Winny savoir-vivre

Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, jakie wino podać do konkretnego dania. Wiele zależy np. od kraju, w jakim się znajdujemy. Jeśli więc nie mamy pewności - najlepiej trzymać się uniwersalnych zasad.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jedna z takich uniwersalnych zasad brzmi: nie podaje się wina do zup i potraw zakwaszanych octem. Proste prawda? Jeśli tak, to przejdźmy do konkretów...

Jak i z czym?

Już samo serwowanie wina ma ogromne znaczenie dla tego, w jaki sposób będzie nam smakowało. Ważne jest, aby nie zasłaniać etykiety oraz trzymać butelkę z prawej strony. To jednak nie wszystko. Wielkim nietaktem będzie, jeśli szyjka dotknie kieliszka. Do tego ważna jest także wysokość, z jakiej lejemy wino. Na czerwone wystarczy zaledwie 1 cm, ale dla białego wina wysokość powinniśmy zwiększyć do 5 cm, a dla wina musującego - do 10 cm. Na koniec uwaga - zawsze rozpoczynajcie „degustację" od wina najmłodszego, kończąc na najstarszym.

Znając podstawowe zasady podania, możemy przejść do sedna sprawy, czyli odpowiedzi na pytanie - jakie wino pasuje do jakiej potrawy. Podobno wystarczy zapamiętać jeden wierszyk, aby nie popełnić gafy. Znacie? Leci mniej więcej tak: „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze, a szampana wie i kiep można zawsze: za i przed". W rzeczywistości nie jest to jednak takie proste. Dlatego zacznijmy może od początku. Do przekąski sprawdzą się wina wytrawne, gorzkie. Najlepiej, jeśli będą schłodzone, a kieliszki mogą być napełnione do pełna. Jako aperitif możemy podać np. wermut.

Do dania głównego mamy zdecydowanie większy wybór. Tutaj ogromne znaczenie ma to, co zaserwowano. Do ciemnego mięsa, dań z grzybów i tłustych serów najlepiej podać wytrawne wino czerwone. Białe można zaserwować ewentualnie do drobiu (ewentualnie, bo na eleganckich przyjęciach i tak najczęściej rozlewane jest czerwone). Z białym winem wytrawnym idealnie komponują się ryby, białe mięsa i potrawy z jaj. Gdyby w naszym menu pojawił się kawior, to koniecznie podajmy go w towarzystwie szampana. Do deserów najlepsze są wina słodkie i musujące (koniecznie w temperaturze pokojowej).

Ważne detale

Smak spożywanego przez nas trunku w znacznym stopniu zależy od jego temperatury. Wina czerwone wytrawne i stare rocznikowo najlepiej podawać w temperaturze ok. 18 st. C. Chłodniejsze powinny być wina deserowe - ok. 12 st. C. Białe wytrawne oraz różowe najlepsze będą, gdy rozlejemy je w temperaturze 8 st. C. Najchłodniejsze powinny być wermuty i szampany - idealna temperatura to 6 st. C. Jeśli trudno to zapamiętać, to warto wiedzieć jedno - znacznie lepiej podać wina chłodniejsze niż zbyt ciepłe.

Pamiętajcie, że wino powinno podkreślać smak potrawy, a to oznacza, że jedna nie powinna przyćmić walorów drugiej. Dlatego właśnie do delikatnego dania dobieramy delikatne wina, a do bardziej doprawionego - trunki zdecydowanie wyrazistsze. Najlepiej wcześniej zastanowić się, czy bardziej chcemy wyeksponować wino, czy potrawę. I warto poeksperymentować. Może się bowiem okazać, że nawet nietypowa kompozycja, doskonale się obroni.

qk

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości