Domowy chrzan

Choć chrzan nie jest typową wielkanocną potrawą, a jedynie dodatkiem, to wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkiejnocy bez tego produktu. Jeszcze do niedawna, zwłaszcza na wsi, ręcznie tarło się korzeń chrzanu, przygotowując intensywne w zapachu i smaku smarowidło. Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, postanowiła odświeżyć tę tradycję.

Domowy chrzan
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Składniki:

300 g chrzanu (korzeń)
3 żółtka ugotowanych na twardo dużych jaj
1-2 łyżek majonezu (sprawdź: przepis na domowy majonez)

sól
pieprz czarny

*Sposób przygotowania: *obrany korzeń chrzanu zetrzyj drobno na tarce, dodaj do niego rozdrobnione żółtka ugotowanych na twardo jaj, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę i gotowe.

Sugestie autorki: do chrzanu możesz dodać ulubione przyprawy. Dzięki dodatkowi żółtek kolor chrzanu będzie bardziej słoneczny, smak delikatniejszy, a struktura bardziej kremowa. Jeśli chcesz, aby chrzan miał mniej intensywny posmak, możesz go sparzyć wrzątkiem lub moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeśli chrzan ma być przechowywany dłużej, możesz do niego dodać kilka kropel cytryny lub octu winnego, co zapobiegnie jego ciemnieniu. Do chrzanu możesz także wsypać kilka łyżek cukru.

Wersja light: majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną z obniżoną zawartością tłuszczu.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć