WAŻNE
TERAZ

Jest data i godzina rekonstrukcji. Rzecznik rządu ujawnił

Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika

Latem w koszu na śmieci lądują kilogramy skórek z arbuza. Na wielu z nich znajduje się nie tylko biały czy jasnozielony miąższ, który na surowo jest twardy, ale także bardzo dużo czerwonego wnętrza. Wszystko razem wrzuć do rondla i przerób na konfiturę.

Wewnętrzną, białą skórkę z arbuza możesz przerobić na konfituręWewnętrzną, białą skórkę z arbuza możesz przerobić na konfiturę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Skórki z arbuza są jadalne i bardzo zdrowe. Chociaż na surowo nie smakują najlepiej, po odpowiedniej przeróbce zamieniają się w prawdziwy rarytas. Możesz zmiksować je na dżem, marynować lub kisić w solance, jak ogórki gruntowe. Jeśli lubisz rozwiązania zero waste i serce ci się łamie na widok resztek tych pysznych owoców, podwiń rękawy i weź się za weki. Wyjdą tak pyszne, że cała rodzina będzie cię prosić o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Pomysłowy dodatek do naleśników i pasztetu

Konfitura ze skórek arbuza ma unikalny, lekko słodki, a jednocześnie orzeźwiający smak. Możesz jej używać na co dzień – do kanapek i naleśników. Sprawdzi się także w daniach wytrawnych, na przykład do pasztetu lub ostrych serów, czyli wszędzie tam, gdzie podawana jest konfitura żurawinowa lub chutney z agrestu.

Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?

Dozuj ilość cukru w konfiturze zgodnie z własnym gustem i adekwatnie do ilości owoców w garnku. Jeśli kawałków arbuza jest mniej, zacznij od mniejszej ilości (pół szklanki), a po ugotowaniu konfitury dosłódź ją w razie potrzeby.

Składniki:

  • skórki z jednego arbuza,
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka cukru,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Z resztek arbuza obierz tylko zewnętrzną, mocno zieloną skórkę.
  2. Pozostałą część pokrój w kostkę i zasyp cukrem, odstaw na ok. 30 minut.
  3. Następnie wstaw do zagotowania z sokiem i startą skórką z cytryny. Od momentu wrzenia gotuj na małej mocy palnika przez ok. 10–15 minut.
  4. Dodaj goździki i gotuj dalej, aż wszystkie kawałki arbuza będą miękkie.
  5. Wyjmij goździki i zmiksuj konfiturę przy pomocy blendera ręcznego.
  6. Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do ostygnięcia.

Aby przedłużyć termin ważności, pasteryzuj konfiturę w garnku z gotującą się wodą przez 10–20 minut lub w piekarniku przez 20–30 minut w 130 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, aby nie wkładać zimnych słoików bezpośrednio do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika, bo mogą popękać. Wstaw je wcześniej, aby stopniowo nabrały temperatury.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki