Trwa ładowanie...
21-01-2011 14:13

Warzywne mięso

Dieta sojowa powoduje obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi średnio o 9,3 proc. i trójglicerydów o 10,5 proc. Ponieważ zawiera dużo białka bliskiego zwierzęcemu, sporo witamin i minerałów, wegetarianie jedzą ją zamiast mięsa. Panie i panowie - oto soja!

Warzywne mięsoŹródło: archiwum, fot: archiwum
d32wkc2
d32wkc2

Suche ziarna soi dostarczają nam 385 kcal (w 100 g). Jest jednak bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera sporo witamin z grupy B (witamina B1 w ilości 0,690 mg/100 g produktu, B2 - 0,189 mg/100 g produktu, a witamina B6 - 0,81 mg/100 g produktu). To także doskonałe źródło potasu (2132 mg), żelaza (8,9 mg), wapnia (240 mg), magnezu (216 mg) i fosforu (743 mg).

Gwiazda kuchni

Z soi zrobić można praktycznie wszystko: kotlet, gulasz, pastę do chleba, pasztet, ser lub deser. Do najbardziej popularnych produktów na pewno zaliczyć można sos sojowy, który uważany jest za jedną z najczęściej używanych przypraw na świecie. Otrzymuje się go w wyniku poddania fermentacji ziaren soi i pszenicy. Sprzedawany w dwóch podstawowych wersjach, jako sos chiński (o słonym i ostrym smaku) oraz sos japoński (łagodniejszy i słodszy).

Niezwykle popularne jest też mleko sojowe - napój otrzymany z namoczonych w wodzie, a następnie rozdrobnionych ziaren sojowych, niezwykle bogaty w białko oraz witaminy z grupy B. Z niego właśnie, w procesie koagulacji, otrzymuje się inny sztandarowy produkt sojowy, czyli serek tofu. Sprzedawany jest w kilku gatunkach, ale do najbardziej popularnych zalicza się tofu twarde (dobre do gotowanych potraw) oraz tofu miękkie (o śmietankowej konsystencji).

Co jeszcze? Na pewno mąka sojowa, która z powodzeniem zastąpi nie tylko zwykłą mąkę, ale też jajka. Doskonale nadaje się ona do deserów, słodkich wypieków, naleśników, czy sosów. Granulat sojowy to zamiennik mielonego mięsa. Używany jest do kotletów, pasztetów i jako farsz. Do bigosu lub gulaszu stosowana jest kostka sojowa. Są nawet płatki sojowe, które można spożywać podobnie jak zbożowe lub panierkę do kotletów.

d32wkc2

Dla kogo?

Soja jest idealna dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Ziarno zawiera dużo pełnowartościowego białka (w 100 g jest go aż 35 g, czyli o kilkadziesiąt procent więcej, niż w mięsie, rybach, serach czy jajkach ). Jego strawienie wymaga wykorzystania... zapasów tłuszczu. Duże zasoby białka i fosforu w soi zwiększają metabolizm, a to z kolei przyspiesza chudnięcie.

Poza tym polifenole i fitoestrogeny wiążą wolne rodniki, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i zmniejszając ryzyko zachorowania na raka, a lecytyna pobudza pracę układu nerwowego. Jedzenie soi wpływa również na pamięć i poprawia nawilżenie skóry. Zawiera potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń i lecytynę, która poprawia pamięć i dobrze wpływa na funkcjonowanie mózgu. Najwięcej wyrobów sojowych powinny spożywać kobiety w okresie menopauzy, bo łagodzi ona dokuczliwe uderzenia gorąca, zimne poty, nadwrażliwość i nerwowość.

Niestety, produktów sojowych nie może jeść każdy. Szkodzą zwłaszcza osobom mającym problemy z tarczycą. Nie są też wskazane dla dzieci do 12 miesiąca życia, paroletnich chłopców oraz dla mężczyzn, u których wysoki poziom fitoestrogenów blokuje wydzielanie testosteronu. Czy to znaczy, że powinniśmy jeść soję? Oczywiście, ale w małych ilościach!

qk/ako

Polecamy również:

Czego lepiej nie jeść?

d32wkc2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32wkc2
Więcej tematów