Wegański majonez z fasoli
Majonez strączkowy, zwany również wegańskim, to doskonała propozycja dla osób z alergią pokarmową i tych, którzy stronią od konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
Przepis na ten dodatek poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika". Blogerka podkreśliła, że zależnie od użytych produktów mogą się zmieniać proporcje składników, dlatego najlepiej w trakcie przygotowania miksować, doprawiać i smakować majonez.
*Składniki: *
ugotowana fasola (ok. 300 ml)
kilka łyżek oleju (łącznie nie więcej niż 1/2 szklanki)
1 łyżka musztardy
ocet naturalny do smaku (dałam 2 łyżki)
sól, pieprz do smaku
syrop z agawy do smaku
ewentualnie: nieco przegotowanej, ostudzonej wody, najlepiej z gotowania fasoli
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: przepis na domowy chrzan z jajkiem
Sposób przygotowania: fasolę, musztardę, ocet i nieco oleju zmiksować, aż mieszanina nabierze nieco gładkości. Stopniowo dolewać olej i ewentualnie wodę, dalej miksując, aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję. Doprawić do smaku, jeszcze raz dobrze połączyć składniki. Przełożyć do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.