Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika

Latem w koszu na śmieci lądują kilogramy skórek z arbuza. Na wielu z nich znajduje się nie tylko biały czy jasnozielony miąższ, który na surowo jest twardy, ale także bardzo dużo czerwonego wnętrza. Wszystko razem wrzuć do rondla i przerób na konfiturę.

Wewnętrzną, białą skórkę z arbuza możesz przerobić na konfituręWewnętrzną, białą skórkę z arbuza możesz przerobić na konfiturę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Skórki z arbuza są jadalne i bardzo zdrowe. Chociaż na surowo nie smakują najlepiej, po odpowiedniej przeróbce zamieniają się w prawdziwy rarytas. Możesz zmiksować je na dżem, marynować lub kisić w solance, jak ogórki gruntowe. Jeśli lubisz rozwiązania zero waste i serce ci się łamie na widok resztek tych pysznych owoców, podwiń rękawy i weź się za weki. Wyjdą tak pyszne, że cała rodzina będzie cię prosić o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Pomysłowy dodatek do naleśników i pasztetu

Konfitura ze skórek arbuza ma unikalny, lekko słodki, a jednocześnie orzeźwiający smak. Możesz jej używać na co dzień – do kanapek i naleśników. Sprawdzi się także w daniach wytrawnych, na przykład do pasztetu lub ostrych serów, czyli wszędzie tam, gdzie podawana jest konfitura żurawinowa lub chutney z agrestu.

Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?

Dozuj ilość cukru w konfiturze zgodnie z własnym gustem i adekwatnie do ilości owoców w garnku. Jeśli kawałków arbuza jest mniej, zacznij od mniejszej ilości (pół szklanki), a po ugotowaniu konfitury dosłódź ją w razie potrzeby.

Składniki:

  • skórki z jednego arbuza,
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka cukru,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Z resztek arbuza obierz tylko zewnętrzną, mocno zieloną skórkę.
  2. Pozostałą część pokrój w kostkę i zasyp cukrem, odstaw na ok. 30 minut.
  3. Następnie wstaw do zagotowania z sokiem i startą skórką z cytryny. Od momentu wrzenia gotuj na małej mocy palnika przez ok. 10–15 minut.
  4. Dodaj goździki i gotuj dalej, aż wszystkie kawałki arbuza będą miękkie.
  5. Wyjmij goździki i zmiksuj konfiturę przy pomocy blendera ręcznego.
  6. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do ostygnięcia.

Aby przedłużyć termin ważności, pasteryzuj konfiturę w garnku z gotującą się wodą przez 10–20 minut lub w piekarniku przez 20–30 minut w 130 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, aby nie wkładać zimnych słoików bezpośrednio do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika, bo mogą popękać. Wstaw je wcześniej, aby stopniowo nabrały temperatury.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji