Jak ugotować botwinkę? Młody burak na polskim stole

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które chętnie jadamy wiosną. Barszczyk z botwinki jest dużo delikatniejszy od wersji przygotowywanej zimą, a w dodatku kruche listki botwiny są kopalnią witamin i mikroelementów. Jak ugotować botwinkę, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym wiosennym warzywem?

Botwinka z jajkiemBotwinka to tradycyjna polska zupą, którą kocha niemal każdy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Botwinka – czym jest i jakie ma właściwości

Jeszcze do niedawna na polskich stołach botwinka królowa tylko w postaci różowej zupy z zielonymi liśćmi, korzonkami i łodygami młodych buraków. Zabielana śmietaną, podawana z jajkiem i ziemniakami była kwintesencją nadejścia wiosny.

Dziś wiemy, że liście botwinki, a także młode, delikatne korzenie, można chrupać na surowo – botwinka jest nie tylko bardzo dekoracyjnym warzywem (stąd świetnie wygląda w sałatkach!), ale też ma ciekawy smak i mnóstwo cennych witamin i mikroelementów.

Surowa botwina to źródło witaminy C, ale zjadając młode buraki z liśćmi przyswajamy dodatkowo witaminę A, K, D3, bardzo cenne dla układu krwiotwórczego i nerwowego witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez i fosfor, wapń oraz potas.

Samo zdrowie, prawda? A jednak botwiny powinni unikać chorzy na kamicę nerkową i cukrzycy – obecność szczawianów i wysoki indeks glikemiczny botwiny sprawiają, że nie każdy może zajadać się zupą czy sałatką z młodych listków buraka.

Sezon na botwinkę

Jak ugotować botwinkę?

Choć surowa botwinka z powodzeniem może zastąpić lekką sałatkę na lunch lub być dodatkiem do sałatki obiadowej, to wciąż klasyce – czyli zupie z botwinki – nie oprze się nikt. Jak ugotować botwinkę? To bardzo proste.

Składniki:

  • 2-3 pęczki młodej botwiny
  • 1 marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ½ szklanki zakwasu lub soku z buraków
  • 100 ml śmietany 18 procent
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Zagotować bulion warzywny, a w międzyczasie umyć i pokroić warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w cienkie plasterki, liście botwiny posiekać, a korzenie pokroić w plasterki lub kostkę.
  2. Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki i marchew i gotować przez 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu do zupy wrzucić pokrojone korzenie i łodygi botwiny. Przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
  4. Do zupy dodać sok lub zakwas z buraków oraz posiekane liście botwiny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę, a gdy delikatnie się zrumieni, zahartować zasmażkę gorącą zupą i wlać wszystko do garnka.
  6. Po upływie 5 minut, gdy liście będą już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę oraz drobno posiekany pęczek koperku.
  7. Zdjąć garnek z palnika. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Ziemniaki w zupie można pominąć i zamiast tego podawać je osobno na talerzu w formie purée.

Botwina
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki