Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
To prosty w przygotowaniu napój, który pomoże uporać się z problemami trawiennymi. Wystarczy pół godziny parzenia, by później poczuć ulgę i rozluźnienie w brzuchu.
Problemy trawienne spędzają sen z powiek wielu osobom. Stres, jedzenie w biegu, tłuste dania czy za duża porcja i rewolucja żołądkowa puka do drzwi. Kłopotów z jelitami nie trzeba się wstydzić, ale warto z nimi walczyć. Gdy dokuczają zaparcia, w ruch idą suszone śliwki. Wystarczy zalać je wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a później wypić ze smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie do sałatki, a do deseru. Sprawdziliśmy, jak smakują lody majonezowe
Suszone śliwki na trawienie
Suszone śliwki to skarb z kuchennej szafki. Dzięki wysokiej zawartości błonnika stają się sprzymierzeńcem w walce o poprawę procesu trawienia. Ten nierozpuszczalny zadziała jak miotełka, która zgarnia zalegające resztki pokarmowe. Błonnik rozpuszczalny tworzy z kolei żelową substancję, która zmiękcza stolec, ułatwiając jego wydalanie. Jest także pożywką dla dobrych bakterii jelitowych, dzięki czemu wspiera naturalny, zdrowy mikrobiom.
Suszone śliwki to także źródło sorbitolu, czyli alkoholu cukrowego. Ma on właściwości osmotyczne, dzięki czemu przyciąga wodę do jelit. W kontakcie z układem pokarmowym człowieka, sorbitol stwarza idealne środowisko do namnażania pożytecznych bakterii jelitowych. To za jego sprawą mikrobiom człowieka może sprawniej pracować, czyli fermentować niektóre składniki odżywcze, przez co chroni przed zaleganiem stolca.
Szybki kompot z suszonych śliwek
Ten kompot przygotujesz bez długiego gotowania i czekania. Działa niczym delikatny, ale skuteczny budzik, pomagając rozruszać jelita i poprawić trawienie. To lepszy sposób niż jedzenie suszonych śliwek bezpośrednio z opakowania. Proces moczenia i zalewania wrzątkiem sprawia, że składniki aktywne ze śliwek (w tym błonnik i sorbitol) są łatwiej uwalniane i stają się bardziej dostępne dla organizmu. Kompot jest też łagodniejszy dla żołądka, a jednocześnie bardzo skuteczny.
Zwróć uwagę, by wybrać śliwki suszone, ale nie wędzone. Wędzone sprawdzają się jako dodatek do mięs czy bigosu, ale w formie napoju nie każdemu przypadną do gustu. Na dodatek proces wędzenia może wpływać na składniki aktywne śliwek, a także wprowadzać substancje, które niekoniecznie są pożądane w procesie regulowania pracy jelit.
Składniki:
- 500 ml wody,
- 100 g suszonych śliwek.
Sposób przygotowania:
- Suszone śliwki opłucz i przełóż do dzbanka.
- Wodę zagotuj.
- Gdy będzie już wrząca, zalej suszone śliwki.
- Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie ekspresowy kompot ze śliwek jest już gotowy. Smacznego!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.