Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce

Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, poza tym zawierają przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają starzeniu. Niezwykle apetyczne z wyglądu, im mają intensywniejszą barwę, tym lepiej.

Obraz

/ 8Im bardziej czerwone, tym lepsze

Obraz
© archiwum

Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, poza tym zawierają przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają starzeniu. Niezwykle apetyczne z wyglądu, im mają intensywniejszą barwę, tym lepiej. W końcu czerwony kolor podkręca apetyt i odmładza.

To przede wszystkim źródło cennej witaminy C - ma jej najwięcej spośród wszystkich warzyw - i beta-karotenu. Zawiera także witaminy z grupy B, błonnik i liczne minerały - magnez, wapń, potas czy żelazo. Nie można zapominać też o rutynie, która wzmacnia naczynia krwionośne. Co ważne, w czasie obróbki termicznej traci niewiele substancji odżywczych. Czerwona papryka w wersji ostrej wspomoże odchudzanie.

MD/mmch

/ 8Rzodkiewka

Obraz
© archiwum

Chrupiąca rzodkiewka usprawni trawienie i funkcjonowanie wątroby. Oprócz witaminy C, znajdziemy w niej również spore zasoby witaminy B1, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Specyficzny smak nadaje jej olejek gorczyczny, zawierający siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt. Duża ilość siarki bardzo dobrze wpływa na urodę, a szczególnie na włosy. Rzodkiewka zapobiega również powstawaniu niedokrwistości - dzięki obecności żelaza, miedzi i manganu. To też świetna przekąska - w 100 g rzodkiewki znajduje się tylko 14 kcal.

/ 8Pomidory

Obraz
© archiwum

Zawierają likopen - jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Trudno przecenić jego właściwości - obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy, ale także powstawaniu nowotworów. Nie zapominajmy, że najwięcej znajdziemy go w przetworzonych pomidorach, np. keczupie, sosie pomidorowym czy zupie. Dobroczynny wpływ pomidorów na nasz organizm to także zasługa beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy P, KK oraz sporych ilości potasu. Pomidory mają niewiele kalorii, dlatego możemy spożywać je w dowolnych ilościach.

/ 8Truskawki

Obraz
© archiwum

Pyszne i pachnące truskawki to samo dobro dla zdrowia i urody. Są źródłem witaminy C i prawie wszystkich minerałów, w tym w dużej mierze żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają lekko moczopędnie, dlatego często zaleca się je w diecie osób chorujących na nerki. Ponadto pomagają odkwasić organizm, działają krwiotwórczo i przeciwnowotworowo. Truskawki to również świetny kosmetyk wybielający i naturalny bloker słonecznych promieni UVA i UVB.

/ 8Czereśnie

Obraz
© archiwum

W 80 proc. składają się z wody, ale pozostałe 20 proc. to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 g czereśni znajdziemy aż 275 mg potasu, który usuwając nadmiar soli z naszego organizmu, korzystnie wpływa na serce. Potas poprawia również funkcjonowanie nerek. Zawarte w czereśniach witaminy z grupy B, szczególnie B5 wspomagają leczenie artretyzmu. Natomiast witaminy A i C korzystnie wpływają na wygląd skóry. Jod za to podkręci przemianę materii. Najzdrowsze są owoce ciemne. Zawierają więcej antocyjanów, chroniących przed nowotworami i procesami starzenia. W 100 g jest aż 250 mg tego barwnika. Niestety owoce są dość kaloryczne, więc nie przesadzajmy z nimi.

/ 8Wiśnie

Obraz
© archiwum

Choć są bardziej kaloryczne od swoich kuzynek czereśni, mają silne działanie przeciwzapalne i chronią przed chorobami układu krążenia. To zasługa m.in. dużej zawartości witaminy C, a także wapnia, potasu i magnezu. Wiśnie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu w krwi, a zawarte w nich pektyny oczyszczają organizm i wspomagają przemianę materii. Są źródłem bioflawonoidów, które wymiatają wolne rodniki i uszczelniają naczynia krwionośne.

/ 8Granaty

Obraz
© archiwum

Coś nieco bardziej egzotycznego. W Chinach granaty uznaje się za symbol długowieczności. Są znacznie bogatszym źródłem przeciwutleniaczy - polifenoli - niż znana z wyjątkowych właściwości zielona herbata czy czerwone wino, dlatego też działają odmładzająco. Badania nad ekstraktem z granatów wykazały, że zawarty w nim resweratrol ma działanie przeciwnowotworowe - redukuje wzrost komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu nowych. Badania Amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia dowodzą, że sok z granatu zmniejsza ryzyko i wspomaga leczenie raka prostaty i piersi. Obniża również ciśnienie krwi i likwiduje złogi w tętnicach.

/ 8Jabłka

Obraz
© archiwum

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Pamiętajmy, że najbogatsze w nią są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. W jabłkach występuje też unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Jabłka zawierają też cenne włókno pokarmowe - błonnik. Najwięcej tego składnika ma skórka i gniazda nasienne. Błonnik wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.

MD/mmch

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce