Tradycyjne dania najgorszej kuchni świata
Gandhi powiedział podobno, że przyczyną podbicia Indii przez garstkę Anglików były jajka na bekonie. I nawet jeśli cały świat dziś zgodnie twierdzi, że nie ma gorszej na świecie kuchni, Brytyjczycy wydają się być dumni z tego, co wymyślili... albo zaadaptowali.
Haggis
Słynny szkocki haggis przyrządzany jest z owczych podrobów (serca, wątroby i płuc) i cebuli wymieszanych z tłuszczem, mąką owsianą oraz przyprawami. Wszystko to zaszywa się w owczym żołądku i dusi, a potem podaje z ziemniakami i brukwią. Tradycyjnie haggis jada się z największym namaszczeniem 25 stycznia, czyli w tzw. Burns' Night, rocznicę urodzin szkockiego poety Roberta Burnsa, który w 1787 roku na cześć tego narodowego specjału napisał wiersz "Address to a Haggis".
English breakfast
Dla przeciętnego Europejczyka z kontynentu typowo angielskie śniadanie stanowi koszmar, który może się śnić po nocach - w dodatku nie tylko podniebieniu, ale i samemu żołądkowi. Ciężki, tłusty posiłek składa się z płatków śniadaniowych, kiełbaski smażonej w głębokim tłuszczu, jajecznicy, bekonu, pieczarek i pomidorów z grilla, czarnego puddingu (bardzo podobnego do polskiej kaszanki), placków ziemniaczanych, a na koniec herbaty z mlekiem i tosta z marmoladą.
Fish and chips
Żadna filozofia. Ryba - pierwotnie najczęściej dorsz albo łupacz - obtoczona w panierce (rzadziej cieście) i usmażona na głębokim tłuszczu, do tego frytki. Ten prosty posiłek upowszechnił się w drugiej połowie XIX wieku jako sztandarowe danie klasy robotniczej, w wersji na wynos zwyczajowo pakowane w gazetę.
Frytki
Same frytki zasługują na oddzielną wzmiankę, gdy przychodzi do dodatków. Chyba tylko Brytyjczycy mogli wpaść na szalony pomysł podawania frytek na wpół surowych (tak samo zresztą serwuje się puree z ziemniaków), i jeszcze do tego obfitego polania ich octem. To połączenie smaków, wywołujące skrzywienie twarzy nawet najbardziej kulturalnego smakosza przywykłego do bardziej wysublimowanych zestawów, cieszy się na Wyspach dużym i niesłabnącym powodzeniem. W sklepie znajdziemy też chipsy o smaku "soli z octem" i takie same chrupki.
Fish pie
Ciasto - pie - kojarzy nam się przede wszystkim ze słodkim deserem, jednak w tym przypadku chodzi o coś zupełnie innego. Biała ryba (jak dorsz lub halibut) w białym czy beszamelowym sosie przykrywana jest warstwą puree z ziemniaków, z opcjonalnymi dodatkami takimi jak cebula, por albo ser. Całość wypieka się w piecu.
Kurczak tikka masala
Mało kto wie, że tikka masala, danie będące fuzją kuchni indyjskiej oraz pakistańskiej, powstało... w Glasgow w Szkocji. Z tradycyjnym brytyjskim gotowaniem nie ma absolutnie nic wspólnego, po prostu przypadkiem zostało wynalezione (pod koniec lat 60. XX wieku) akurat na Wyspach przez kucharza, którego klient poprosił podobno o sos do kurczaka. Kucharz do zupy pomidorowej dodał jogurt i bogatą kompozycję przypraw - m.in. kolendrę, imbir oraz kumin... i niespodziewanie potrawa zrobiła oszałamiającą karierę. Dziś podaje się ją w restauracjach na całym świecie.
Pudding
Ma tyle nazw, ile postaci i metod przyrządzania. Może występować w postaci słodkiej albo jako dodatek do mięsa w głównym daniu obiadu, bywa w konsystencji stałego, półstałego lub kremowego budyniu albo już upieczonych form.
Tea time
Opisując kulinarne zwyczaje Brytyjczyków, zbrodnią byłoby pominąć słynną popołudniową herbatkę, której wypicie otacza prawdziwy rytuał. Do herbaty, pochodzącej najlepiej ze Sri Lanki albo Indii i pitej z mlekiem oraz cukrem, podaje się najpierw małe, cienkie kanapki z pastą rybną i ogórkiem. Następnie na stół w towarzystwie dżemu i gęstej śmietany wkraczają scones, czyli słodkie bułeczki z rodzynkami. Opcjonalnie serwuje się również grzanki z masłem oraz naleśniki, a na koniec ceremoniału: keks, biszkopt z dżemem lub eklery.
mb