Wigilijny barszcz - zupa z tradycją

Jakie jest najpopularniejsze danie na polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia? Pierogi? Śledzie? Karp? Nie, to wigilijny barszcz czerwony, podawany z uszkami z leśnymi grzybami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Barszcz czerwony to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Natomiast wzmianki o czerwonym barszczu jako o jednej z potraw wigilijnych pochodzą z XVI wieku. Gospodynie domowe na długo przed świętami kisiły buraki. Zupa w Wigilię królowała na stołach bogatych i biednych, a tradycyjny barszcz wigilijny był i jest zupą postną.

Buraczany kwas był też traktowany jak lekarstwo - płukanka z kwasu i miodu podobno uśmierzała ból gardła. W polskich domach podawano czerwony barszcz na różne sposoby - m.in. z „uszkami i rurą" czy zabielany z wędliną. W postne dni jadano go z krupami i przyprawą z suszonych grzybów. Także postny, czysty barszcz podawany był na śniadanie po całonocnych tańcach lub właśnie jako jedyny posiłek południowy w Wigilię.

- Barszcz, mimo że jest zupą często goszczącą na naszych stołach, w Wigilię smakuje wyjątkowo. Przygotowanie dobrego barszczu na pewno jest sztuką, niemniej jednak każda gospodyni, nawet początkująca, powinna sobie z tym poradzić. Do każdej pracy należy włożyć odrobinę serca, a wtedy większość rzeczy się udaje, nawet lepiej niż planowaliśmy. Barszcz należy przygotować samemu, z naturalnych składników, bez polepszaczy, z ulubionymi przyprawami, bo żaden gotowy wyrób nie będzie właściwy na ten wyjątkowy wieczór – tłumaczy Janusz Myjak, szef kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

Tradycja czy nowoczesność?

Barszcz czerwony w oczywisty sposób kojarzy się z wigilijną kolacją, a co za tym idzie, z podniosłą atmosferą i bliskimi, z którymi zasiadamy do wieczerzy. Jednak czy w trosce o wyjątkowy smak, trzeba przygotować go samodzielnie? Przecież na sklepowych półkach kuszą „gotowce”, które wystarczy tylko podgrzać lub zmieszać z wodą. Wielu z nas wybiera to prostsze rozwiązanie tłumacząc się brakiem czasu. Ale pamiętajmy, że rozwodniony proszek nijak się ma do prawdziwego barszczu.

Barszcz czerwony wg przepisu Janusza Myjaka, szef kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój

Składniki

1 kg obranych buraków
1 cebula
200 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
1 kwaśne jabłko
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 łyżki suszonych grzybów
bouquet garni (w zielone liście pora zawijamy 2 gałązki tymianku, kilka gałązek pietruszki zielonej, liść laurowy, ziele angielskie – związać tak, aby żadne ze składników nie wypadły)
sól
czarny pieprz świeżo mielony
ocet winny czerwony
majeranek
cukier
1,2 l wody lub dobrego jasnego wywaru

Sposób wykonania

Grzyby namoczyć, obgotować, odstawić. Buraki pokroić w plastry lub zetrzeć na grubych oczkach. Dodać cebulę (przyrumienioną na płycie żeliwnej lub mocno rozgrzanej patelni teflonowej), włoszczyznę pokrojoną w plastry, czosnek pokrojony w plastry, jabłko przekrojone na 4 – 5 części (może być ze skórką). Całość zalać bulionem lub wodą, dodać bukiet garni, delikatnie przełożyć grzyby i zlać trochę wywaru (bardzo delikatnie), żeby osad został na dnie. Dodać przyprawy, zagotować, dodać odrobinę octu i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Barszcz pozostawić do następnego dnia, aby przeszedł smakiem buraków, warzyw i grzybów. Następnego dnia cedzimy i podgrzewany, ale już nie gotujemy! W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, cukrem, majerankiem. Barszcz podajemy z uszkami.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości