Zachodnia dieta zwiększa ryzyko ataku serca

Typowa dieta zachodnia, smażone jedzenie, słone przekąski i mięso, przyczynia się do około 30 procent zawałów serca na całym świecie - ostrzegają naukowcy z Kanady na łamach pisma "Circulation".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Typowa dieta zachodnia, smażone jedzenie, słone przekąski i mięso, przyczynia się do około 30 procent zawałów serca na całym świecie - ostrzegają naukowcy z Kanady na łamach pisma „Circulation".

Specjaliści badali zwyczaje żywieniowe mieszkańców 52 krajów. Na podstawie wyników naukowcy wyodrębnili trzy rodzaje diet: orientalną - z dużą ilością tofu, soi i różnych sosów; owocowo-warzywną - o wysokiej zawartości owoców i warzyw oraz zachodnią - o dużej zawartości smażonego jedzenia, solonych przekąsek, jaj i mięsa.

Stosowanie diety owocowo-warzywnej było związane z niższym ryzykiem ataku serca, niż stosowanie diety orientalnej i zachodniej.

Groźne dla serca

- Celem naszych badań było zrozumienie tych czynników ryzyka ataków serca, na które mamy wpływ - tłumaczy doktor Salim Phil, główny autor badań.

Wcześniejsze badania zwyczajów żywieniowych w USA i Europie doprowadziły do podobnych wniosków na temat diet owocowo-warzywnej i zachodniej. Najnowsza praca poszerzyła te odkrycie i wyodrębniła trzeci rodzaj diety: orientalną. Skład codziennej diety rekomendowanej przez Amerykański Związek Kardiologów najbardziej zbliżony jest do diety owocowo-warzywnej.

- Nasza praca wykazała, że taki sam związek pomiędzy rodzajem diety, a ryzykiem ataku serca, jaki zaobserwowano w krajach zachodnich, istnieje w bardzo różnych zakątkach świata - tłumaczą autorzy.

Naukowcy analizowali dane ponad 16 tysięcy osób z 52 krajów pochodzące z projektu „Interheart" na temat różnych czynników ryzyka ataku serca. W tym dane 5761 osób, które doświadczyły ataku serca, i 10646 uczestników bez zdiagnozowanej choroby serca.

Jedna trzecia to złe żywienie

Badacze przygotowali specjalne ankiety na temat zwyczajów żywieniowych uczestników projektu, pytali zarówno o spożywanie zdrowych produktów typu owoce i warzywa, jak również tych uznawanych za typowo niezdrowe (np. smażone potrawy, słone przekąski).

- Na podstawie prostej ankiety dowiedzieliśmy się, że aż 30 procent przypadków chorób serca na świecie jest skutkiem złej diety - mówią autorzy badań.

Ponadto naukowcy wykazali, że jedząc owoce i warzywa obniżamy ryzyko chorób serca aż o 30 procent w porównaniu z tymi, którzy ich nie jedzą. Obliczyli, też że osoby stosujące dietę zachodnią mają aż o 35 procent podwyższone ryzyko ataku serca w porównaniu z ludźmi, którzy nie jedzą lub jedzą bardzo mało smażonego mięsa.

Badacze stwierdzili, że orientalny sposób jedzenia nie wpływa znacząco na ryzyko zawału serca. Niektóre składniki typowe dla diety orientalnej mogą działać ochronnie na układ krwionośny i serce, podczas gdy inne (takie jak sos sojowy) mogą działać niekorzystnie - ich połączenie w jednej diecie neutralizuje ich ostateczne działanie.

Autorzy pracy podsumowując swoje odkrycie zachęcają: „Jedzmy owoce i warzywa, to prosty sposób obniżenia ryzyka chorób serca i ochrony zdrowia".

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja