Trwa ładowanie...
06-07-2009 14:01

Owocowy zawrót głowy

Zupa zupie nierówna. To fakt. Najmłodsi domownicy często grymaszą, słysząc o krupniku czy pomidorowej. Rozwiązaniem w takiej sytuacji mogą być zupy... owocowe. Na pewno zasmakują nie tylko maluchom!

Owocowy zawrót głowyŹródło: archiwum, fot: archiwum
d13ud9k
d13ud9k

Zupa zupie nierówna. To fakt. Najmłodsi domownicy często grymaszą, słysząc o krupniku czy pomidorowej. Rozwiązaniem w takiej sytuacji mogą być zupy... owocowe. Na pewno zasmakują nie tylko maluchom!

Zupę taką można przyrządzić ze wszystkich owoców, ale najlepiej nadają się do tego te, które są miękkie, tj. maliny, poziomki, jagody, truskawki i tym podobne. Umyte i przebrane owoce po rozgotowaniu należy przetrzeć przez sito i połączyć z osłodzoną wodą lub winem, doprawić śmietaną, mlekiem lub żółtkami. Czasami dodajemy do takiej zupy goździki, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową bądź cytrynową.

Zupę należy gotować krótko i stosować odpowiednie proporcje wody i owoców, aby zachowały właściwą konsystencję, smak i zapach. Najczęściej podaje się do nich słodkie grzanki, groszek ptysiowy lub oddzielnie ugotowany ryż i makaron domowy. Wyjątkiem i ciekawostką jest staropolska zupa z jabłek i gruszek, którą podawano z gotowanymi ziemniakami.

Garus

Do przyrządzenia tego przysmaku potrzebujemy następujących składników: 4 jabłka, 4 gruszki, kawałek cynamonu, 2 goździki, 250 ml mleka, jajko, jedna łyżka cukru i mąki.

d13ud9k

Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy zupę i dodajemy jajko rozbite z mlekiem, mąką oraz cukrem. Całość podgrzewamy, lecz nie zagotowujemy. I to właśnie jest staropolski garus, który można podawać z ziemniakami.

Ze śmietaną

Zupełnie inną w smaku, a zarazem równie dobrą zupę możemy otrzymać z 600 g jabłek i gruszek. Opłukujemy je, usuwamy skórki i pestki lub gniazda nasienne. Zalewamy wodą i gotujemy, aż owoce całkowicie się rozgotują. Następnie przecieramy je przez sito, doprawiamy cukrem i mieszamy z wywarem, w którym gotowaliśmy owoce. Na koniec dodajemy około 250 ml śmietany. Zupę można podawać po schłodzeniu w lodówce lub na ciepło. Jako dodatek do niej możemy podać biszkopty lub grzanki usmażone na maśle.

Dodaj wino

Potrzebujemy śliwki, wiśnie i głóg. Owoców musi być około 600 g.

Po usunięciu pestek zalewamy je taką ilością wody, aby były przykryte. Następnie dodajemy cynamon , 2 goździki i 150 g cukru. Gotujemy przez kilka minut, aż się rozgotują. Wtedy przecedzamy przez sito, dodajemy 250 ml czerwonego wina i ponownie zagotowujemy. Na koniec schładzamy i wstawiamy do lodówki. Podajemy z biszkoptami. Palce lizać!

d13ud9k

Mogą być powidła

Gdy brakuje świeżych owoców, możemy posłużyć się powidłami. Doskonale nadają się śliwkowe. Potrzebujemy 120 g tego składnika, a także 60 g suszonych moreli i 2 goździki.

Przetwory i owoce zalewamy litrem wody, a nastepnie gotujemy przez 30 minut. Przecieramy przez sitko i doprawiamy 250 ml śmietany wymieszanej z 2 łyżkami mąki. Podajemy z groszkami ptysiowymi.

Wiśnie na zimno

Chłodną i smaczną zupę przygotujemy z 750 g dojrzałych wiśni, 4 goździków, 150 g cukru, cynamonu, 250 ml wody oraz 250 ml śmietany.

d13ud9k

Owoce płuczemy, usuwamy ogonki i pestki. W miąższu rozgniatamy goździki i kilkanaście pestek z wiśni. Potrzebujemy gliniane naczynie, do którego wkładamy wiśnie, utłuczone goździki i pestki wiśni. Wszystko posypujemy cukrem oraz cynamonem i odstawiamy na kilka godzin.

Następnie przez sito wyłożone gazą wyciskamy sok do wazy. Do soku wlewamy przegotowane i ostudzone 250 ml wody oraz 250 ml śmietany. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Doskonale smakuje z grzankami z chałki.

qk

fot. Jupiterimages

d13ud9k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13ud9k
Więcej tematów