Zachowaj piękną opaleniznę przez wiele miesięcy

Lekko opalona skóra wygląda pięknie i zdrowo. Niestety w naszej szerokości geograficznej sezon an łapanie promieni słonecznych i witaminy D, trwa jednak bardzo krótko. Jednak efekt letniego plażowania możemy zatrzymać na dłużej. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta.

OpalanieKąpiele słoneczne pięknie zmieniają koloryt naszej skóry
Źródło zdjęć: © 123RF

Beta-karoten - przedłużamy efekt opalenizny

W zachowaniu pięknego kolorytu skóry, z pewnością pomogą nam te produkty, które zawierają dużo beta karotenu. Prowitamina A nie tylko przyspiesza opalanie, ale też przedłuża jego efekt. Jednocześnie poprawia kondycję cery trądzikowej i dojrzałej.

Bogate w beta karoten są, m.in. pomidor, dynia, marchew, papryka, szpinak czy sałata. Te warzywa są nie tylko zdrowe, ale też pyszne i niskokaloryczne. Możemy się nimi zajadać do woli, a przy okazji zadbać o wygląd.

  • Pomidory oprócz beta karotenu zawierają wiele niezbędnych składników dla zdrowia: soli mineralnych, witamin z grupy B, witaminy C, E, żelaza, potasu i błonnika pokarmowego.
  • Papryka to prawdziwa bomba witaminowa, przyprawa i afrodyzjak w jednym.
  • Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
  • Marchew to warzywo, o którego właściwościach decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest właśnie beta karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, ale także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
  • Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa wspomnianego już beta karotenu, ale także luteiny. Sałata jest dobrym źródłem błonnika, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz antyoksydantów, tj. beta karotenu, witaminy C oraz E. Te dwie ostatnie witaminy również pomogą nam zadbać o piękną opaleniznę.


Sposoby mycia owoców i warzyw

Witamina E i C – ten duet chroni przed poparzeniami

Witamina E odpowiada za odbudowę naszego naskórka, gdyż jest doskonałym przeciwutleniaczem, a co najważniejsze – hamuje procesy starzenia. Zwana witaminą młodości, nie tylko chroni przed poparzeniami słonecznymi, ale też zapewnia jej zdrowy wygląd. Witamina E jest obecna w nasionach i orzechach, a także tłuszczach, które można z nich uzyskać - nasionach słonecznika, dyni, migdałach czy orzechach włoskich.

Z pomocą witaminy C można nie tylko skutecznie rozświetlić cerę, ale i zredukować przebarwienia, które po opalaniu czasem się pojawiają. Najwięcej witaminy C znajdziemy w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, czerwonej papryce, kapuście czy owocach cytrusowych.

Aby wspomóc działanie witaminy E, warto zadbać o prawidłowy poziom witaminy C. Zarówno jedna, jak i druga zapewniają ochronę przed poparzeniami słonecznymi, jednak dopiero połączenie obu tych witamin wykazuje najlepsze rezultaty.

Omega-3 zapobiega wysuszeniu skóry

Kąpiele słoneczne pięknie zmieniają koloryt naszej skóry. Niestety prowadzą też do przesuszenia skóry i przyspieszają jej starzenie.

Aby przeciwdziałać tym procesom, warto zadbać o odpowiedni poziom zdrowych tłuszczów, w tym omega-3. Zapobiegają one wysuszeniu i odwodnieniu skóry, a jak wiadomo – opalenizna nie trzyma się skóry pozbawionej wody.

Kwasy omega-3 działają też ochronnie w przypadku poparzeń słonecznych i łagodzą podrażnienia. Doskonałym źródłem tej kwasów są ryby. Znajdziemy je też w orzechach, które poza jedno- i wielonienasyconych kwasami tłuszczowymi, dostarczą nam także białko, błonnik, witaminę E, witaminę z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód).

Warzywa
© 123RF

Dla pięknej skóry sięgajmy też po awokado, bogate w tłuszcze nienasycone z dobrą proporcją kwasów omega 6 do omega 3.

Pij wodę, będziesz dłużej cieszyć się opalenizną

Dostarczanie spragnionej skórze nawilżenia "od wewnątrz" w postaci 2 litrów płynów dziennie pomoże nam nawodnić skórę, a więc wpłynąć pozytywnie na jej wygląd. Nawodnienie organizmu jest kluczowym czynnikiem decydującym o kondycji cery. Woda oczyszcza organizm i wypłukuje toksyny, co przekłada się na zdrowy.

Odpowiednie nawodnienie pomaga nam też walczyć z cellulitem. Już niewielkie ubytki wody w organizmie mają negatywny wpływ na wygląd. Skóra staje się sucha, szorstka, może pojawić się uczucie "ściągania" i pieczenia. Jest podatniejsza na działanie czynników zewnętrznych: wiatru, temperatury czy promieni słonecznych.

Pamiętajmy też o zasadzie, że opalenizna nie trzyma się suchej skóry. Żeby na dłużej zachować jej złocistą barwę, zadbajmy o jej nawilżenie od wewnątrz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach