Tradycyjny domowy pasztet

Tradycyjny domowy pasztet sprawdzi się każdego dnia, zarówno na ciepło, jak i zimno - podany na śniadaniu. To świetna propozycja także na okres świąteczny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Sprawdź naszą propozycję na tradycyjny pasztet.

Tradycyjny domowy pasztetTradycyjny domowy pasztet

Składniki

  • - 3/4 kg wołowiny
  • - 1/4 kg podgardla
  • - 1/4 kg wątroby wieprzowej
  • - 1/4 kg brzucha
  • - włoszczyzna
  • - 2 cebule
  • - 3 jajka
  • - 1 czerstwa bułka (można użyć również buki tartej)
  • - sól, majeranek, tymianek, pieprz
  • - tłuszcz do wysmarowania formy

Przepis

1. Wołowinę, podgardle i brzuch gotujemy z włoszczyzną około
1,5 godziny;
2. Ugotowane mięso, wątróbkę, włoszczyznę ( z wyjątkiem pora) mielimy
3 razy. Po pierwszym zmieleniu dodajemy przyprawy do smaku, cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę , żółtka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie ze zmieloną masą.
4. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Masę mięsną umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia