Trwa ładowanie...
24-10-2012 15:17

Zupy najlepsze na jesień

Talerz ciepłej, pożywnej zupy rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój. O tej porze roku nie brakuje znakomitych składników, dzięki którym przyrządzimy pyszną potrawę. Już nasi przodkowie doskonale widzieli, że jesienią warto jeść zupy. W dawnej Polsce od tej potrawy? zaczynało się dzień. Na śniadanie podawano wówczas krupnik, kapuśniak, grochówkę czy żurek. Pożywny i energetyczny posiłek pozwalał przetrwać chłodne dni.

Zupy najlepsze na jesieńŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d38md3i
d38md3i

Warzywny raj

Jesienią przygotowywanie smacznych zup jest szczególnie łatwe, ponieważ ta pora roku obdarowuje nas wspaniałymi produktami, które wzbogacą smak potrawy. To sezon na dynię, cukinię, kabaczka, marchewkę czy paprykę – warzywa idealne do przetwarzania. Z dyni, cebuli, pomidorów albo grzybów można również przyrządzić proste kremy, czyli dania pożywne i bogate w wartościowe składniki. Ich wykonanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a może być ciekawym pomysłem na obiad w domowym gronie czy kolację z przyjaciółmi.

Swoich miłośników mają też zupy owocowe. Na przykład potrawa przygotowana na bazie pomarańczy, gruszek i żółtka ubitego z cukrem. Wszystkim powinna również zasmakować zupa z jabłek, goździków, cynamonu i białego wina.

Dodatki wedle uznania

Jedną z zalet zup jest możliwość dowolnego modyfikowania przepisów. W zależności od naszych upodobań i preferencji, do potrawy warto dodać np. pestki słonecznika (sprawdzą się w zupie pomidorowej) czy posiekane orzechy (do kremu dyniowego). Zupę cebulową albo krem z borowików możemy urozmaicać ciepłymi grzankami. Przyrządzone z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak imbir, będą jeszcze bardziej rozgrzewające i smaczne. Pikantnego „smaczku” doda na pewno papryczka chili.

Niektórzy lubią zupy zabielane śmietaną, inni wolą tradycyjną zasmażkę z mąki i masła. Jednak bardziej dietetycznym rozwiązaniem będzie zagęszczenie potrawy ugotowanymi i startymi warzywami: ziemniakami, selerem czy marchewką albo pieczoną papryką.

d38md3i

Makaron, ryż czy kasza?

Aby zupa była pożywniejsza, warto dodać do niej ryż lub makaron. Ten ostatni to od pokoleń ulubiony dodatek polskich gospodyń. Któż z nas nie pamięta niedzielnego rosołu z dodatkiem domowego makaronu? Wykonanie go według tradycyjnej receptury jest jednak pracochłonne i wymaga cierpliwości. Dlatego coraz chętniej sięgamy po gotowe produkty. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów makaronu. Tak zwana zacierka może być wykorzystywana np. w kremie z dyni. Łazanki świetnie komponują się z zupą grzybową, a nitki – rosołem czy pomidorową.

W chłodne, jesienne dni znakomicie sprawdzi się również jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich zup – krupnik. Jeśli ugotujemy go na solidnej porcji mięsa i podamy w dużych talerzach, może starczyć za cały obiad. W wersji wegetariańskiej przyrządzamy zupę na warzywach z dodatkiem masła lub oliwy i sporej garści grzybków.

Klasyczny krupnik przygotowuje się ze średnio grubej kaszy jęczmiennej, ale jest równie smaczny, gdy dodamy pęczaku. Musimy pamiętać, że kasza w czasie gotowania pęcznieje, więc nie możemy wsypać jej za dużo. Wystarczy pół szklanki na 2 litry wody.

d38md3i

Robimy zapasy

Zupę można przygotowywać w większych ilościach, a następnie przechowywać ją w zamrażalniku. Dobrym rozwiązaniem jest wekowanie. Słoiki napełniamy gorącą potrawą, niezbyt mocno zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (na 20-30 minut). Po wyjęciu mocniej dokręcamy i stawiamy do góry dnem na 15-20 minut. Jeżeli po wystygnięciu pokrywka jest lekko wklęsła, oznacza to, że potrawę udało się zawekować. W ten sposób możemy ją przechowywać nawet kilka tygodni.

Odgrzane zupy smakują równie wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmuje wówczas zaledwie kilka minut. Mogą być ciekawą alternatywą dla wszystkich zabieganych, którzy mimo szybkiego tempa życia, chcą zdrowo się odżywiać.

Rafał Natorski

d38md3i
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38md3i
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj