Trwa ładowanie...
d4jnj5a
d4jnj5a

Tradycyjny domowy pasztet

Przepis

Tradycyjny domowy pasztet sprawdzi się każdego dnia, zarówno na ciepło, jak i zimno - podany na śniadaniu. To świetna propozycja także na okres świąteczny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdź naszą propozycję na tradycyjny pasztet.

4.5
(4 głosy)
Oceń:
d4jnj5a
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Tradycyjny domowy pasztet
Getty Images
Tradycyjny domowy pasztet
Składniki
  • - 3/4 kg wołowiny
  • - 1/4 kg podgardla
  • - 1/4 kg wątroby wieprzowej
  • - 1/4 kg brzucha
  • - włoszczyzna
  • - 2 cebule
  • - 3 jajka
  • - 1 czerstwa bułka (można użyć również buki tartej)
  • - sól, majeranek, tymianek, pieprz
  • - tłuszcz do wysmarowania formy
Przepis

1. Wołowinę, podgardle i brzuch gotujemy z włoszczyzną około
1,5 godziny;
2. Ugotowane mięso, wątróbkę, włoszczyznę ( z wyjątkiem pora) mielimy
3 razy. Po pierwszym zmieleniu dodajemy przyprawy do smaku, cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę , żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie ze zmieloną masą.
4. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Masę mięsną umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.

Przepis dodał użytkownik s-belata

Tradycyjny domowy pasztet
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4jnj5a

Podziel się opinią

2
3
Share
d4jnj5a
d4jnj5a

d4jnj5a
d4jnj5a
d4jnj5a