Trwa ładowanie...

Węglan wapnia - E170

Węglan wapnia jest składnikiem znanej wszystkim kredy szkolnej. Znajdziemy go także w pudrze do twarzy, lekach na zgagę oraz w wybielaczu. Ale to nie wszystko. E170 to barwnik i utwardzacz stosowany w produkcji spożywczej. Czy wiesz, w jakich produktach występuje?

Węglan wapnia - E170Źródło: Shutterstock.com
d2cmixb
d2cmixb

Węglan wapnia znajduje się na liście związków chemicznych dodawanych do żywności. Ma symbol E170. Jest dopuszczony do stosowania w państwach Unii Europejskiej, jednak zakazany w Stanach Zjednoczonych. Związki chemiczne występujące na tej liście w małych ilościach nie mają negatywnego wpływu na zdrowie człowieka.

E170 widnieje na liście barwników spożywczych, czyli substancji nadających intensywniejszą barwę wszystkim produktom spożywczym. Lista E posiada 8 takich grup, m.in. konserwanty, środki pomocnicze czy wzmacniacze smaku. Barwniki te wyróżniają się symbolami E100-E199. Obok węglanu wapnia znajdziemy amarant, lakmus czy karmel.

Węglan wapnia to nieorganiczny związek chemiczny, połączenie soli kwasu węglowego i wapnia. E170 w naturalnym środowisku występuje w składzie różnego rodzaju minerałów oraz skał. W temperaturze pokojowej węglan wapnia przyjmuje formę białych lub bezbarwnych kryształków.

Zastosowanie E170

Węglanu wapnia używa się jako materiał budowlany. Wapień jest kamieniem budowlanym, natomiast w stanie sproszkowanym stosowany jest do otrzymywania wapna palonego lub gaszonego. Ma również swoje zastosowanie jako barwnik bądź farba wodna nazywana „bielą wiedeńską”.
E170 jest używany w kosmetyce, m.in. w pudrze do twarzy. Jest także składnikiem wybielaczy, suplementów diety oraz papierosów. Węglanu wapnia używamy również w procesie oczyszczania i zmiękczania wody, przy produkcji papieru, gumy, pasty do zębów. Z E170 tworzona jest znana wszystkim kreda szkolna.
Węglan wapnia ma również zastosowanie w farmaceutyce. Ze względu na swoje cechy neutralizujące świetnie radzi sobie ze zgagą i nadkwasotą.

d2cmixb

E170 w produkcji spożywczej

Węglan wapnia znalazł zastosowanie także w produktach spożywczych. Dodawany do nich, jest utwardzaczem. Nadaje również artykułom barwę oraz formuje ich kształt poprzez swoje wzbogacające właściwości. Dzięki E170 tanie pieczywo wygląda na pełniejsze. Węglan wapnia jest także nośnikiem oraz substancją przeciwzbrylającą i wiążącą.

W jakich produktach znajdziemy węglan wapnia?

  1. pieczywo,
  2. sok winogronowy,
  3. herbatniki,
  4. produkty cukiernicze,
  5. sery dojrzewające,
  6. konserwy rybne,
  7. musztarda,
  8. wyroby czekoladowe,
  9. wędzone ryby,
  10. zupy,
  11. napoje alkoholowe,
  12. lody,
  13. środki spożywcze dla niemowląt i dzieci,
  14. słodycze,
  15. owoce i warzywa konserwowe.

Skutki uboczne

Stosowanie zwiększonej ilości węglanu wapnia może powodować działania niepożądane, np. bóle brzucha, wzdęcia czy zaparcia. Większość E170 jest wydalana z organizmu.

Magdalena Bury

d2cmixb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cmixb
Więcej tematów