Trwa ładowanie...
22-03-2016 12:04

Wegański majonez z fasoli

Majonez strączkowy, zwany również wegańskim, to doskonała propozycja dla osób z alergią pokarmową i tych, którzy stronią od konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wegański majonez z fasoliŹródło: www.smakolykialergika.pl.
d1vu3h8
d1vu3h8

Przepis na ten dodatek poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Blogerka podkreśliła, że zależnie od użytych produktów mogą się zmieniać proporcje składników, dlatego najlepiej w trakcie przygotowania miksować, doprawiać i smakować majonez.

*Składniki: *
ugotowana fasola (ok. 300 ml)
kilka łyżek oleju (łącznie nie więcej niż 1/2 szklanki)
1 łyżka musztardy
ocet naturalny do smaku (dałam 2 łyżki)
sól, pieprz do smaku
syrop z agawy do smaku
ewentualnie: nieco przegotowanej, ostudzonej wody, najlepiej z gotowania fasoli

Sposób przygotowania: fasolę, musztardę, ocet i nieco oleju zmiksować, aż mieszanina nabierze nieco gładkości. Stopniowo dolewać olej i ewentualnie wodę, dalej miksując, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję. Doprawić do smaku, jeszcze raz dobrze połączyć składniki. Przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.

d1vu3h8

Zobacz również: Zupa dziadowska* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

d1vu3h8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vu3h8
Więcej tematów