Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Latem w koszu na śmieci lądują kilogramy skórek z arbuza. Na wielu z nich znajduje się nie tylko biały czy jasnozielony miąższ, który na surowo jest twardy, ale także bardzo dużo czerwonego wnętrza. Wszystko razem wrzuć do rondla i przerób na konfiturę.
Skórki z arbuza są jadalne i bardzo zdrowe. Chociaż na surowo nie smakują najlepiej, po odpowiedniej przeróbce zamieniają się w prawdziwy rarytas. Możesz zmiksować je na dżem, marynować lub kisić w solance, jak ogórki gruntowe. Jeśli lubisz rozwiązania zero waste i serce ci się łamie na widok resztek tych pysznych owoców, podwiń rękawy i weź się za weki. Wyjdą tak pyszne, że cała rodzina będzie cię prosić o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato
Pomysłowy dodatek do naleśników i pasztetu
Konfitura ze skórek arbuza ma unikalny, lekko słodki, a jednocześnie orzeźwiający smak. Możesz jej używać na co dzień – do kanapek i naleśników. Sprawdzi się także w daniach wytrawnych, na przykład do pasztetu lub ostrych serów, czyli wszędzie tam, gdzie podawana jest konfitura żurawinowa lub chutney z agrestu.
Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?
Dozuj ilość cukru w konfiturze zgodnie z własnym gustem i adekwatnie do ilości owoców w garnku. Jeśli kawałków arbuza jest mniej, zacznij od mniejszej ilości (pół szklanki), a po ugotowaniu konfitury dosłódź ją w razie potrzeby.
Składniki:
- skórki z jednego arbuza,
- 1 cytryna,
- 1 szklanka cukru,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
- Z resztek arbuza obierz tylko zewnętrzną, mocno zieloną skórkę.
- Pozostałą część pokrój w kostkę i zasyp cukrem, odstaw na ok. 30 minut.
- Następnie wstaw do zagotowania z sokiem i startą skórką z cytryny. Od momentu wrzenia gotuj na małej mocy palnika przez ok. 10–15 minut.
- Dodaj goździki i gotuj dalej, aż wszystkie kawałki arbuza będą miękkie.
- Wyjmij goździki i zmiksuj konfiturę przy pomocy blendera ręcznego.
- Przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Zakręć i odstaw do ostygnięcia.
Aby przedłużyć termin ważności, pasteryzuj konfiturę w garnku z gotującą się wodą przez 10–20 minut lub w piekarniku przez 20–30 minut w 130 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, aby nie wkładać zimnych słoików bezpośrednio do gorącej wody lub nagrzanego piekarnika, bo mogą popękać. Wstaw je wcześniej, aby stopniowo nabrały temperatury.