Jak ugotować botwinkę? Młody burak na polskim stole
Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które chętnie jadamy wiosną. Barszczyk z botwinki jest dużo delikatniejszy od wersji przygotowywanej zimą, a w dodatku kruche listki botwiny są kopalnią witamin i mikroelementów. Jak ugotować botwinkę, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym wiosennym warzywem?
Botwinka – czym jest i jakie ma właściwości
Jeszcze do niedawna na polskich stołach botwinka królowa tylko w postaci różowej zupy z zielonymi liśćmi, korzonkami i łodygami młodych buraków. Zabielana śmietaną, podawana z jajkiem i ziemniakami była kwintesencją nadejścia wiosny.
Dziś wiemy, że liście botwinki, a także młode, delikatne korzenie, można chrupać na surowo – botwinka jest nie tylko bardzo dekoracyjnym warzywem (stąd świetnie wygląda w sałatkach!), ale też ma ciekawy smak i mnóstwo cennych witamin i mikroelementów.
Surowa botwina to źródło witaminy C, ale zjadając młode buraki z liśćmi przyswajamy dodatkowo witaminę A, K, D3, bardzo cenne dla układu krwiotwórczego i nerwowego witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez i fosfor, wapń oraz potas.
Samo zdrowie, prawda? A jednak botwiny powinni unikać chorzy na kamicę nerkową i cukrzycy – obecność szczawianów i wysoki indeks glikemiczny botwiny sprawiają, że nie każdy może zajadać się zupą czy sałatką z młodych listków buraka.
Sezon na botwinkę
Jak ugotować botwinkę?
Choć surowa botwinka z powodzeniem może zastąpić lekką sałatkę na lunch lub być dodatkiem do sałatki obiadowej, to wciąż klasyce – czyli zupie z botwinki – nie oprze się nikt. Jak ugotować botwinkę? To bardzo proste.
Składniki:
- 2-3 pęczki młodej botwiny
- 1 marchew
- 2 duże ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- ½ szklanki zakwasu lub soku z buraków
- 100 ml śmietany 18 procent
- do podania: 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
- Zagotować bulion warzywny, a w międzyczasie umyć i pokroić warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w cienkie plasterki, liście botwiny posiekać, a korzenie pokroić w plasterki lub kostkę.
- Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki i marchew i gotować przez 10 minut.
- Po upływie tego czasu do zupy wrzucić pokrojone korzenie i łodygi botwiny. Przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
- Do zupy dodać sok lub zakwas z buraków oraz posiekane liście botwiny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę, a gdy delikatnie się zrumieni, zahartować zasmażkę gorącą zupą i wlać wszystko do garnka.
- Po upływie 5 minut, gdy liście będą już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę oraz drobno posiekany pęczek koperku.
- Zdjąć garnek z palnika. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Ziemniaki w zupie można pominąć i zamiast tego podawać je osobno na talerzu w formie purée.
Zobacz także: