Najcenniejsze czerwone warzywa i owoce
Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, poza tym zawierają przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają starzeniu. Niezwykle apetyczne z wyglądu, im mają intensywniejszą barwę, tym lepiej.
Im bardziej czerwone, tym lepsze
Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, poza tym zawierają przeciwutleniacze, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają starzeniu. Niezwykle apetyczne z wyglądu, im mają intensywniejszą barwę, tym lepiej. W końcu czerwony kolor podkręca apetyt i odmładza.
To przede wszystkim źródło cennej witaminy C - ma jej najwięcej spośród wszystkich warzyw - i beta-karotenu. Zawiera także witaminy z grupy B, błonnik i liczne minerały - magnez, wapń, potas czy żelazo. Nie można zapominać też o rutynie, która wzmacnia naczynia krwionośne. Co ważne, w czasie obróbki termicznej traci niewiele substancji odżywczych. Czerwona papryka w wersji ostrej wspomoże odchudzanie.
MD/mmch
Rzodkiewka
Chrupiąca rzodkiewka usprawni trawienie i funkcjonowanie wątroby. Oprócz witaminy C, znajdziemy w niej również spore zasoby witaminy B1, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Specyficzny smak nadaje jej olejek gorczyczny, zawierający siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt. Duża ilość siarki bardzo dobrze wpływa na urodę, a szczególnie na włosy. Rzodkiewka zapobiega również powstawaniu niedokrwistości - dzięki obecności żelaza, miedzi i manganu. To też świetna przekąska - w 100 g rzodkiewki znajduje się tylko 14 kcal.
Pomidory
Zawierają likopen - jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Trudno przecenić jego właściwości - obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu, a tym samym zapobiega miażdżycy, ale także powstawaniu nowotworów. Nie zapominajmy, że najwięcej znajdziemy go w przetworzonych pomidorach, np. keczupie, sosie pomidorowym czy zupie. Dobroczynny wpływ pomidorów na nasz organizm to także zasługa beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy P, KK oraz sporych ilości potasu. Pomidory mają niewiele kalorii, dlatego możemy spożywać je w dowolnych ilościach.
Truskawki
Pyszne i pachnące truskawki to samo dobro dla zdrowia i urody. Są źródłem witaminy C i prawie wszystkich minerałów, w tym w dużej mierze żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu. Działają lekko moczopędnie, dlatego często zaleca się je w diecie osób chorujących na nerki. Ponadto pomagają odkwasić organizm, działają krwiotwórczo i przeciwnowotworowo. Truskawki to również świetny kosmetyk wybielający i naturalny bloker słonecznych promieni UVA i UVB.
Czereśnie
W 80 proc. składają się z wody, ale pozostałe 20 proc. to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 g czereśni znajdziemy aż 275 mg potasu, który usuwając nadmiar soli z naszego organizmu, korzystnie wpływa na serce. Potas poprawia również funkcjonowanie nerek. Zawarte w czereśniach witaminy z grupy B, szczególnie B5 wspomagają leczenie artretyzmu. Natomiast witaminy A i C korzystnie wpływają na wygląd skóry. Jod za to podkręci przemianę materii. Najzdrowsze są owoce ciemne. Zawierają więcej antocyjanów, chroniących przed nowotworami i procesami starzenia. W 100 g jest aż 250 mg tego barwnika. Niestety owoce są dość kaloryczne, więc nie przesadzajmy z nimi.
Wiśnie
Choć są bardziej kaloryczne od swoich kuzynek czereśni, mają silne działanie przeciwzapalne i chronią przed chorobami układu krążenia. To zasługa m.in. dużej zawartości witaminy C, a także wapnia, potasu i magnezu. Wiśnie pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu w krwi, a zawarte w nich pektyny oczyszczają organizm i wspomagają przemianę materii. Są źródłem bioflawonoidów, które wymiatają wolne rodniki i uszczelniają naczynia krwionośne.
Granaty
Coś nieco bardziej egzotycznego. W Chinach granaty uznaje się za symbol długowieczności. Są znacznie bogatszym źródłem przeciwutleniaczy - polifenoli - niż znana z wyjątkowych właściwości zielona herbata czy czerwone wino, dlatego też działają odmładzająco. Badania nad ekstraktem z granatów wykazały, że zawarty w nim resweratrol ma działanie przeciwnowotworowe - redukuje wzrost komórek nowotworowych i zapobiegają powstawaniu nowych. Badania Amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia dowodzą, że sok z granatu zmniejsza ryzyko i wspomaga leczenie raka prostaty i piersi. Obniża również ciśnienie krwi i likwiduje złogi w tętnicach.
Jabłka
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Pamiętajmy, że najbogatsze w nią są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. W jabłkach występuje też unikalna kombinacja witamin C i P oraz magnezu, które uelastyczniają oraz uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Jabłka zawierają też cenne włókno pokarmowe - błonnik. Najwięcej tego składnika ma skórka i gniazda nasienne. Błonnik wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu. Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie.
MD/mmch