Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik

To prosty w przygotowaniu napój, który pomoże uporać się z problemami trawiennymi. Wystarczy pół godziny parzenia, by później poczuć ulgę i rozluźnienie w brzuchu.

Ten napój to remedium na problemy jelitoweTen napój to remedium na problemy jelitowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Problemy trawienne spędzają sen z powiek wielu osobom. Stres, jedzenie w biegu, tłuste dania czy za duża porcja i rewolucja żołądkowa puka do drzwi. Kłopotów z jelitami nie trzeba się wstydzić, ale warto z nimi walczyć. Gdy dokuczają zaparcia, w ruch idą suszone śliwki. Wystarczy zalać je wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a później wypić ze smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe

Suszone śliwki na trawienie

Suszone śliwki to skarb z kuchennej szafki. Dzięki wysokiej zawartości błonnika stają się sprzymierzeńcem w walce o poprawę procesu trawienia. Ten nierozpuszczalny zadziała jak miotełka, która zgarnia zalegające resztki pokarmowe. Błonnik rozpuszczalny tworzy z kolei żelową substancję, która zmiękcza stolec, ułatwiając jego wydalanie. Jest także pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, dzięki czemu wspiera naturalny, zdrowy mikrobiom.

Suszone śliwki to także źródło sorbitolu, czyli alkoholu cukrowego. Ma on właściwości osmotyczne, dzięki czemu przyciąga wodę do jelit. W kontakcie z układem pokarmowym człowieka, sorbitol stwarza idealne środowisko do namnażania pożytecznych bakterii jelitowych. To za jego sprawą mikrobiom człowieka może sprawniej pracować, czyli fermentować niektóre składniki odżywcze, przez co chroni przed zaleganiem stolca.

Szybki kompot z suszonych śliwek

Ten kompot przygotujesz bez długiego gotowania i czekania. Działa niczym delikatny, ale skuteczny budzik, pomagając rozruszać jelita i poprawić trawienie. To lepszy sposób niż jedzenie suszonych śliwek bezpośrednio z opakowania. Proces moczenia i zalewania wrzątkiem sprawia, że składniki aktywne ze śliwek (w tym błonnik i sorbitol) są łatwiej uwalniane i stają się bardziej dostępne dla organizmu. Kompot jest też łagodniejszy dla żołądka, a jednocześnie bardzo skuteczny.

Suszone śliwki
Suszone śliwki © Pixabay

Zwróć uwagę, by wybrać śliwki suszone, ale nie wędzone. Wędzone sprawdzają się jako dodatek do mięs czy bigosu, ale w formie napoju nie każdemu przypadną do gustu. Na dodatek proces wędzenia może wpływać na składniki aktywne śliwek, a także wprowadzać substancje, które niekoniecznie są pożądane w procesie regulowania pracy jelit.

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 100 g suszonych śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki opłucz i przełóż do dzbanka.
  2. Wodę zagotuj.
  3. Gdy będzie już wrząca, zalej suszone śliwki.
  4. Odstaw na 30 minut.

Po tym czasie ekspresowy kompot ze śliwek jest już gotowy. Smacznego!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja