Winny savoir-vivre

Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jakie wino podać do konkretnego dania. Wiele zależy np. od kraju, w jakim się znajdujemy. Jeśli więc nie mamy pewności - najlepiej trzymać się uniwersalnych zasad.

Winny savoir-vivre
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
43

Jedna z takich uniwersalnych zasad brzmi: nie podaje się wina do zup i potraw zakwaszanych octem. Proste prawda? Jeśli tak, to przejdźmy do konkretów...

Jak i z czym?

Już samo serwowanie wina ma ogromne znaczenie dla tego, w jaki sposób będzie nam smakowało. Ważne jest, aby nie zasłaniać etykiety oraz trzymać butelkę z prawej strony. To jednak nie wszystko. Wielkim nietaktem będzie, jeśli szyjka dotknie kieliszka. Do tego ważna jest także wysokość, z jakiej lejemy wino. Na czerwone wystarczy zaledwie 1 cm, ale dla białego wina wysokość powinniśmy zwiększyć do 5 cm, a dla wina musującego - do 10 cm. Na koniec uwaga - zawsze rozpoczynajcie „degustację" od wina najmłodszego, kończąc na najstarszym.

Znając podstawowe zasady podania, możemy przejść do sedna sprawy, czyli odpowiedzi na pytanie - jakie wino pasuje do jakiej potrawy. Podobno wystarczy zapamiętać jeden wierszyk, aby nie popełnić gafy. Znacie? Leci mniej więcej tak: „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze, a szampana wie i kiep można zawsze: za i przed". W rzeczywistości nie jest to jednak takie proste. Dlatego zacznijmy może od początku. Do przekąski sprawdzą się wina wytrawne, gorzkie. Najlepiej, jeśli będą schłodzone, a kieliszki mogą być napełnione do pełna. Jako aperitif możemy podać np. wermut.

Do dania głównego mamy zdecydowanie większy wybór. Tutaj ogromne znaczenie ma to, co zaserwowano. Do ciemnego mięsa, dań z grzybów i tłustych serów najlepiej podać wytrawne wino czerwone. Białe można zaserwować ewentualnie do drobiu (ewentualnie, bo na eleganckich przyjęciach i tak najczęściej rozlewane jest czerwone). Z białym winem wytrawnym idealnie komponują się ryby, białe mięsa i potrawy z jaj. Gdyby w naszym menu pojawił się kawior, to koniecznie podajmy go w towarzystwie szampana. Do deserów najlepsze są wina słodkie i musujące (koniecznie w temperaturze pokojowej).

Ważne detale

Smak spożywanego przez nas trunku w znacznym stopniu zależy od jego temperatury. Wina czerwone wytrawne i stare rocznikowo najlepiej podawać w temperaturze ok. 18 st. C. Chłodniejsze powinny być wina deserowe - ok. 12 st. C. Białe wytrawne oraz różowe najlepsze będą, gdy rozlejemy je w temperaturze 8 st. C. Najchłodniejsze powinny być wermuty i szampany - idealna temperatura to 6 st. C. Jeśli trudno to zapamiętać, to warto wiedzieć jedno - znacznie lepiej podać wina chłodniejsze niż zbyt ciepłe.

Pamiętajcie, że wino powinno podkreślać smak potrawy, a to oznacza, że jedna nie powinna przyćmić walorów drugiej. Dlatego właśnie do delikatnego dania dobieramy delikatne wina, a do bardziej doprawionego - trunki zdecydowanie wyrazistsze. Najlepiej wcześniej zastanowić się, czy bardziej chcemy wyeksponować wino, czy potrawę. I warto poeksperymentować. Może się bowiem okazać, że nawet nietypowa kompozycja, doskonale się obroni.

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki