Buraki na trzy sposoby. Pyszne i zdrowe surówki idealne na przednówek
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, a także bardzo dużo błonnika, który pomaga w odchudzaniu, o czym po zimie myśli wiele osób. Idealnym sposobem na podanie buraczków są surówki. Możemy je przyrządzać zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych lub pieczonych. Pamiętajmy o tym, że nigdy nie obieramy tych warzyw przed pieczeniem lub gotowaniem. Dzięki temu zachowają cały swój smak.
Surówka z buraka i jabłka
Jedną z najpopularniejszych surówek z buraka jest ta z dodatkiem jabłek. Warzywa z owocami bardzo dobrze się uzupełniają i w duecie smakują doskonale. Żeby ją przygotować, potrzebujemy: dwa buraki (najlepiej ugotowane), dwa jabłka, marchewkę, olej, sól i pieprz.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie robimy z jabłkami i marchewką. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
Surówka z buraków i marchewki
Jeśli chcemy wykorzystać surowe buraki, to wybierajmy takie, które są jeszcze młode. Starsze buraki mogą mieć bowiem lekko ziemisty posmak. Do naszej surówki potrzebne nam będą: cztery młode buraki, dwie marchewki, dwie szalotki, natka pietruszki, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, cukier, oregano, pieprz i sól.
Buraki na odchudzanie
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce. Szalotki i natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą, cukrem i przyprawami. Surówkę podajemy lekko schłodzoną.
Surówka z kiszonej kapusty i buraków
Połączenie buraków i kiszonej kapusty da nam efekt w postaci prawdziwej bomby witaminowej. Na przednówku surówka z tych produktów pozwoli nam wzmocnić organizm i uodpornić się na przeróżnego rodzaju infekcje. Składniki: dwa upieczone w skórce buraki (pieczemy je owinięte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut), dwa jabłka, szklanka kiszonej kapusty, natka pietruszki, olej, cukier, sól i pieprz.
Kapustę lekko szatkujemy, buraki i jabłka ścieramy na tarce, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, wlewamy trochę oleju i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.