Trwa ładowanie...

Buraki na trzy sposoby. Pyszne i zdrowe surówki idealne na przednówek

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, a także bardzo dużo błonnika, który pomaga w odchudzaniu, o czym po zimie myśli wiele osób. Idealnym sposobem na podanie buraczków są surówki. Możemy je przyrządzać zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych lub pieczonych. Pamiętajmy o tym, że nigdy nie obieramy tych warzyw przed pieczeniem lub gotowaniem. Dzięki temu zachowają cały swój smak.

Jak zrobić pyszną surówkę z buraków?Jak zrobić pyszną surówkę z buraków?Źródło: 123RF
d2y13dw
d2y13dw

Surówka z buraka i jabłka

Jedną z najpopularniejszych surówek z buraka jest ta z dodatkiem jabłek. Warzywa z owocami bardzo dobrze się uzupełniają i w duecie smakują doskonale. Żeby ją przygotować, potrzebujemy: dwa buraki (najlepiej ugotowane), dwa jabłka, marchewkę, olej, sól i pieprz.

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie robimy z jabłkami i marchewką. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Surówka z buraków i marchewki

Jeśli chcemy wykorzystać surowe buraki, to wybierajmy takie, które są jeszcze młode. Starsze buraki mogą mieć bowiem lekko ziemisty posmak. Do naszej surówki potrzebne nam będą: cztery młode buraki, dwie marchewki, dwie szalotki, natka pietruszki, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, cukier, oregano, pieprz i sól.

Buraki na odchudzanie

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce. Szalotki i natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą, cukrem i przyprawami. Surówkę podajemy lekko schłodzoną.

d2y13dw

Surówka z kiszonej kapusty i buraków

Połączenie buraków i kiszonej kapusty da nam efekt w postaci prawdziwej bomby witaminowej. Na przednówku surówka z tych produktów pozwoli nam wzmocnić organizm i uodpornić się na przeróżnego rodzaju infekcje. Składniki: dwa upieczone w skórce buraki (pieczemy je owinięte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut), dwa jabłka, szklanka kiszonej kapusty, natka pietruszki, olej, cukier, sól i pieprz.

Kapustę lekko szatkujemy, buraki i jabłka ścieramy na tarce, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, wlewamy trochę oleju i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y13dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y13dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj