Wystarczy 1 łyżeczka dziennie. Wzmocni organizm, a przy okazji obniży ciśnienie i cholesterol

To zdecydowanie jedna z najstarszych roślin leczniczych i przypraw. Czosnek stosowano bowiem już 1500 lat p.n.e., m.in. w starożytnym Egipcie i w Chinach. Wówczas to poznano się na wyjątkowym działaniu rośliny w zakresie leczenia chorób serca, ran, bólu głowy czy też pozbywania się pasożytów. Współczesna nauka potwierdziła większość właściwości czosnku, które znali nasi przodkowie. Śmiało sięgajmy zatem po czosnek – dla smaku, a przede wszystkim dla zdrowia.

Czosnek i jego właściwościCzosnek i jego właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czosnek to nie tylko aromatyczny dodatek do potraw, ale także prawdziwa skarbnica zdrowotnych właściwości. Od wieków ceniony w kuchniach na całym świecie, jest niezastąpionym składnikiem wielu dań. Jednak jego wartość wykracza daleko poza kulinaria. W tym artykule przyjrzymy się jego właściwościom, zastosowaniom oraz sposobom, w jakie można go wykorzystać zarówno w kuchni, jak i domowej apteczce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Co zawiera czosnek?

Okazuje się, że ta niepozorna roślina, jaką jest czosnek, zawiera szereg wyjątkowych składników o udowodnionym, korzystnym działaniu na organizm człowieka. Najważniejsze z owych substancji to:

  • ajoeny działające przeciwzakrzepowo i przeciwgrzybiczo,
  • allicyna, czyli substancja wykazująca działanie przeciwbakteryjne, a także obniżające poziom cholesterolu we krwi; to główna substancja czynna czosnku, która nadaje mu charakterystyczny zapach i smak (to zasługa obecnych tutaj związków siarki); allicyna jest jednak niestabilna i stosunkowo szybko przekształca się w inne, na szczęście równie korzystne dla naszego zdrowia, związki,
  • siarczek allilu, który uważa się za hamujący wzrost guzów nowotworowych,
  • disiarczek diallilu, s-allilocysteina oraz inne związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwzakrzepowym, przeciwutleniającym, przeciwgrzybicznym, wspomagającym działanie glutationu, wzmacniającym reakcję białych krwinek, stymulującym układ odpornościowy.
Czosnek to skarbnica zdrowia
Czosnek to skarbnica zdrowia © Adobe Stock

Jak działa czosnek?

W 1975 roku naukowcy Jain i Konar przeprowadzili badania wykazujące, że dieta zawierająca czosnek pozwala zmniejszyć stopień zwapnienia tętnic nawet o 50 proc. Kolejne doniesienia naukowe wyraźnie wskazały, że czosnek obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, zwiększając jednocześnie poziom cholesterolu o wysokim skupieniu (HDL).

Spożywanie czosnku powoduje również rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może okazać się korzystne w przypadku tzw. chromania przestankowego, osłabienia wzroku na tle naczyniowym czy też wapnienia naczyń krwionośnych krezki jelit, co jest częstą przyczyną wzdęć.

Czosnek a układ pokarmowy i odpornościowy

W kwestii jelit: spożywanie czosnku dostarcza organizmowi dodatkowo olejków zapobiegających wzdęciom i stymulujących funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego oraz gruczołów trawiennych. Antybiotyczne działanie czosnku zwalcza z kolei chorobotwórcze bakterie jelitowe.

Od wieków znane jest działanie czosnku na pasożyty, w tym owsiki, glistę ludzką i tasiemca. Substancje czynne czosnku działają tutaj drażniąco na robaki, a większe ilości spożywanej rośliny wykazują działanie paraliżujące, co ułatwia wydalenie pasożytów z organizmu.

Z kolei działanie wzmacniające układ immunologiczny to chyba najbardziej znana funkcja czosnku. Nic dziwnego, że z rośliny tej powstają ekstrakty i suplementy rekomendowane przede wszystkim w okresie zachorowań na przeziębienie i grypę. Czy czosnek ochroni nas przed infekcją? Niekoniecznie, na pewno jednak podziała stymulująco na układ odpornościowy, zredukuje ryzyko zachorowań, a w przypadku wystąpienia infekcji złagodzi i skróci jej przebieg.

Detoksykacja organizmu

Jak potwierdziły badania, zastosowanie czosnku przyspiesza ustąpienie objawów ołowicy. Co więcej, robotnicy mający kontakt z ołowiem, a spożywający regularnie czosnek, w ogóle nie zapadali na tę ciężką chorobę. Stąd też warto spojrzeć na czosnek, jako na istotny element profilaktyki w kontekście zanieczyszczenia środowiska i zapobiegania zatruciu metalami ciężkimi.

Obniżanie ciśnienia i przeciwdziałanie demencji

Spożywanie czosnku lub suplementów zawierających jego ekstrakt może być pomocne w obniżaniu ciśnienia tętniczego. Tym samym roślina jawi się nam, jako element profilaktyki chorób sercowo–naczyniowych.

Z drugiej strony czosnek, jako bogate źródło przeciwutleniaczy, będzie narzędziem w zapobieganiu chorobie Alzheimera oraz demencji. Przeciwutleniacze chronią komórki organizmu, w tym komórki mózgowe, przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Takie działanie w połączeniu z właściwościami przeciwzapalnymi oraz obniżającymi ciśnienie i poziom cholesterolu stanowi ważny element w zapobieganiu poważnym chorobom oraz schorzeniom mózgu.

Jak jeść czosnek?

Na co dzień warto włączyć świeży czosnek do diety, np. wyciskając kilka jego ząbków (to zaledwie jedna łyżeczka!) i dodając do jogurtu naturalnego, bądź śmietany. W ten sposób powstanie prosty, a przy tym aromatyczny dip do surowych warzyw. Czosnek doskonale komponuje się również ze świeżą kolendrą, bazylią i oregano, suszonymi ziołami prowansalskimi oraz suszonymi pomidorami.

Na przystawkę możemy podać przesmażony na oliwie czosnek wymieszany następnie z orzechami włoskimi oraz migdałami. Całość wystarczy delikatnie posolić. Z kolei oryginalnym pomysłem na danie główne będzie czosnkowo–orzechowy sos do makaronu. Tutaj wystarczy zmiksować taką samą ilość czosnku i orzechów włoskich, a następnie dodać oliwę oraz sok z cytryny.

Kuracje czosnkowe

Czosnek to na pewno dobre rozwiązanie na co dzień, jednak dla wzmocnienia jego dobroczynnego działania możemy przeprowadzać okresowo kuracje czosnkowe. Dla celów profilaktycznych wystarczy spożywanie większych ilości czosnku w weekendy. Można również sięgnąć po kurację kilkutygodniową. W tym przypadku sięgamy po 2-3 ząbki czosnku dziennie, najlepiej w pewnych odstępach czasu, a nie wszystkie naraz.

Skąd ten nieprzyjemny zapach?

Specyficzny zapach czosnku może niektórych odstraszać i zniechęcać do regularnego spożywania rośliny. Za to nieprzyjemne doświadczenie odpowiedzialne są związki siarki, które włączają się do krwiobiegu, a następnie są wydychane przez płuca lub wydalane przez skórę wraz z potem. Nie możemy zapobiec temu zjawisku. Możemy jednak nieco go ograniczyć m.in. poprzez żucie świeżej natki pietruszki, trybuli lub ziaren kawy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg