Bursztynowe kulinaria na gdańskim szlaku

Choć Gdańsk nie może narzekać na brak zabytków i pięknych miejsc, to jednak bez bursztynu straciłby znacznie na swojej atrakcyjności. To właśnie amber jak magnes przyciąga do miasta turystów, zniewala i oczarowuje. Wielu zwiedzających wędruje po Gdańsku właśnie bursztynowym szlakiem, by w pełni nacieszyć oko oszałamiającym pięknem zastygłej żywicy. Jednak bursztynowy szlak, choć wspaniały, był jakby niepełny. Czegoś na nim brakowało - bursztynowej kuchni. W końcu zmęczeni zwiedzaniem podróżni, muszą się czymś posilić. A wobec takiej uczty dla oczu, "zwyczajne" jedzenie wydawało się jakieś nieprzystające. Co innego dania bursztynowe. Od dziś w Gdańsku zjemy właśnie takie.

Bursztynowe kulinaria na gdańskim szlaku
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Dziś wieczorem Muzeum Bursztynu, Oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska oraz Restauracja ,,Malinowy Ogród” przy Domu Muzyka w Gdańsku zainaugurują nową bursztynową atrakcję miasta - "Bursztynowe kulinaria na turystycznym szlaku".

Tych, którzy obawiają się o wpływ bursztynu na żołądek, uspokaja Monika Kuźma, manager restauracji Malinowy Ogród. - Bursztyn nie jest jadalny i nie stosujemy go jako składnika dań. W nalewkach bursztyn częściowo się rozpuszcza i czasami dodaje się taką nalewkę do dania i po odparowaniu alkoholu możemy uznać, że danie zawiera niewielki dodatek bursztynu - mówi pani Monika. - W naszych potrawach do bursztynu nawiążemy poprzez bursztynowe kolory dodatków, zastosowanie miodu, syropu klonowego, złocistych zasmażek itp. Do każdego posiłku podajemy kieliszek oryginalnej wódki bursztynowej lub piwo Amber - dodaje.

Bursztynowe menu będzie miało swój debiut dziś, 9 września o godz. 20 na dziedzińcu Muzeum Bursztynu, na inauguracji nowej atrakcji bursztynowego szlaku. Nie będzie to jednak jedyna atrakcja wieczoru. Goście będą mogli obejrzeć wystawę biżuterii z bursztynem ART. 7 Bożeny i Wojciecha Kalandyków ,,Szeptem” i posłuchać jak na bursztynowej gitarze zagra Tymon Tymański.

Ci, którzy nie wezmą udziału w bursztynowej imprezie, na szczęście będą mogli skosztować przypominających amber pyszności innego dnia. - Bursztynowe menu na stałe wpisze się w menu restauracji „Malinowy Ogród” na Śródmieściu przy ul. Łąkowej 1-2. Najprawdopodobniej wprowadzimy je także w restauracji „Malinowy Ogród” na Osowej - mówi Monika Kuźma, zdradza też jakie pyszności zostaną zaserwowane dziś wieczorem. - Wśród przekąsek śledź na trzy sposoby, złote kawałki kurczaka i salceson golonkowy z musem chrzanowym. Potem bursztynowa zupa piwna. Wśród bursztynowych dań głównych min. bałtycki dorsz, duszona w piwie karkówka po gdańsku, złocisty kurczak w bursztynowym sosie czy bursztynowa zapiekanka makaronowa. A na deser creme brulle z bursztynową skorupką, sałata owocowa w złocistym sosie karmelowym i naleśnik a'la Gundel w sosie czekoladowo-rumowym - wymienia niektóre z planowanych potraw manager "Malinowego Ogrodu". Palce lizać!
A gdyby ktoś miał ochotę sam przygotować w domu bursztynową ucztę Monika Kuźma, zdecydowała się zdradzić czytelnikom trzy przepisy - na zupę, danie główne i deser - szefów kuchni "Malinowego ogrodu". Oto one:

P*ierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i rucolą, podana z puree z selera i sosem bursztynowym (przepis na 5 porcji)*
SKŁADNIKI: Pierś z kurczaka – 600g Suszone pomidory w oliwie z oliwek – 5 szt Rucola – 50 g Pieprz, sól, czosnek Składniki na puree z selera: Seler-korzeń – 600g Cebula – 150g Czosnek – 4 ząbki Sok z cytryny – 50 ml Śmietana 30% - 200 ml Bulion drobiowy- 200 ml Pieprz, sól Składniki na sos bursztynowy: Sok pomarańczowy – 1 litr Kardamon Nalewka bursztynowa – 100 ml
Umyte piersi z kurczaka kroimy wzdłuż, tak żeby powstały dwa płaty. Marynujemy je w soli, pieprzu, czosnku i oliwie z oliwek. Na piersi z kurczaka układamy suszone pomidory i rucolę, zwijamy w rolki i pieczemy 20 minut w temp. 140 C, tak żeby pierś była miękka i soczysta. Puree z selera: Na małym ogniu podsmażamy cebulę i czosnek, tak, aby cebula się zeszkliła. Dodajemy pokrojony w kostkę seler, śmietanę, bulion drobiowy i dusimy do miękkości. Następnie seler miksujemy dodając do smaku sól, pieprz i sok z cytryny. Sos bursztynowy: Sok pomarańczowy gotujemy z dodatkiem kardamonu i redukujemy do ¼ objętości. Gdy sos zacznie się karmelizować, dodajemy nalewkę z bursztynu i gotujemy jeszcze przez minutę.

Bursztynowa zupa piwna ( przepis na 4 porcje)
Składniki: 4 kromki białego chleba łyżeczka masła 4 żółtka 1/2 szklanki (10 dag) cukru 200 ml śmietany butelka piwa kawałek laski cynamonu, goździki, starta skórka pomarańczy i cytryny Od chleba odcinamy skórki, kroimy w kostkę, obsmażamy. Żółtka rozcieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę i mieszając podgrzewamy (nie wolno gotować!). Piwo podgrzewamy razem z cynamonem, goździkami, skórką cytryny i pomarańczy. Po 10 min wyjmujemy cynamon, goździki i skórki. Gorące piwo dolewamy do gorącej śmietany z żółtkami cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Podajemy z grzankami.

CREME BRULEE

Składniki: śmietana 36% - 500 ml, żółtka - 5szt., cukier puder-60g, laska wanilii-1szt., cukier brązowy do posypania gotowych deserów, palnik gazowy do zapiekania potraw
Śmietanę podgrzać z miąższem z wanilii. Żółtka wymieszać powolnymi ruchami z cukrem pudrem, aby nie napowietrzyć ich zbyt mocno. Wystudzoną śmietanę połączyć z masą z żółtek. Gotowy płyn rozlewamy do żaroodpornych naczyń jednoporcjowych. Naczynia z deserem umieszczamy w nagrzanym do 100°C piekarniku i pieczemy 40 minut. Gotowy deser należy wystudzić w lodówce. Przed podaniem posypujemy górną warstwę deseru cukrem brązowym i zapiekamy palnikiem kulinarnym do uzyskania pięknie zrumienionej powierzchni.

AD/mmch

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki