Trwa ładowanie...

Jak ugotować botwinkę? Młody burak na polskim stole

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które chętnie jadamy wiosną. Barszczyk z botwinki jest dużo delikatniejszy od wersji przygotowywanej zimą, a w dodatku kruche listki botwiny są kopalnią witamin i mikroelementów. Jak ugotować botwinkę, by cieszyć się tym pysznym i zdrowym wiosennym warzywem?

Share
Botwinka to tradycyjna polska zupą, którą kocha niemal każdy
Botwinka to tradycyjna polska zupą, którą kocha niemal każdyŹródło: 123RF
d3ahtz1

Botwinka – czym jest i jakie ma właściwości

Jeszcze do niedawna na polskich stołach botwinka królowa tylko w postaci różowej zupy z zielonymi liśćmi, korzonkami i łodygami młodych buraków. Zabielana śmietaną, podawana z jajkiem i ziemniakami była kwintesencją nadejścia wiosny.

Dziś wiemy, że liście botwinki, a także młode, delikatne korzenie, można chrupać na surowo – botwinka jest nie tylko bardzo dekoracyjnym warzywem (stąd świetnie wygląda w sałatkach!), ale też ma ciekawy smak i mnóstwo cennych witamin i mikroelementów.

d3ahtz1

Surowa botwina to źródło witaminy C, ale zjadając młode buraki z liśćmi przyswajamy dodatkowo witaminę A, K, D3, bardzo cenne dla układu krwiotwórczego i nerwowego witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez i fosfor, wapń oraz potas.

Samo zdrowie, prawda? A jednak botwiny powinni unikać chorzy na kamicę nerkową i cukrzycy – obecność szczawianów i wysoki indeks glikemiczny botwiny sprawiają, że nie każdy może zajadać się zupą czy sałatką z młodych listków buraka.

Sezon na botwinkę

Jak ugotować botwinkę?

Choć surowa botwinka z powodzeniem może zastąpić lekką sałatkę na lunch lub być dodatkiem do sałatki obiadowej, to wciąż klasyce – czyli zupie z botwinki – nie oprze się nikt. Jak ugotować botwinkę? To bardzo proste.

d3ahtz1

Składniki:

  • 2-3 pęczki młodej botwiny
  • 1 marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ½ szklanki zakwasu lub soku z buraków
  • 100 ml śmietany 18 procent
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

  1. Zagotować bulion warzywny, a w międzyczasie umyć i pokroić warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w cienkie plasterki, liście botwiny posiekać, a korzenie pokroić w plasterki lub kostkę.
  2. Do gotującego się bulionu dodać ziemniaki i marchew i gotować przez 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu do zupy wrzucić pokrojone korzenie i łodygi botwiny. Przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
  4. Do zupy dodać sok lub zakwas z buraków oraz posiekane liście botwiny i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę, a gdy delikatnie się zrumieni, zahartować zasmażkę gorącą zupą i wlać wszystko do garnka.
  6. Po upływie 5 minut, gdy liście będą już miękkie, do zupy dodać zahartowaną śmietanę oraz drobno posiekany pęczek koperku.
  7. Zdjąć garnek z palnika. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Ziemniaki w zupie można pominąć i zamiast tego podawać je osobno na talerzu w formie purée.

123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d3ahtz1
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ahtz1

Podziel się opinią

Share
d3ahtz1
d3ahtz1
Więcej tematów