Trwa ładowanie...
d36zi4m
d36zi4m

Pasztet

Przepis
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Pasztet
Składniki
  • - 3/4 kg wołowiny
  • - 1/4 kg podgardla
  • - 1/4 kg wątroby wieprzowej
  • - 1/4 kg brzucha
  • - włoszczyzna
  • - 2 cebule
  • - 3 jajka
  • - 1 czerstwa bułka (można użyć również buki tartej)
  • - sól, majeranek, tymianek, pieprz
  • - tłuszcz do wysmarowania formy
Przepis
  1. Wołowinę, podgardle i brzuch gotujemy z włoszczyzną około 1,5 godziny;
  2. Ugotowane mięso, wątróbkę, włoszczyznę ( z wyjątkiem pora) mielimy 3 razy. Po pierwszym zmieleniu dodajemy przyprawy do smaku, cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę , żółtka.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie ze zmieloną masą.
  4. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Masę mięsną umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.

Przepis dodał użytkownik s-belata

d36zi4m

Podziel się opinią

1
3
Share
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m
d36zi4m