Buraki na trzy sposoby. Pyszne i zdrowe surówki idealne na przednówek

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, a także bardzo dużo błonnika, który pomaga w odchudzaniu, o czym po zimie myśli wiele osób. Idealnym sposobem na podanie buraczków są surówki. Możemy je przyrządzać zarówno z warzyw surowych, jak i gotowanych lub pieczonych. Pamiętajmy o tym, że nigdy nie obieramy tych warzyw przed pieczeniem lub gotowaniem. Dzięki temu zachowają cały swój smak.

BurakiJak zrobić pyszną surówkę z buraków?
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Surówka z buraka i jabłka

Jedną z najpopularniejszych surówek z buraka jest ta z dodatkiem jabłek. Warzywa z owocami bardzo dobrze się uzupełniają i w duecie smakują doskonale. Żeby ją przygotować, potrzebujemy: dwa buraki (najlepiej ugotowane), dwa jabłka, marchewkę, olej, sól i pieprz.

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie robimy z jabłkami i marchewką. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.

Surówka z buraków i marchewki

Jeśli chcemy wykorzystać surowe buraki, to wybierajmy takie, które są jeszcze młode. Starsze buraki mogą mieć bowiem lekko ziemisty posmak. Do naszej surówki potrzebne nam będą: cztery młode buraki, dwie marchewki, dwie szalotki, natka pietruszki, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, cukier, oregano, pieprz i sól.

Buraki na odchudzanie

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce. Szalotki i natkę drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy z oliwą, cukrem i przyprawami. Surówkę podajemy lekko schłodzoną.

Surówka z kiszonej kapusty i buraków

Połączenie buraków i kiszonej kapusty da nam efekt w postaci prawdziwej bomby witaminowej. Na przednówku surówka z tych produktów pozwoli nam wzmocnić organizm i uodpornić się na przeróżnego rodzaju infekcje. Składniki: dwa upieczone w skórce buraki (pieczemy je owinięte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40 minut), dwa jabłka, szklanka kiszonej kapusty, natka pietruszki, olej, cukier, sól i pieprz.

Kapustę lekko szatkujemy, buraki i jabłka ścieramy na tarce, natkę siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, wlewamy trochę oleju i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce