Jak ugotować botwinkę? Młody burak na polskim stole

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które chętnie jadamy wiosną. Barszczyk z botwinki jest dużo delikatniejszy od wersji przygotowywanej zimą, a w dodatku kruche listki botwiny są kopalnią witamin i mikroelementów. Jak ugotować botwinkę, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym wiosennym warzywem?

Botwinka z jajkiemBotwinka to tradycyjna polska zupą, którą kocha niemal każdy
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Botwinka – czym jest i jakie ma właściwości

Jeszcze do niedawna na polskich stołach botwinka królowa tylko w postaci różowej zupy z zielonymi liśćmi, korzonkami i łodygami młodych buraków. Zabielana śmietaną, podawana z jajkiem i ziemniakami była kwintesencją nadejścia wiosny.

Dziś wiemy, że liście botwinki, a także młode, delikatne korzenie, można chrupać na surowo – botwinka jest nie tylko bardzo dekoracyjnym warzywem (stąd świetnie wygląda w sałatkach!), ale też ma ciekawy smak i mnóstwo cennych witamin i mikroelementów.

Surowa botwina to źródło witaminy C, ale zjadając młode buraki z liśćmi przyswajamy dodatkowo witaminę A, K, D3, bardzo cenne dla układu krwiotwórczego i nerwowego witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez i fosfor, wapń oraz potas.

Samo zdrowie, prawda? A jednak botwiny powinni unikać chorzy na kamicę nerkową i cukrzycy – obecność szczawianów i wysoki indeks glikemiczny botwiny sprawiają, że nie każdy może zajadać się zupą czy sałatką z młodych listków buraka.

Sezon na botwinkę

Jak ugotować botwinkę?

Choć surowa botwinka z powodzeniem może zastąpić lekką sałatkę na lunch lub być dodatkiem do sałatki obiadowej, to wciąż klasyce – czyli zupie z botwinki – nie oprze się nikt. Jak ugotować botwinkę? To bardzo proste.

Składniki:

  • 2-3 pęczki młodej botwiny
  • 1 marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ½ szklanki zakwasu lub soku z buraków
  • 100 ml śmietany 18 procent
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Zagotować bulion warzywny, a w międzyczasie umyć i pokroić warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w cienkie plasterki, liście botwiny posiekać, a korzenie pokroić w plasterki lub kostkę.
  2. Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki i marchew i gotować przez 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu do zupy wrzucić pokrojone korzenie i łodygi botwiny. Przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
  4. Do zupy dodać sok lub zakwas z buraków oraz posiekane liście botwiny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę, a gdy delikatnie się zrumieni, zahartować zasmażkę gorącą zupą i wlać wszystko do garnka.
  6. Po upływie 5 minut, gdy liście będą już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę oraz drobno posiekany pęczek koperku.
  7. Zdjąć garnek z palnika. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Ziemniaki w zupie można pominąć i zamiast tego podawać je osobno na talerzu w formie purée.

Botwina
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯