Zachodnia dieta zwiększa ryzyko ataku serca

Typowa dieta zachodnia, smażone jedzenie, słone przekąski i mięso, przyczynia się do około 30 procent zawałów serca na całym świecie - ostrzegają naukowcy z Kanady na łamach pisma "Circulation".

Zachodnia dieta zwiększa ryzyko ataku serca
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Typowa dieta zachodnia, smażone jedzenie, słone przekąski i mięso, przyczynia się do około 30 procent zawałów serca na całym świecie - ostrzegają naukowcy z Kanady na łamach pisma „Circulation".

Specjaliści badali zwyczaje żywieniowe mieszkańców 52 krajów. Na podstawie wyników naukowcy wyodrębnili trzy rodzaje diet: orientalną - z dużą ilością tofu, soi i różnych sosów; owocowo-warzywną - o wysokiej zawartości owoców i warzyw oraz zachodnią - o dużej zawartości smażonego jedzenia, solonych przekąsek, jaj i mięsa.

Stosowanie diety owocowo-warzywnej było związane z niższym ryzykiem ataku serca, niż stosowanie diety orientalnej i zachodniej.

Groźne dla serca

- Celem naszych badań było zrozumienie tych czynników ryzyka ataków serca, na które mamy wpływ - tłumaczy doktor Salim Phil, główny autor badań.

Wcześniejsze badania zwyczajów żywieniowych w USA i Europie doprowadziły do podobnych wniosków na temat diet owocowo-warzywnej i zachodniej. Najnowsza praca poszerzyła te odkrycie i wyodrębniła trzeci rodzaj diety: orientalną. Skład codziennej diety rekomendowanej przez Amerykański Związek Kardiologów najbardziej zbliżony jest do diety owocowo-warzywnej.

- Nasza praca wykazała, że taki sam związek pomiędzy rodzajem diety, a ryzykiem ataku serca, jaki zaobserwowano w krajach zachodnich, istnieje w bardzo różnych zakątkach świata - tłumaczą autorzy.

Naukowcy analizowali dane ponad 16 tysięcy osób z 52 krajów pochodzące z projektu „Interheart" na temat różnych czynników ryzyka ataku serca. W tym dane 5761 osób, które doświadczyły ataku serca, i 10646 uczestników bez zdiagnozowanej choroby serca.

Jedna trzecia to złe żywienie

Badacze przygotowali specjalne ankiety na temat zwyczajów żywieniowych uczestników projektu, pytali zarówno o spożywanie zdrowych produktów typu owoce i warzywa, jak również tych uznawanych za typowo niezdrowe (np. smażone potrawy, słone przekąski).

- Na podstawie prostej ankiety dowiedzieliśmy się, że aż 30 procent przypadków chorób serca na świecie jest skutkiem złej diety - mówią autorzy badań.

Ponadto naukowcy wykazali, że jedząc owoce i warzywa obniżamy ryzyko chorób serca aż o 30 procent w porównaniu z tymi, którzy ich nie jedzą. Obliczyli, też że osoby stosujące dietę zachodnią mają aż o 35 procent podwyższone ryzyko ataku serca w porównaniu z ludźmi, którzy nie jedzą lub jedzą bardzo mało smażonego mięsa.

Badacze stwierdzili, że orientalny sposób jedzenia nie wpływa znacząco na ryzyko zawału serca. Niektóre składniki typowe dla diety orientalnej mogą działać ochronnie na układ krwionośny i serce, podczas gdy inne (takie jak sos sojowy) mogą działać niekorzystnie - ich połączenie w jednej diecie neutralizuje ich ostateczne działanie.

Autorzy pracy podsumowując swoje odkrycie zachęcają: „Jedzmy owoce i warzywa, to prosty sposób obniżenia ryzyka chorób serca i ochrony zdrowia".

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje