Masło zrehabilitowane
Przez lata masło uważane było za wyjątkowo niezdrowy tłuszcz - zdecydowanie gorszy od margaryny. Prawdą jest, że masło ma wysoką zawartość cholesterolu, jednak znajduje się w nim tylko 4 - 6 proc. wyjątkowo niezdrowych kwasów tłuszczowych typy trans. Z kolei w margarynie zawartość tych kwasów waha się najczęściej od 14 do 25 proc. Naukowcy z uniwersytetu w szwedzkim Lund przeprowadzili badania porównawcze masła i tłuszczów roślinnych. Okazało się, że po zjedzeniu masła poziom trójglicerydów - tłuszczów, które mają wpływ na ryzyko chorób serca - rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych. "Na podstawie naszych badań nie można jednak powiedzieć, że tłuszcze roślinne są gorsze dla zdrowia niż masło. Odkrycie to dowodzi jedynie, że różne tłuszcze mają zarówno niekorzystne, jak i pozytywne właściwości i dlatego nasza dieta powinna zawierać różne ich rodzaje. Dobrze jest jeść trochę masła, a zarazem nie zapominać o dobrej jakości tłuszczach roślinnych. Nie powinniśmy przesadnie
korzystać tylko z jednej grupy tłuszczów" - podkreśliła badaczka - Lena Ohlsson.
AD/mmch