Buraki na trzy sposoby. Pyszne i zdrowe surówki idealne na przednówek

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, a także bardzo dużo błonnika, który pomaga w odchudzaniu, o czym po zimie myśli wiele osób. Idealnym sposobem na podanie buraczków są surówki. Możemy je przyrządzać zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych lub pieczonych. Pamiętajmy o tym, że nigdy nie obieramy tych warzyw przed pieczeniem lub gotowaniem. Dzięki temu zachowają cały swój smak.

BurakiJak zrobić pyszną surówkę z buraków?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Surówka z buraka i jabłka

Jedną z najpopularniejszych surówek z buraka jest ta z dodatkiem jabłek. Warzywa z owocami bardzo dobrze się uzupełniają i w duecie smakują doskonale. Żeby ją przygotować, potrzebujemy: dwa buraki (najlepiej ugotowane), dwa jabłka, marchewkę, olej, sól i pieprz.

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie robimy z jabłkami i marchewką. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Surówka z buraków i marchewki

Jeśli chcemy wykorzystać surowe buraki, to wybierajmy takie, które są jeszcze młode. Starsze buraki mogą mieć bowiem lekko ziemisty posmak. Do naszej surówki potrzebne nam będą: cztery młode buraki, dwie marchewki, dwie szalotki, natka pietruszki, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, cukier, oregano, pieprz i sól.

Buraki na odchudzanie

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce. Szalotki i natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą, cukrem i przyprawami. Surówkę podajemy lekko schłodzoną.

Surówka z kiszonej kapusty i buraków

Połączenie buraków i kiszonej kapusty da nam efekt w postaci prawdziwej bomby witaminowej. Na przednówku surówka z tych produktów pozwoli nam wzmocnić organizm i uodpornić się na przeróżnego rodzaju infekcje. Składniki: dwa upieczone w skórce buraki (pieczemy je owinięte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut), dwa jabłka, szklanka kiszonej kapusty, natka pietruszki, olej, cukier, sól i pieprz.

Kapustę lekko szatkujemy, buraki i jabłka ścieramy na tarce, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, wlewamy trochę oleju i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości