Zachowaj piękną opaleniznę przez wiele miesięcy
Lekko opalona skóra wygląda pięknie i zdrowo. Niestety w naszej szerokości geograficznej sezon an łapanie promieni słonecznych i witaminy D, trwa jednak bardzo krótko. Jednak efekt letniego plażowania możemy zatrzymać na dłużej. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta.
Beta-karoten - przedłużamy efekt opalenizny
W zachowaniu pięknego kolorytu skóry, z pewnością pomogą nam te produkty, które zawierają dużo beta karotenu. Prowitamina A nie tylko przyspiesza opalanie, ale też przedłuża jego efekt. Jednocześnie poprawia kondycję cery trądzikowej i dojrzałej.
Bogate w beta karoten są, m.in. pomidor, dynia, marchew, papryka, szpinak czy sałata. Te warzywa są nie tylko zdrowe, ale też pyszne i niskokaloryczne. Możemy się nimi zajadać do woli, a przy okazji zadbać o wygląd.
- Pomidory oprócz beta karotenu zawierają wiele niezbędnych składników dla zdrowia: soli mineralnych, witamin z grupy B, witaminy C, E, żelaza, potasu i błonnika pokarmowego.
- Papryka to prawdziwa bomba witaminowa, przyprawa i afrodyzjak w jednym.
- Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
- Marchew to warzywo, o którego właściwościach decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest właśnie beta karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, ale także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
- Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa wspomnianego już beta karotenu, ale także luteiny. Sałata jest dobrym źródłem błonnika, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu oraz antyoksydantów, tj. beta karotenu, witaminy C oraz E. Te dwie ostatnie witaminy również pomogą nam zadbać o piękną opaleniznę.
Sposoby mycia owoców i warzyw
Witamina E i C – ten duet chroni przed poparzeniami
Witamina E odpowiada za odbudowę naszego naskórka, gdyż jest doskonałym przeciwutleniaczem, a co najważniejsze – hamuje procesy starzenia. Zwana witaminą młodości, nie tylko chroni przed poparzeniami słonecznymi, ale też zapewnia jej zdrowy wygląd. Witamina E jest obecna w nasionach i orzechach, a także tłuszczach, które można z nich uzyskać - nasionach słonecznika, dyni, migdałach czy orzechach włoskich.
Z pomocą witaminy C można nie tylko skutecznie rozświetlić cerę, ale i zredukować przebarwienia, które po opalaniu czasem się pojawiają. Najwięcej witaminy C znajdziemy w natce pietruszki, czarnych porzeczkach, czerwonej papryce, kapuście czy owocach cytrusowych.
Aby wspomóc działanie witaminy E, warto zadbać o prawidłowy poziom witaminy C. Zarówno jedna, jak i druga zapewniają ochronę przed poparzeniami słonecznymi, jednak dopiero połączenie obu tych witamin wykazuje najlepsze rezultaty.
Omega-3 zapobiega wysuszeniu skóry
Kąpiele słoneczne pięknie zmieniają koloryt naszej skóry. Niestety prowadzą też do przesuszenia skóry i przyspieszają jej starzenie.
Aby przeciwdziałać tym procesom, warto zadbać o odpowiedni poziom zdrowych tłuszczów, w tym omega-3. Zapobiegają one wysuszeniu i odwodnieniu skóry, a jak wiadomo – opalenizna nie trzyma się skóry pozbawionej wody.
Kwasy omega-3 działają też ochronnie w przypadku poparzeń słonecznych i łagodzą podrażnienia. Doskonałym źródłem tej kwasów są ryby. Znajdziemy je też w orzechach, które poza jedno- i wielonienasyconych kwasami tłuszczowymi, dostarczą nam także białko, błonnik, witaminę E, witaminę z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, sód).
Dla pięknej skóry sięgajmy też po awokado, bogate w tłuszcze nienasycone z dobrą proporcją kwasów omega 6 do omega 3.
Pij wodę, będziesz dłużej cieszyć się opalenizną
Dostarczanie spragnionej skórze nawilżenia "od wewnątrz" w postaci 2 litrów płynów dziennie pomoże nam nawodnić skórę, a więc wpłynąć pozytywnie na jej wygląd. Nawodnienie organizmu jest kluczowym czynnikiem decydującym o kondycji cery. Woda oczyszcza organizm i wypłukuje toksyny, co przekłada się na zdrowy.
Odpowiednie nawodnienie pomaga nam też walczyć z cellulitem. Już niewielkie ubytki wody w organizmie mają negatywny wpływ na wygląd. Skóra staje się sucha, szorstka, może pojawić się uczucie "ściągania" i pieczenia. Jest podatniejsza na działanie czynników zewnętrznych: wiatru, temperatury czy promieni słonecznych.
Pamiętajmy też o zasadzie, że opalenizna nie trzyma się suchej skóry. Żeby na dłużej zachować jej złocistą barwę, zadbajmy o jej nawilżenie od wewnątrz.