Po wyjęciu z piekarnika buraki studzi się i można je obrać, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Do carpaccio z buraków pieczonych przyda się dressing i ulubione dodatki, np. kostki sera feta i szczypta rozmarynu. Warzywa na pastę z buraków miksuje się blenderem z chrzanem czy pastą tahini, sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy.
Sok z buraków
Pełna korzyść zdrowotna ze spożywania buraków objawia się po jedzeniu ich na surowo. Idealnym rozwiązaniem jest picie wartościowych soków wyciskanych z surowych buraków. Sok ma działanie wykrztuśne, co jest szczególnie pomocne podczas przeziębień i leczenia kaszlu. Dobrze radzi sobie ze skutkami kaca i łagodzi objawy menopauzy, zapobiegając także ryzyku zachorowania na osteoporozę. Ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu znosi niekorzystne działanie na żołądek takich potraw, jak dania z dziczyzny czy słodycze.