Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce
Im bardziej czerwone, tym lepsze
Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, poza tym zawierają przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają starzeniu. Niezwykle apetyczne z wyglądu, im mają intensywniejszą barwę, tym lepiej.
Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, poza tym zawierają przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają starzeniu. Niezwykle apetyczne z wyglądu, im mają intensywniejszą barwę, tym lepiej. W końcu czerwony kolor podkręca apetyt i odmładza.
Papryka
To przede wszystkim źródło cennej witaminy C - ma jej najwięcej spośród wszystkich warzyw - i beta-karotenu. Zawiera także witaminy z grupy B, błonnik i liczne minerały - magnez, wapń, potas czy żelazo. Nie można zapominać też o rutynie, która wzmacnia naczynia krwionośne. Co ważne, w czasie obróbki termicznej traci niewiele substancji odżywczych. Czerwona papryka w wersji ostrej wspomoże odchudzanie.
MD/mmch